shutterstock.com
StoryEditor

Na veľkonočnom stole nesmie chýbať. Pripravte si šťavnatého hrnčekového barančeka

03.04.2020, 16:20
Recepty a tipy
Bez tradičných chutí a tvarov by sviatočný stôl nebol úplný. Rozvoňajme kuchyňu škoricou, kardamómom a doprajme sebe a svojej rodine porciu veľkonočného barančeka, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Hrnčekový baranček
Príprava: 15 minút
Pečenie: 50-60 minút

Potrebujeme:
1 hrnček práškového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček mlieka
3/4 hrnčeka rozpusteného masla
3 vajíčka
1 prášok do pečiva
nastrúhanú citrónovú kôru
vanilkovú arómu alebo vanilkový struk

Postup:
V miske zmiešame polohrubú múku, prášok do pečiva a cukor. Do zmesi pridáme kôru z citróna, rozklepneme tri vajíčka, prilejeme roztopené maslo, mlieko a pár kvapiek vanilkovej arómy (alebo pridáme zrniečka z vanilkového struku). Všetko spolu vymiešame na vláčne cesto. Formu na barančeka (najlepšia je obojstranná) vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou, jednu jej časť naplníme cestom (jemne pod okraj, pretože cesto vo forme počas pečenia narastie) a prikryjeme druhou časťou formy. Pečieme pri 180 °C 50 – 60 minút (závisí od toho, akú máme rúru). Keď je baranček hotový a nelepí sa, vyberieme formu z rúry, zavinieme ju do vlhkej látkovej utierky a necháme celkom vychladnúť. Barančeka vyklopíme, naaranžujeme na tanier, podnos alebo drevenú doštičku a posypeme ho práškovým cukrom.

Náš TIP: Namiesto očí môžete použiť hrozienka, korenie – klinčeky alebo kúsočky čokolády. Barančeka skúste upiecť aj v tmavšej verzii, stačí, keď do cesta pridáte 2 – 3 lyžice kakaového prášku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:27