shutterstock.com
StoryEditor

Zelený štvrtok trochu inak. Vyskúšajte tieto netradičné špenátové recepty

08.04.2020, 16:25
Recepty a tipy
Niekto si potrpí na klasický špenát so zemiakovým pyré a s vajíčkom, no niekto v kuchyni rád experimentuje. Ak patríte do druhej skupiny, skúste si v tento sviatočný deň pripraviť tak trochu netradičný obed.

Osviežte svoj jedálniček lístkami mladého šťavnatého špenátu, ktorý vám dodá mnoho výživných látok a chutí skvele.

Bravčová panenka s domácimi špenátovými haluškami
Na 4 porcie
1 bravčová panenka (600 g)
150 g špenátu
450 g uvarených ošúpaných zemiakov
200 g polohrubej múky
soľ
1 vajce
30 g masla (zmäknutého)
štipka mletého muškátového kvetu
2 lyžice oleja
1 lyžica strúhanky
30 g pokrájaných byliniek (tymian, šalvia, petržlenová vňať, bazalka)
20 g strúhaného parmezánu
40 g masla

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Klaudi Rimka (@klaudi_rimka),

1 Panenku očistíme, osolíme a necháme bokom. Špenát dôkladne opláchneme a 3/4 listov ponoríme do vriacej osolenej vody. Keď zmäknú, precedíme ich a necháme dobre odkvapkať. Nakoniec listy opatrne osušíme v papierovej utierke a nakrájame najemno.
2 Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, preložíme do veľkej misy, zasypeme múkou, osolíme, pridáme vajce, zmäknuté maslo, muškátový kvet, špenát a rýchlo spracujeme na cesto.
3 V kastróle privedieme do varu asi 2 litre osolenej vody. Cesto rozdelíme na 4 diely, vyvaľkáme ich na valčeky s priemerom asi 2 cm, nakrájame na kolíky a vyvaľkáme na halušky, ktoré opatrne zosunieme do variacej sa vody. Teplotu upravíme tak, aby sa halušky nevarili príliš prudko. Po uvarení ich vyberieme do misy so studenou vodou a po vychladnutí ich scedíme.
4 Panenku opečieme sprudka na oleji, osušíme a preložíme na pekáčik. V miske zmiešame strúhanku, pokrájané bylinky, parmezán a maslo. Vzniknutú hmotu rozvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami na tenký plát, prehneme ho cez panenku, fóliu odstránime a mäso dáme do rúry predhriatej na 160 °C. Pečieme asi 20 minút a potom necháme na teplom mieste 10 minút dôjsť.
5 V panvici nahrejeme maslo, pridáme zvyšné listy špenátu a keď zmäknú, pridáme halušky a prehrejeme. Panenku nakrájame na plátky, rozdelíme na taniere, pridáme halušky a podlejeme výpekom.

Dĺžka prípravy: 60 minút

Krémová špenátová polievka
Na 4 porcie
350 g špenátu
1 zemiak (100 g)
1 cibuľa
50 g masla
hrsť medvedieho cesnaku alebo 1 väčší strúčik klasického cesnaku
700 ml kuracieho vývaru
1 žemľa
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice strúhaného parmezánu
80 ml smotany 33 %
soľ
korenie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Krátká (@ceskazceska.cz),

1 Špenát dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Zemiak olúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci nahrejeme polovicu masla, pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť. Primiešame pokrájaný zemiak a pokrájaný cesnak, zalejeme vývarom a varíme zvoľna asi 15 minút.
2 Žemľu nakrájame na kocky, ktoré zmiešame s olivovým olejom a rozprestrieme na pekáčik alebo plech vyložený papierom na pečenie. Žemličky zasypeme parmezánom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C, pečieme dozlatista.
3 V inom väčšom hrnci rozohrejeme zvyšné maslo, pridáme pokrájaný špenát a niekoľko minút restujeme. Prilejeme 3/4 smotany, necháme prejsť varom a zmes premiešame s uvareným vývarom. Následne všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
4 Polievku precedíme cez jemné sito, podľa chuti prisolíme, okoreníme a rozdelíme do tanierov alebo misiek. Na hladinu každej porcie nalejeme lyžicou pramienok smotany. Podávame s upečenými žemľovými krutónmi.

Dĺžka prípravy: 40 minút

Quiche so špenátom, s cesnakom a so šampiňónmi
Na 12 porcií
Na korpus:
200 g hladkej múky
1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
100 g masla
1 žĺtok
1/2 lyžičky soli
2 lyžice vody
Na náplň:
60 ml rastlinného oleja
300 g šampiňónov
400 g špenátu
hrsť medvedieho cesnaku alebo 1 strúčik klasického cesnaku
2 jarné cibuľky
soľ, korenie
4 vajcia
150 ml smotany 33 %
100 ml polotučného mlieka
80 g strúhaného syra typu eidam
maslo na vymastenie formy

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Love Make-up (@lovemake_up19),

1 Vo väčšej mise zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva a pridáme na kúsky nakrájané maslo, žĺtky a soľ. Prstami vytvoríme posýpku a postupne pridávame vodu, zmes spracujeme na vláčne cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chlade aspoň dve hodiny.
2. V kastróle na oleji krátko podusíme na plátky nakrájané šampiňóny, nasekaný špenát, cesnak a nakrájanú cibuľku, osolíme, okoreníme, zmes preložíme do misy a necháme zľahka vychladnúť. Pridáme vajcia rozšľahané so smotanou a s mliekom, 3/4 syra a podľa chuti osolíme.
3 Formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom. Cesto rozvaľkáme medzi dvoma väčšími kusmi potravinovej fólie na okrúhly plát hrubý asi 2 mm. Hornú fóliu stiahneme a cesto premiestnime do formy fóliou nahor a stiahneme ju. Cesto natlačíme po celej ploche do formy, dno poprepichujeme vidličkou, zasypeme vrstvou suchej fazule a dáme piecť do rúry predhriatej na 200 °C. Keď cesto začne ružovieť, znížime teplotu na 150 °C a dopečieme dozlatista.
3 Z upečeného korpusu opatrne odstránime fazuľu, nalejeme naň špenátovú náplň, posypeme zvyšným syrom a dopečieme pri 160 °C asi 35 minút.

Dĺžka prípravy: 45 minút


Špargľové rizoto so špenátom
Na 4 porcie
200 g zelenej a bielej špargle
400 ml zeleninového alebo hydinového vývaru
5 lyžíc olivového oleja (+ na pokvapkanie)
400 g ryže na rizoto
2 jarné cibuľky
200 ml bieleho vína
100 g masla
70 g parmezánu
50 g reďkoviek
20 g mladého špenátu
soľ podľa chuti
mleté korenie podľa chuti

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Rainet (@veganlady.sk),

1 Zo špargle odlomíme zdrevnatené konce, bielu špargľu olúpeme a obidva druhy špargle nakrájame na malé kúsky. Povaríme ich vo vriacom vývare asi minútu, potom ich vyberieme a dáme bokom.
2 Na väčšej panvici orestujeme na olivovom oleji ryžu s jarnou cibuľkou nakrájanou na kolieska, po minúte restovania postupne prilievame víno, miešame, necháme odvariť a prilejeme znova. Po spotrebovaní vína začneme rovnakým spôsobom dolievať vývar.
3 Po 15 minútach pridáme špargľu a varíme do zmäknutia ryže. Potom vmiešame do rizota maslo a nastrúhaný parmezán.
4 Reďkovky nakrájame na plátky, pridáme ich spoločne so špenátom do rizota a krátko prehrejeme. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom.

Dĺžka prípravy: 35 minút

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:59