shutterstock.com
StoryEditor

Nutričná špecialistka pre vás zostavila zdravý jedálniček na celý deň. Vyskúšate?

17.04.2020, 15:00
Recepty a tipy
Aj váš deň môže byť výživný a zdravý. Inšpirujte sa jedálničkom na celý deň od výživovej poradkyne Márie Markeovej.

Kto je?
Mária Markeová
Nutričná špecialistka so zameraním na výživu a zdravie človeka. Absolvovala Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v odbore výživa ľudí. Od roku 2012 sa venuje individuálnemu výživovému poradenstvu v oblasti redukčnej diéty, racionálnej stravy, klinickej a tehotenskej výživy. Od roku 2018 pracuje ako nutričná špecialistka v projekte Zeleninkové šialenstvo, zameraný na zdravý životný štýl detí a prevenciu detskej obezity, najmä v materských školách a školských kluboch. Od roku 2019 je aktívnou členkou Spoločnosti pro výživu v Českej republike. Spolu s ďalšími autormi vydala knihu Ako naučiť deti jesť zeleninu.

3 X JEDLO PODĽA MÁRIE:
Aký typ raňajok môže byť vhodný pre všetky typy žien?
Na raňajky by sme si mohli pripraviť nejaký chlebík alebo pečivo so šunkou, syr, nátierku a zeleninou. Môžeme však vyskúšať aj typ sladkých raňajok. Tam by som odporúčala nejakú kašu alebo ovsené vločky s ovocím, semienkami, s nejakým mliečnym výrobkom. Nemali by sme zabudnúť ani na desiatu, pokiaľ máte dlhý časový rozdiel medzi raňajkami a obedom. Na desiatu odporúčam ovocie, mliečny výrobok, prípadne zeleninu.

A čo obed. Ako by mal vyzerať?
Jednu časť obeda by mala tvoriť malá časť sacharidovej prílohy, teda ryža, zemiaky alebo cestoviny. Ďalej by sme mali zaradiť aj väčšiu časť zeleniny a nejaké bielkoviny. Obed môže byť aj čisto sacharidový v podobe rizota so zeleninou, alebo cestoviny so zeleninou. Polievka je takisto niekedy vhodná, inokedy nevhodná. Niekto zje polievku spoločne s hlavným jedlom, naopak, iný dáva prednosť veľkým polievkam v rámci hlavného jedla a niekto je zase polievky v rámci večere. Vždy to závisí od konkrétneho typu klientky. Čo sa týka olovrantu, mnoho ľudí ho ignoruje. Mnohí sú v tom čase ešte v práci, alebo práve na ceste domov, mamičky s deťmi zase behajú po krúžkoch. Olovrant by mal byť podľa mňa ešte sacharidový. To znamená, že ešte tu máme priestor na to, aby sme si pripravili nejaký chlebík alebo pečivo či ovsené vločky s jogurtom.

Máte tip aj na ideálnu večeru?
Večera by mala byť ľahká, pestrá a neprekombinovaná. Ideálna večera by mala byť tvorená zo zeleniny v kombinácií s bielkovinami. Ak niekto veľa cvičí, môže pridať aj malé množstvo sacharidov, pričom dávka by mala byť menšia ako na obed. Celý stravovací režim a nastavenie je veľmi individuálnou záležitosťou. Veľmi podstatný je aj fakt, kedy a v akom čase žena chodieva cvičiť. Je potrebné sa najesť pred cvičením, ale zase vybrať stravu tak, aby nám nezaťažila žalúdok, ale mala by doplniť potrebnú energiu, vitamíny a minerálne látky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:49