Pixabay
StoryEditor

Pripravte si jeden z týchto úžasných receptov na palacinky, ako ich nepoznáte

02.05.2020, 09:00
Recepty a tipy
Palacinka je vďaka svojej nekonečnej variabilite vďačným jedlom. Fantázii sa medze nekladú, ako v zložení samotného cesta, tak pri vymýšľaní chutných slaných i sladkých náplní.

Vyskúšajte tri netradičné palacinkové recepty, ktoré sa namiesto záplavy cukru a bielej múky snažia ísť cestou vyváženej stravy, ako píše idnes.cz.

S múkou, mliekom a vajcom sa toho dá v kuchyni vykúzliť naozaj veľa. Môžete sa pohrať s rôznymi typmi múky alebo pridať napríklad mleté oriešky, kvapku likéru či svetlého piva alebo vylepšiť cesto kvalitným kakaom. Ako pripravujú preslávené tenučké palacinky francúzski Crepe mastery, sa dočítate tu.

Pohrať sa môžete aj na samotnom spôsobe podávania - klasikou je ich zatočiť do roličky alebo kornútku, ale môžete z palacinky skladať aj plnené štvorčeky, trojuholníčky, balíčky alebo rovno celú tortu. Ak by ste si radšej dopriali niečo menej sviatočného, ale nutrične vyváženejšieho, vyskúšajte nasledujúce tri recepty.

Tuniakové ovsené palacinky

podľa Ivy Veselej, výživovej poradkyni

Ingrediencie pre 4 osoby: 140 g mletých ovsených vločiek 250 ml polotučného mlieka 2 vajcia soľ rastlinný olej

Náplň: 160 g konzerva tuniaka vo vlastnej šťave 1 ľadový šalát 200 ml bieleho jogurtu 1 menšia cibuľa 1/2 pohára sterilizovanej kukurice 2 lyžice sekaných vlašských orechov 2 lyžice sušených brusníc 1 polievková lyžica dijónskej horčice citrónová šťava alebo ocot Balsamico di Modena zeleninové korenie alebo korenie na ryby čierne korenie

Postup:

Cibuľu a šalát nakrájame na drobné kúsky a premiešame s ostatnými ingredienciami na plnku. Zmes dochutíme podľa potreby a uložíme stranou, aby mala izbovú teplotu.

V mlieku rozmiešame vločky, vajcia, pridáme štipku soli a necháme chvíľu odležať, aby vločky nasali tekutinu. Na rozpálenej panvici s trochou oleja opekáme palacinky z oboch strán. Každú palacinku naplníme tuniakovou zmesou, zrolujeme do rolky a podávame so zvyškom nakrájaného šalátu.

Tip: Ovsené vločky sú použité namiesto múky, pretože znižujú glykemický index palaciniek, bielu múku môžete tiež nahradiť jej celozrnnou variantom.

Chia palacinka

podľa Tomáša Vobořila, majiteľa reštaurácie Podolka

Ingrediencie: 400 g múky 250 ml mlieka 150 g gréckeho jogurtu 100 g malín 50 g masla + maslo na pečenie 40 g medu + 50 g na potretie 3 vajcia 3 g soli, chia semienka, vlašské orechy

Postup:

Do misky dajte múku, vajcia, maslo, med, soľ a ingrediencie zmiešajte do hustého cesta. Následne rozrieďte mliekom na liate cesto. Tým zaistíte, že nebude mať hrudky. Na rozpálenú panvicu dajte maslo, vhoďte hrsť chia semienok a zalejte cestom.

Opečte palacinku z oboch strán dozlatista. Následne palacinku potrite medom, jogurtom, dajte na ňu maliny a posypte mletými alebo drvenými orechmi. Palacinky servírujte preložené a doplnené pomarančovou kôrou alebo zmrzlinou.

Raw banánové palacinky s citrónovým krémom

Podľa receptu libereckého vitariánského bistRAWveg

Ingrediencie pre 12 palaciniek: 9 ks banánov 3 lyžice citrónovej šťavy 1 lyžička škorice Ingrediencie na krém: 2 hrnčeky kešu natural 5 lyžíc agáve sirupu 5 lyžíc citrónovej šťavy 50 ml vody

Postup:

V mixéri rozmixujte všetky suroviny. Zmes (250 ml) rovnomerne rozotrite na celý plát sušičky sa sušiace vložkou. Sušte na 46 °C počas päť a pol hodín. Po vychladnutí rozrežte plát radielkom na 4 rovnako veľké štvorce (porcie). Maximálna doba skladovania je 7 dní poprekladané fóliou a v suchu.

Citrónový krém:

Na hodinu namočte kešu orechy do vody, potom ich vyberte a opláchnite studenou vodou. Vložte ich do mixéra a rozmixujte do hladka s ostatnými surovinami. V poslednej fáze naneste krém na palacinky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:38