StoryEditor

Máte doma prezreté banány? Banánový chlebík z nich chutí najlepšie! Vyskúšajte

10.04.2020, 18:00
Recepty a tipy
Máte chuť na niečo sladké, no nechcete jesť iba nezdravé koláče plné cukru? Vyskúšajte recept na banánový chlieb, ktorý je sladký iba vďaka prezretým banánom.

Banánový chlebík
/8 porcií/

Suroviny:
100 g hladkej múky
90 g špaldovej múky
125 masla
100 g datľového sirupu
2 stredne veľké zrelé banány
2 vajcia
2 PL rumu
2 KL prášku do pečiva (bezfosfátový)
1 KL škorice
1/4 KL soli (nerafinovanej)
4 tobolky rozdrveného kardamómu
maslo a krupicu na vymazanie a vysypanie formy

Na glazúru:
100 g práškového cukru
25 ml vody

Postup:
Zmäknuté maslo vymiešame s datľovým sirupom. Pridáme vajcia, rum, popučené banány a znova premiešame mixérom. Do tejto zmesi postupne primiešavame múku, prášok do pečiva, koreniny a soľ. Rozmixujeme na hladkú hustejšiu hmotu. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vysypeme krupicou. Nalejeme do nej vymiešanú zmes, uhladíme a dáme piecť pri 180 °C na 45 – 50 minút. Kým sa pečie chlebík, pripravíme si glazúru. Práškový cukor s vodou vymiešame dohladka. Chlebík je hotový, keď doň zapichneme špajdľu a vytiahneme ju čistú. Vyberieme ho z rúry, necháme chladnúť približne 10 minút. Vyberieme ho z formy a ešte kým je teplý, polejeme ho glazúrou z cukru a vody.

Katkin tip: Datľový sirup možno nahradiť agávovým alebo ryžovým sirupom, prípadne medom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:03