shutterstock.com
StoryEditor

Túžite po krásnej postave do plaviek? Toto cvičenie vám pomôže spáliť brušný tuk

26.05.2020, 15:00
Recepty a tipy
Autor:
iDnes
Premýšľate, ako si doma alebo v telocvični dať ešte trochu viac do tela? Redaktorka OnaDnes.cz vyskúšala pohyblivé podložky na cvičenie, ktoré pridajú vášmu bežnému tréningu na intenzite. Pred dovolenkou tak ešte môžete stihnúť vyrysovať svaly do plaviek.

Vchádzam do telocvične v jednej z pasáží na Václavskom námestí zvedavá, čo nového si na mňa tréner Radek Pajic vymyslel. Privíta ma s dvoma cvičebnými podložkami v tvare trojuholníkov, ktoré majú z jednej strany tri guľovité kolieska. Práve táto podložka s názvom CoreFlyte má podľa Radka zintenzívniť môj kruhový tréning. Sľubuje lepšie zapojiť svaly, ktoré si už na niektoré pohyby zvykli až moc, a preto sa pri nich málo namáhajú, ako sa píše na idnes.cz.

Tri guličky

"Každý prístroj CoreFlyte Pro disponuje tromi guličkami, ktoré sa pohybujú pod stabilným podstavcom a dopomáhajú tak k stabilite počas akéhokoľvek cvičenia," vysvetľuje mi tréner Radek Pajic z telocvične Bomtom Power Concept. A dodáva, že pridanie podložky je pre svaly výzvou. A pretože je pre mňa ťažšie udržať rovnováhu, musím ich tiež oveľa viac zapojiť.

Začneme s tréningom rozohriatím, do ktorého hneď zapojíme podložky. Posadíme sa s ďalšou cvičenkou na zem, pod chodidlá si dáme podložky a nohami "jazdíme" po zemi podľa pokynov trénera. Najprv roznožujeme, potom nohy krčíme a naťahujeme. Podložka ľahko kĺže po podlahe, ale sama od seba nikam nejde, ak ju k tomu svojimi svaly neprinútim. Alebo ak nestratím balans.

To je podľa Radka rozdiel medzi novou pomôckou a tými, ktoré sú už vo fitness svete dlhšiu dobu. "Na rozdiel od pomôcok založených na princípe kĺzania alebo posunu, prístroj musia ovládať používatelia sami. Namiesto jednoduchého využitia sily tak pri silových aj dynamických cvikoch musíte zaisťovať stabilitu tela," opisuje skúsený tréner.

Udržať balans

Nároky na stabilitu spoznám na vlastnej koži vo chvíli, keď s chodidlami na podložke robím Plank čiže dosku. Dôverne známy cvik je zrazu podstatne zložitejší a dosť výrazne pri ňom cítim svaly stredu tela. Podobný pocit som pri doske nezažila snáď od tej doby, čo som ju prvýkrát správne vykonala. Po niekoľkých málo sekundách sa svaly začnú triasť námahou, aj keď bez podložky vydržím minútu. Aj kľuky s podložkou pod dlaňami sú zrazu celkom problém, aj keď ani zďaleka nemám ruky ako špáradlá. Keď to skúsim s podložkou pod jednou rukou, tak to ešte nie je tak strašné, avšak podložka pod oboma dlaňami alebo tricepsové kľuky mi dávajú poriadne zabrať.

V kruhovom tréningu prídu na rad aj dynamické cviky, ako sú drepy a výpady, kedy sa nohou jazdí na podložke. Pri nich je mi príjemné, že si môžem ľahko kontrolovať trajektórie pohybu, na druhej stranu aj tu sa musím viac sústrediť na udržanie rovnováhy.

Naozajstný masaker brušných svalov je potom priťahovanie rúk alebo nôh na podložke, zatiaľ čo sú kolená alebo dlane opreté o zem. Moje brušné svaly sú v jednom ohni. Ako neriešiteľný problém sa mi spočiatku zdajú aj niektoré jogové pozície (ako je pes s hlavou dole) s použitím pojazdných trojuholníkov, pretože na nich je moje telo vratké ako loďka na rozbúrenom mori. Jedinou útechou mi je, že aj skúsená cvičenka vedľa mňa vysilene krúti očami a sťažka oddychuje.

Zábava i boľavé svaly

Pri ďalších cvikoch dôjde aj na posilňovanie. Využívame kettlebel aj popruhy na TRX, podložka CoreFlyte je vo využití naozaj veľmi variabilná. Nevadí jej dokonca, ani keď prejde po predelu medzi kobercom a hladkou podlahou alebo po mokrom povrchu, takže môžete cvičiť aj vedľa bazéna. Podľa Radka si ju čoskoro budete môcť vyskúšať aj vo svojom obľúbenom fitku, alebo si ju môžete objednať v e-shope a pustiť sa do cvičenia sama, na internete je k dispozícii veľa návodných videí aj pre začiatočníkov.

Hodí sa aj pre fitness nadšencov, ktorí hľadajú spôsob, ako si dať do tela ešte viac ako obvykle. Intenzita cvičenia sa tiež dá celkom dobre kontrolovať. Zatiaľ čo na koberci je prevedenie cvikov jednoduchšie, na parketách sú podložky "ako namydlené" a ich ovládnutie stojí viac úsilia. Veľký rozdiel je tiež v použití len jednej, alebo oboch podložiek.

"Používajú ich profesionálni atléti, rovnako ako mnoho tímov NFL, certifikovaní osobní tréneri a posilňovne po celom svete. Steve Weatherford, bývalý hráč NFL s desaťročnou skúsenosťou v odbore a zároveň fanatik do fitness, používa prístroj CoreFlyte pre každodenné cvičenie k aktivácii svalov stredu tela i hornej a dolnej polovice tela," opisuje nadšene osobný tréner Radek Pajic.

Mňa cvičenie na pojazdnej podložke pobavilo, ku klasickému a tak trochu okukanému kruhovému tréningu mi pridalo ďalší rozmer a oživilo ho. A ešte druhý deň som cítila svaly na bruchu, ale aj na nohách a rukách, na ktoré som si už pár týždňov nespomenula.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:57