shutterstock.com
StoryEditor

S týmito domácimi cestami bude vaše pečenie jednoducho dokonalé!

07.05.2020, 09:55
Recepty a tipy
Chcete pripraviť nadýchaný korpus, máte chuť na jemné sladké pečivo alebo sa chystáte upiecť slanú pochúťku? Prinášame vám šikovného pomocníka – sedem najpoužívanejších druhov cesta, s ktorým vždy budete vedieť, čo dnes navariť či upiecť. Odložte si ho a majte ho v kuchyni vždy poruke.

1. Cesto na pizzu
Suroviny:
– 170 ml voda
– 1 čajová lyžička sušeného droždia
– 2 poháre hladkej múky
– 1 čajová lyžička soli
– 1 polievková lyžica olivového oleja

Postup:
Droždie zmiešame s preosiatou múkou, pridáme soľ a túto sypkú zmes zalejeme teplou vodou. Dobre premiešame a vypracujeme cesto. Miesime približne 10 minút. Vytvarovaný bochník potrieme olivovým olejom, vložíme do misy a prikryjeme potravinárskou fóliou. Misu s cestom položíme na teplé miesto a necháme stáť asi hodinu. Potom cesto vyberieme a rozdelíme na polovicu. Vytvarujeme dva bochníčky, ktoré posypeme múkou a necháme ich znova stáť asi hodinu. Po hodine z bochníkov ponaťahujeme okrúhle tenké cesto, ktoré obložíme surovinami na pizzu.

2. Krehké pečivo
Suroviny:
– 2 poháre hladkej múky
– 150 g masla
– 0,5 pohára cukru
– 10 g vanilkového cukru
– štipka soli

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Babiččina volba (@babiccina_volba),

Postup:
Najskôr do misy s múkou vysypeme vanilkový a kryštálový cukor, pridáme soľ a zmiešame. Potom pridáme mäkké maslo a dôkladne vymiešame. Na záver pridáme múku a znova dobre vymiesime. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Po polhodine vyberieme a môžeme vykrajovať.

3. Lístkové cesto
Suroviny:
– 300 g hladkej múky
– 150 g masla
– 2 až 3 polievkové lyžice vlažného mlieka
– čajová lyžička octu
– vajce
– štipka soli

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Elizabeth cukráreň & kaviareň (@elizabeth_cukrarenkaviaren),


Postup:
Budeme pripravovať dva druhy cesta. Na dosku vysypeme polovicu múky a pridáme nakrájané maslo, ktoré by malo byť ešte tuhé. Vymiesime cesto, pracujeme veľmi rýchlo. Vymiesené cesto odložíme do chladničky.
Druhé cesto pripravíme nasledovne: do zvyšnej múky pridáme vajce, mlieko, ocot a štipku soli a hnetieme. Keď sa už cesto nelepí, necháme ho na doske odpočinúť asi 20 minút.
Na záver vyvaľkáme cesto, ktoré nebolo v chladničke, a naň položíme bochník cesta z masla. Takto zložené cesto rozvaľkáme a preložíme na tri časti horizontálne a potom vertikálne. Takto poskladané cesto necháme zabalené v chladničke pol hodinu.
Po vybratí z chladničky cesto rovnakým spôsobom rozvaľkáme a poskladáme, necháme prikryté stáť (už nie v chladničke) asi 15 minút. Po štvrťhodine postup opakujeme znova a tiež ho na záver necháme prikryté stáť. Po odležaní cesto použijeme na vybraný druh zákuska.

4. Piškótové cesto
Suroviny:
– 180 g polohrubej múky (môže byť aj hladká)
– 4 vajcia
– 150 g cukru
– 10 g vanilkového cukru
– 3/4 prášku do pečiva
– 1 dcl oleja

Postup:
Oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme vanilkový i kryštálový cukor a vymiešame ich do peny. Pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, olej a štipku soli a znova zamiešame. Bielky vyšľaháme na sneh a postupne ich opatrne pridávame k cestu a miešame. Takto pripravené cesto dáme do formy a pečieme.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa VEJA Pavlikova (@vejapavlikova),

5. Odpaľované cesto
Suroviny:
– 150 g hladkej múky
– 4 vajcia
– 100 g masla
– 1 čajová lyžička cukru
– 240 ml vody (alebo polovica vody a polovica mlieka)
– štipka soli
– štipka prášku do pečiva

Postup:
Do hrnca s vodou pridáme nakrájané maslo a štipku soli a dobre miešame. Keď vodu privedieme do varu, odstavíme ju zo sporáka a naraz do hrnca vysypeme všetku múku. Začneme intenzívne miešať, až kým nevytvoríme hutnú lepivú masu. Masu potom preložíme do misy a pomocou mixéra šľaháme s vajcami. Vajcia však pridávame po jednom, vždy najprv dôkladne zapracujeme jedno, až potom pridáme ďalšie. Cesto by malo mať izbovú teplotu a s pridaním posledného vajíčka môžeme primiešať aj štipku prášku do pečiva a cukor. Cesto potom pomocou cukrárskeho vrecúška vytláčame do požadovaných tvarov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lukas :) (@lukas_kitchen),

6. Palacinkové cesto
Suroviny:
– 2 poháre hladkej múky
– 3 vajcia
– 2 polievkové lyžice oleja
– 2,5 pohára mlieka
– štipka soli
– 1 polievková lyžica cukru
– trochu škorice a vanilkového cukru

Postup:
V mise rozšľaháme vajcia s mliekom, cukrom a so štipkou soli. Pridáme trochu škorice a vanilkového cukru a do rozmiešanej zmesi potom prisypeme preosiatu múku. Pridáme olej a všetko dobre zamiešame. Cesto je lepšie, ak ho chvíľu necháme v chladničke postáť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ISIDORA ??‍? (@cookina_kuhinja),

7. Cesto na pirohy a plnené taštičky
Suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 2 vajcia
– 200 ml vody
– 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
– 0,5 čajovej lyžičky soli

Postup:
Vajcia rozšľaháme vo vode a následne k nim pridáme soľ. Túto tekutú zmes prelejeme k preosiatej múke, pridáme olej a miesime cesto, kým nebude pružné. Vypracovaný bochník zabalíme do fólie a necháme postáť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme a plníme podľa chuti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:22