shutterstock.com
StoryEditor

Zaujiímavosti o cesnaku. Čo utlmí jeho zápach a prečo je dobré jesť ho surový?

14.02.2020, 15:00
Recepty a tipy
Je liečivý, to isto viete. Aké zaujímavosti sa teda skrývajú za ďalšími bodmi v článku? Možno budete prekvapení...

1. Ak chcete, aby vám cesnak pomohol zdravotne, jedzte ho surový. Ideálne je, keď ho rozžujete, pretlačíte alebo rozdrvíte. Vďaka tomu sa z neho uvoľní liečivá látka, ktorá redukuje šírenie baktérií a vírusov v tele.
2. Trápi vás chrípka? Kúpte si domov dostatočné množstvo cesnaku. Niekoľko strúčikov zničí baktérie v tele, podporí potenie a uľahčí vykašliavanie. Skúste si spraviť takzvanú cesnakovú mixáž: rozmixujte dva strúčiky cesnaku v 50 ml vody a vypite. Potom si dajte dva deci ohriateho červeného vína a hurá do postele.
3. Vyrobte si domáci cesnakový olej. Do sklenenej nádoby nalejte 2 dl olivového oleja a prisypte štyri olúpané a rozštvrtené strúčiky cesnaku. Nádobu uzatvorte, nechajte na tmavom mieste 14 dní lúhovať a potom olej sceďte. Výluh pomáha proti lupinám. Stačí ho vmasírovať do pokožky hlavy.
4. Spravte si chuťovku (nielen) k mäsu. Do pohára na zaváranie naukladajte strúčiky cesnaku spoločne s klinčekmi, novým korením, bobkovým listom a feferónkou. Zalejte nálevom z 30 g cukru, soli, 1 dl vody a 2 dl bieleho vína a sterilizujte 20 minút.


5. Už naše babičky vedeli, že cesnačka pôsobí ako životobudič a posilňuje imunitu. A pretože má cesnak lepšie účinky, keď je surový, vyskúšajte polievku za studena. Uvarte niekoľko zemiakov, do druhého hrnca dajte olej, pretlačený cesnak, majoránku, na pásiky nakrájanú šunku a všetko zalejte vriacou vodou zo zemiakov. Na záver prihoďte do polievky pár kúskov rozmačkaných zemiakov, prípadne opečenú, na kúsky nakrájanú žemľu.
6. Aby vám cesnak vydržal čo najdlhšie, skladujte ho na suchom a chladnejšom mieste. Je len na vás, či ho zviažete do venca a použijete ako dekoráciu, alebo ho uložíte do obyčajnej škatule, do ktorej spravíte dierky.
7. Cesnak z Číny? Žiadna zvláštnosť. Veľa sa ho dováža práve z čínskej provincie Jun-nan, kde sa pestuje vo veľkom. Čínsky cesnak je lacný, niektoré odrody sa ľahšie lúpu, ale chuťovo nie je bohviečo. Podľa odborníkov má čínsky cesnak menší podiel vitamínov a jeho liečivá sila je malá. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, že je bielený chlórom a pri jeho pestovaní sa používajú nevhodné hnojivá. Ktovie, čo je na tom pravdy...
8. Máte vysoký tlak? Začnite jesť potraviny s vyšším obsahom draslíka, ktorý pomáha rozširovať cievy a zlepšuje krvný obeh. Jedným z prírodných zdrojov draslíka je práve cesnak. Snažte sa ho jesť surový alebo žujte jeden strúčik denne, ako to odnepamäti robievali Gréci. Obmedzte soľ a jedlá dochucujte cesnakom. Váš pokrm získa príjemnú vôňu a chuť. Ak máte citlivý žalúdok, nejedzte surový cesnak príliš často.
9. Ďalší spôsob, ako do seba dostanete trochu surového cesnaku, sú hrianky. Nakrájajte chlieb na krajce a prekrojte ich napoly. Dajte ich do hriankovača alebo opečte na panvici. Medzitým si pripravte cesnakovú zmes: 100 g masla rozmiešajte so štipkou bylinkovej soli a s piatimi prelisovanými strúčikmi cesnaku. Čerstvé opečené krajce chleba natrite cesnakovým maslom. Ozdobte ich nakrájaným balkánskym syrom, paradajkami a petržlenovou vňaťou.
10. A ešte tip na výbornú cesnakovú nátierku: zmiešajte 20 dkg postrúhaného eidamu, majonézu a päť prelisovaných strúčikov cesnaku. Mňam!

Čo utlmí cesnakový zápach?
Vtipálkovia na túto otázku odpovedajú, že cibuľa :-). Ale skúste vyskúšať radšej pohár mlieka. Malo by to zabrať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:40