shutterstock.com
StoryEditor

Tieto netradičné obilniny sú ideálne pre deti, tehotné ženy, ale pomáhajú aj pri chudnutí

16.04.2020, 14:00
Recepty a tipy
Autor:
Fit život
Dnes zaostríme na pšeno (lúpané proso). Ideálne je pre najmenšie detičky, v tehotenstve, pri chudnutí aj priberaní, vhodné je pre diabetikov, aj pri celiakii. V kuchyni ho možno použiť na sladko aj slano a pripraviť z neho plnohodnotné raňajky, chutnú prílohu aj diétny dezert.

Čo je pšeno a odkiaľ pochádza?
Pšeno – to sú malé žlté zrnká veľkosti asi 1 mm, ktoré sa získavajú lúpaním prosa. Ide o pomerne vzácnu plodinu, pretože pestovanie prosa je pomerne náročné. Spolu so pšenicou a jačmeňom patrí proso (nelúpané pšeno) k najstarším kultúrnym plodinám. Jeho pôvodným domovom je Čína, východná Ázia a India. V Európe sa pšeno objavilo už v dobe kamennej, ale postupne ho vytlačili pšenica, raž, ryža, kukurica a zemiaky. Proso bolo dokonca jednou z hlavných obilnín Slovanov a v rámci starých zvykov sa pšenovou kašou hostili mladomanželia, aby mali hojnosť peňazí alebo sa pri krste podával prosový chlieb.

Dnes sa pšeno vracia do nášho jedálnička a dokonca aj na naše polia, kde sa jeho pestovaním začali zaoberať malé poľnohospodárske družstvá.

Ako pôsobí na zdravie
„Zobrať pšeno na milosť“ a vrátiť ho do našich kuchýň bolo naozaj múdrym krokom. Rovnako ako quinoa, o ktorej sme písali v minulom vydaní, aj malinké zrnká pšena sú plné živín a majú vynikajúce účinky na zdravie. Pšeno je zásadité, takže neprekysľuje organizmus. Je bezlepkové, preto sa hodí pre celiatikov. Pri správnej tepelnej úprave je veľmi ľahko stráviteľné, nezaťažuje trávenie a organizmus. Je sýte a veľmi výživné. Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Pšeno má vysoký podiel esenciálnych mastných kyselín, je bohaté na minerály ako železo, fosfor, draslík, horčík, kremík a cenné vitamíny skupiny B. Pšeno tak vďaka svojej skladbe prospieva zdraviu. Zlepšuje náladu, podporuje imunitu, pomáha kostiam, vlasom aj pleti. Pôsobí blahodarne na cievy a zabraňuje hromadeniu cholesterolu. Odporúča sa pri chudokrvnosti. Má zahrievajúce účinky, preto je ideálnou potravinou najmä v chladnom období.

Pre koho je pšeno ideálnou potravinou
Samozrejme, pre všetkých, avšak povedzme si bližšie, pre koho sa hodí najlepšie a prečo. Vďaka tomu, že je bezlepkové, je vhodné pre celiatikov. Bezlepkovosť a ľahká stráviteľnosť ho predurčujú ako surovinu vhodnú pre prvé príkrmy pre najmenšie detičky. Vďaka množstvu železa sa hodí pre tehotné a dojčiace ženy a pri liečbe chudokrvnosti. Vo východnej medicíne sa pšeno využíva pri liečbe slinivky brušnej a sleziny, preto je vhodné pre diabetikov. Výborná nutričná skladba a priaznivé účinky na metabolizmus z pšena robia potravinu, ktorá sa hodí pri chudnutí, ale aj priberaní.

Pšeno v kuchyni
Pšeno môžete kúpiť ako celé zrno alebo ako vločky. Dostať ho už nielen v zdravých potravinách a bio obchodoch, ale aj v bežných obchodoch. Príprava pšena je veľmi jednoduchá, avšak dôležité je dodržať niekoľko zásad. Pšeno je potrebné pred samotnou tepelnou úpravou najskôr poriadne premyť a následne 3x spariť vriacou vodou, aby sa zrná zbavili horkosti a látok, ktoré by mohli spôsobiť ťažkú stráviteľnosť. Pri varení zrno napučí a zväčší svoj objem, preto je dobré zvoliť pri varení dostatočne veľký hrniec. Pšeno sa varí v 2-násobnom množstve tekutiny (najčastejšie vody, mlieka alebo obilného nápoja), s troškou soli. Ak chceme, aby sa pšeno uvarilo rýchlejšie, po sparení ho môžeme ešte namočiť na niekoľko hodín do studenej vody. Z pšena možno pripraviť chutnú obilnú kašu, podávať ho ako prílohu alebo z neho pripravovať rôzne dezerty a koláče. Keď chceme podávať pšeno ako prílohu, pracujeme s ním podobne ako s ryžou. Ak ho podávame na sladko, pšeno vždy najskôr vopred uvaríme, až následne z neho robíme napríklad korpus na koláče, placky alebo ho dávame aj do nepečených dezertov a ovocných či mliečnych pohárov.

RECEPT
Zapekaný pšenový nákyp s brokolicou a syrom
(4 porcie)
Suroviny:
250 g pšena
400 g brokolice
3 strúčiky cesnaku
1 PL masla
2 dl mlieka
250 g syra (napríklad čedar)
2,5 PL panenského olivového oleja
čerstvo mleté čierne korenie
tymian (čerstvý, prípadne sušený)
soľ (nerafinovaná)

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Taste (@tastemagazin),

Postup:
Pšeno premyjeme, 3x sparíme horúcou vodou a uvaríme v 2-násobnom množstve vody s trochou soli. Na 1 PL oleja orestujeme do mäkka brokolicu, ktorú sme jemne osolili. Na 1 PL oleja orestujeme nasekaný cesnak, pridáme mlieko, 1 PL masla, osolíme, ochutíme čerstvým korením a tymianom a pomaly privedieme do varu. Následne pridáme 150 g syra, ktorý v omáčke rozpustíme. Keď máme uvarené pšeno, orestovanú brokolicu, pripravíme si zapekaciu misu. Misu potrieme 1 PL oleja, pridáme pšeno a brokolicu, spolu jemne premiešame. Zalejeme omáčkou, posypeme zvyškom syra a zapekáme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 09:06