shutterstock.com
StoryEditor

Ste zúfala, pretože sa vám v obchode neušlo droždie? Vyrobte si ho z jabĺk, zemiakov a piva

10.04.2020, 17:00
Recepty a tipy
Autor:
idnes. cz
Aj tak základná surovina, ako je droždie, v súčasnej dobe v obchodoch občas chýba. Je to tým, že veľa ľudí sa predzásobila tak, že v regáloch už ho nenájdete. Slováci sa vrhajú do domácej výroby pečiva. Lenže šikovné slovenské ručičky dovedú droždie vyrobiť aj v domácich podmienkach.

Na domáce droždie jablko alebo zemiaky

Keďže kvasinky k životu potrebujú cukor, možno droždie podomácky vyrobiť napríklad tak, že rozkrájate jablko, pridáte hrnček vody. Necháte v pohári dva dni odstáť, potom jablko vyberiete a prisypte hrnček múky. Po dvadsiatich minútach by malo byť droždie pripravené na použitie. Len budete musieť trošku experimentovať, pretože tu nie je možné presne určiť, ako dávkovať - ​​teda kocku (42 g) droždia na kilo múky, ako ste navyknutí z obchodu.

​Keďže sa kvasinky môžu rozmnožovať viacerými spôsobmi a všeobecne sa používajú v potravinárskom priemysle, typicky nielen pri výrobe pekárenských výrobkov, ale napríklad aj pri výrobe piva či vína, je spôsobov, ako ich premnožiť, viac. Podľa internetových návodov funguje aj metóda výroby pomocou zemiakov. Stačí uvariť pol kilogramu, rozdrviť a zmiešať s vodou tak, aby vznikla hustá kaša. Lyžicu cukru rozmiešajte v malom množstve vody, aby vznikol sirup, a primiešajte. Potom stačí len dať zmes na teplé miesto a počas kysnutia primiešať dve lyžice piva. Počas 24 hodín by malo byť hotové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 07:05