shutterstock.com
StoryEditor

Dochádzajú vám nápady na maškrty? Skúste zdravý chia puding, ktorý hravo zvádnete!

24.03.2020, 14:30
Recepty a tipy
Táto ľahká a zdravá pochúťka vás zasýti a zároveň vám dodá energiu. A navyše, budete konečne jesť niečo zdravšie, ako bábovku či bublaninu.

Ako spoznáte kvalitné chia semienka?
V obchode dostať biele, ale aj čierne. Ich chuť a nutričné hodnoty sa nelíšia. Vyhýbajte sa semienkam sfarbeným do hneda. Tie nie sú dostatočne zrelé a obsahujú omnoho menej omega-3 mastných kyselín.

Staršie semienka, naopak, nedokážu do seba nasať dostatok vody. Preto nezabúdajte pri ich kupovaní skontrolovať dátum exspirácie.

Potrebujeme:
100 g semienok chia
250 ml vody
250 ml mlieka alebo jeho alternatívy (kokosové, sójové, mandľové...)
2 PL sirupu na dosladenie (javorový, datľový, čakankový...)

Postup:

Do väčšieho pohára nasypeme chia semienka, zalejeme vodou, mliekom a sirupom. Pohár uzavrieme a celú zmes dôkladne pretrepeme. Iba tak sa každé semienko obalí tekutinou a vy sa vyhnete slepým zhlukom semienok, ktoré nenapučali. Puding necháme odstáť a znova pretrepeme.

Zmes rozdelíme do menších misiek a necháme počas noci stuhnúť v chladničke. Je dôležité dodržiavať pomer surovín, pretože nám puding nezhustne. Ideálne je 30 g chia semienok na 130 ml tekutiny. Nezabúdajme, že aj sirup je tekutina.

Tip: Nechajte pracovať svoju fantáziu. Chia puding si môžete dopriať s čímkoľvek. Ak máte chuť na sladšiu verziu, použite arašidové maslo. Ak chcete exotické raňajky, pridajte ananás a kokos.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:16