shutterstock
StoryEditor

Upečte si doma vlastný chlebík. Recept vhodný aj pre úplných začiatočníkov

25.02.2020, 08:30
Recepty a tipy
Keď sa v časoch dávno minulých mladé dievča vydalo a odchádzalo z domu, mama mu dala kúsok svojho kvásku, aby sa dokázalo postarať o to najzákladnejšie pre svoju rodinu – chlieb. Prinášame vám recept, podľa ktorého sa môžete vrátiť v čase.

Na štartér potrebujete:
80 g ražnej celozrnnej múky
100 g vody
1/2 PL (20 g) materského kvásku
Suroviny zmiešajte spolu v miske, prekryte fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom. Nechajte pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

Následne potrebujete:
400 g pšeničnej chlebovej múky
230 g vody
2 ČL soli

Postup:
1. Do misky s vykvaseným štartérom navážte múku, vodu a pridajte soľ. V miske vymieste cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky. Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.
2. Cesto prekryte fóliou a nechajte na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.
3. Po 1,5 hodine kvasenia cesto premieste len toľko, aby ste z neho vypudili bublinky. Nechajte opäť 1,5 hodiny oddychovať. Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.
4. Následne si pomúčte pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopte pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku. Pomúčte si trošku ruky a cesto preložte na polovicu z každej strany. Cesto trochu premieste v rukách a „podkašte“. Teda všetky spoje cesta dajte na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rásť.
5. Vytvarované cesto dajte do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky. V prípade, že ošatku nemáte, zvoľte vhodne veľkú misku. Tú vysteľte utierkou a vysypte škrobom – a máte podomácky vyrobenú ošatku.
6. Cesto v ošatke prekryte fóliou a nechajte finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.
7. Zapnite si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnite do stredu rúry plech, na ktorom budete piecť, a na dno rúry dajte starší plech alebo nádobu, do ktorej budete neskôr liať vodu. Rúru nechajte rozohriať aj s plechmi na 250 stupňov na programe „horný – dolný ohrev“. K rúre si pripravte 1 hrnček s teplou vodou (objem asi 200 ml).
8. Keď máte rúru pripravenú, cesto vyklopte z ošatky/misky na papier na pečenie. Ostrým nožom alebo žiletkou môžete chlieb ozdobne narezať.

9. Cesto na papieri na pečenie preneste do rúry na plech, ktorý máte v strede rúry. Následne do spodného plechu vylejte pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvorte. Zanecháte tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia. Pečte na 250 stupňoch „horný – dolný ohrev“ 10 minút.
10. Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvorte, vyberte plech s vodou a teplotu stiahnite na 200 stupňov. Už teraz vidíte, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený. Potrebuje ešte 20 minút pri 200 stupňoch (spolu 30 minút pečenia).
11. Chlieb po upečení vytiahnite z rúry, zaklopte naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vráťte do rúry a ešte pečte pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíte, či už je prepečený. Upečený kváskový chlieb pre začiatočníkov dajte na mriežku a nechajte vychladnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:56