Potrebujeme:
400g polohrubej múky, 1 KL soli, 2ks žĺtkov, 4 PL masla, 1 PL kryštálového cukru, 200ml kyslej smotany, 1/2 balenie prášku do pečiva, 2 PL rumu, olej, práškový cukor na posypanie
Postup:
Preosiatu múku zmiešame so soľou, kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, žĺtky, rum, smotanu a vypracujeme vláčne cesto. Zakryjeme utierkou a necháme cca 1 hod. odpočívať. Potom ho natenko rozvaľkáme /ca 3 mm/ na pomúčenej doske a radielkom vykrajujeme obdlžniky,štvroce ako sa nám páči. Do každého stredu narežeme otvor. Vyprážame na rozohriatom oleji do ružova. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Vypražené fánky necháme odkvapkať na servítkach. Pred podávaním ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru. Dobrú chuť!