tekvicový hummus
Zdroj: shutterstock.com

Dali by ste si niečo mále pod zub? Vyskúšajte domáci tekvicový hummus!

Chceli by ste si počas víkendu niečo malé chrúmať, no nechcete, aby to boli opäť nezdravé čipsy? Skúste recept na vynikajúci domáci hummus z hokkaido tekvice.

Na hummus:
500 g tekvice hokaido
4 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
250 g cícera v slanom náleve
3 lyžice sezamovej pasty Tahini
½ lyžičky rímskej rasce
½ lyžičky mletého fenikla
soľ
2 – 4 lyžice citrónovej šťavy
panenský olivový olej
Na tekvicové krekry:
150 g hladkej múky
50 g pohánkovej múky
štipku soli
100 g masla
2 žĺtky
feniklové semiačka
tekvicové semiačka

1 Tekvicu nakrájame na kocky a rozprestrieme ich v jednej vrstve do pekáča. Prihodíme 2 strúčiky cesnaku a pokvapkáme olivovým olejom, dáme piecť asi na 30 minút do rúry vyhriatej na 220 °C. Tekvica by mala zmäknúť a mierne skaramelizovať na povrchu.
2 Cícer zlejeme a rozmixujeme ho spolu s Tahini pastou, cesnakom, so soľou, s rímskou rascou rozdrvenou v mažiari a s feniklom.
3 Podľa chuti pridáme šťavu z citróna a mixujeme dohladka. Ďalej do nádoby vložíme vychladnutú upečenú tekvicu a prilejeme olej, zmes opäť rozmixujeme, podľa potreby dosolíme. Ak je hummus príliš hustý, prilejeme podľa potreby vodu.
4 Pripravíme krekry. Oba druhy múky preosejeme na pracovnú plochu a premiešame so soľou. Nožom zapracujeme do múky maslo, pridáme žĺtky a vypracujeme cesto, ktoré necháme zabalené v potravinárskej fólii 20 minút odpočinúť v chlade. Z cesta potom vyvaľkáme 4 mm tenký plát, ktorý posypeme podľa chuti feniklovými a tekvicovými semiačkami, ktoré pomocou valčeka zľahka vtlačíme do cesta. Plát nožom nakrájame na menšie obdĺžničky. Plech vyložíme papierom na pečenie a naukladáme ich naň, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút.
5 Hummus podávame ozdobený tekvicovými semiačkami, pokvapkaný olivovým olejom, posypaný korením a s krekrami.

Príprava: 45 minút (bez odležania cesta)
1 porcia obsahuje: 2 367 kJ/565 kcal
Počet porcií/kusov: 4

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.