shutterstock.com
StoryEditor

Keď ich vyskúšate, už nikdy nebudete chcieť tie z fastfoodu! Domáce hranolky sú mňamka!

27.04.2020, 14:40
Recepty a tipy
Dokážete z nich vyčarovať nielen klasickú prílohu k nedeľnému šnicľu, ale aj naozajstné delikatesy. Veď vyskúšajte s nami!

Domáce hranolky s majonézou
4 porcie
Suroviny:
Zemiaky typu C
slnečnicový/repkový olej alebo bravčová masť
soľ

Na majonézu:
1 žĺtok
250 ml oleja
1 čl dijonskej horčice
soľ

Postup
1. Zemiaky očistíme pod tečúcou vodou kefkou, nakrájame na hrubšie hranolčeky a necháme vo vode 30 minút vylúhovať škrob. Potom 5 minút povaríme vo vriacej vode, precedíme a necháme vychladnúť.
2. Olej rozpálime na 130 °C, musí ho byť toľko, aby hranolky plávali, ideálna na smaženie je fritéza, prípadne hlboká panvica alebo hrniec. Smažíme jednu minútu, iba kým sa nezatiahnu a nevytvorí sa na nich jemná ochranná vrstvička. Vyberieme, necháme odkvapkať a úplne vychladnúť.
3. V tejto fáze môžeme dať hranolky do mrazničky a odložiť na neskôr.
4. Rozpálime dostatok oleja na 180 °C a hranolky vysmažíme, až kým získajú zlatistú farbu. Podávame s domácou majonézou!

Nás tip: Predtým, ako budete hranolky smažiť, skúste ich posypať strúhankou. Verte nám, budú chrumkavé, ako nikdy predtým!

Domáca majonéza & tatárka
Metličkou alebo ručným mixérom rozšľaháme žĺtok, postupne po lyžičkách pridávame olej, nakoniec horčicu a dochutíme soľou. Ak chceme tatársku omáčku, pridajme ešte na drobno nakrájanú kyslú uhorku, nastrúhanú cibuľku a čierne korenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:38