shutterstock.com
StoryEditor

Naučte sa niečo nové. Prinášame vám rýchlokurz párovania vína s jedlom!

16.04.2020, 19:00
Recepty a tipy
Autor:
HN
Dobré víno a dobré jedlo je dokonalá kombinácia. Ako však nájsť dvoch správnych partnerov, ktorí vytvoria harmonický pár? Prečítajte si naše rady a naučte sa o víne a jedle niečo viac.

Najprv dobrá správa: víno a jedlo vo všeobecnosti spolu fungujú veľmi dobre a existuje len málo kombinácií, ktoré sa k sebe nehodia. Treba si len dávať pozor na to, čo sa skrýva vo víne a z akých zložiek je jedlo, ku ktorému ho podávame. Napríklad ak podávate korenisté jedlo – pokojne siahnite po sladšom, výraznejšom víne.

Vyberajte aj podľa omáčky
Zlaté pravidlo znie: ľahké jedlo chce ľahké, hravé víno. A bonus, ktorý je zárukou úspechu: najjednoduchšie jedlo z kvalitných surovín. Tým, ako budete pritvrdzovať od rýb po dobrý steak – vyberajte aj víno, ktoré sa charakterom a silou k jedlu hodí. Často môže rozhodovať aj omáčka: citrusové sa majú radi so Sauvignonom, krémové so Chardonnay a ťažšie omáčky s Frankovou či Cabernetom.
S párovaním sa treba hrať, urobte si z toho zábavu a hľadajte harmóniu a odkazy chutí v jedle aj vo víne. Ak ste stratený, použite starý dobrý sedliacky rozum: k bielemu mäsu biele víno, k sladšiemu sladšie a podobne.

Dokonalé víno k rezňu? Skúste Devín
Napríklad slovenský Dunaj či André krásne doladia sezónu kačacích hodov. Pohárik Chardonnay zase výborne doplní lososa. Ak si trúfate na vyššiu ligu, pokojne skúste k morčaciemu mäsu ľahšie červené alebo naservírujte pečené kura s Rulandským modrým. Výrazný Tramín červený sa hodí k ázijskej kuchyni a kari. Krásna odroda Devín doplní štrúdľu, ale je výborným spoločníkom aj k nedeľnému kuraciemu rezňu.
Jedna rada na záver: ak vyberiete dobré víno a ponúknete ho v zlej teplote, pokazí to celý zážitok. Nič nie je horšie ako podchladená Frankovka či teplý Sauvignon. Takže biele podávajte medzi 5 – 12 stupňov a červené 15 – 18 stupňov Celzia.


Ľahké jedlá:
zelenina, ovocie, ryby, hydina, cestoviny, rizoto,
Kombinujte: Rizling vlašský, Chardonnay, Muller Thurgau, Veltlín

Stredne výrazné jedlá:
tmavá hydina, kačica, teľacina, ale aj tmavšie ryby (napríklad tuniak)
Kombinujte: Sauvignon, Chardonnay, Tramín, Rulandské modré, Dunaj

Ťažie jedlá:
hovädzie, bravčové, divina, jahňacie, tučné a plesňové syry
Kombinujte: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:33