shutterstock.com
StoryEditor

Už ste si upiekli vlastný chlebík? Teraz je rad na výrobu domáceho masla!

25.03.2020, 17:00
Recepty a tipy
Autor:
HN
Chuť domáceho masla je omnoho lahodnejšia a prekvapivo iná než kupovaného, a navyše vám zostane aj podmaslie. Prinášame vám podrobný postup, ako na to.

Najprv hrubé výpočty. Z téglika smotany (250 ml) vyrobíte asi 100 gramov masla – záleží na obsahu tuku. Zo zobranej smotany z piatich litrov plnotučného mlieka od farmára získate asi 180 gramov masla, ale k tomu tiež podmaslie a stále máte ešte mlieko.

1. Najprv šľahajte smotanu (pri teplote okolo 10 °C). Až docielite konzistenciu šľahačky, pokračujte ďalej v šľahaní, kým sa nadýchaná hmota nezrazí. Nemali by ste prešľahávať príliš rýchlo. V nádobe budete mať hrudky (maslo) a tekutinu (podmaslie). To môžete využiť napríklad na pečenie chleba.

2. Teraz prichádza fáza, keď je nutné dôsledne dbať na hygienu. Umyte si ruky, podmaslie z misy zlejte. Hrudky masla spojte a zalejte studenou vodou. Premieste. Túto fázu opakujte – voda, v ktorej maslo perieme, by nakoniec mala byť úplne číra. V zle prepranom masle zostane pachuť a rýchlo sa kazí.

3. Tým sa výroba končí – z masla čo najlepšie vytlačte vodu a uložte ho do chladničky. Je tiež možné vtlačiť ho do formičiek. Aby ho bolo možné ľahko vyklopiť, vyložte ich fóliou. Pamätajte na to, že doma robené maslo má kratšiu trvanlivosť, len pár dní, možno ho však uchovať v mrazničke.

​A ešte niečo. Ak budete používať mixér, treba sledovať, aby sa neprehrial motor, nie každý spracovanie hustej hmoty zvládne. Na trhu sú aj ručné či elektrické maselnice.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:12