shutterstock
StoryEditor

Ochotne trpíme znova a znova. Ako vydržať v topánkach na podpätkoch bez bolesti?

27.01.2020, 13:00
Recepty a tipy
Vysoké opätky vyzerajú elegantne, sofistikovane a neodolateľne. S krásou však prichádzajú aj nepríjemné zdravotné problémy. Ako im predísť?

Prinášajú svoju daň

Má ich v šatníku takmer každá žena. Nedajú na ne dopustiť hlavne pri spoločenských udalostiach či významných stretnutiach. "Ihličky" dokážu podčiarknuť ženskosť, dodať optickú štíhlosť, zdôrazniť výšku i sebavedomie. Nohy v nich jednoducho vyzerajú skvostne, aj preto sa ich nežnejšie pohlavie nevie vzdať. Topánky s vysokými podpätkami však prinášajú svoju daň. Telo ich nemusí zvládnuť a začne "štrajkovať". Pre krásu treba trpieť. A tak ich mnohé ženy sebavedomo nosia i napriek bolestiam nôh a iné ich radšej odmietajú, lebo sú nepohodlné.

Ak dlhodobo a pravidelne nosievate "ihličky", vaše nohy zažívajú doslova muky. "Ženy milujú svoje vysoké podpätky, ale ak ich budú nosiť po celú dobu, nasleduje značná bolesť nôh a ďalšie problémy," upozorňuje Morris Morin, DPM, riaditeľ podiatrickej medicíny na Hackensack University Medical Center pre webmd.com. Patria sem pľuzgiere, kurie oká, mozole, ale aj zložitejšie zdravotné problémy ako deformita nohy - kladivkový prst alebo neznesiteľná bolesť v brušku chodidla, ktorá sa zhoršuje každým krokom. Napriek týmto možným zdravotným komplikáciám ich nosia ženy naďalej. Podľa prieskumu, vykonaným Americkou podiatrickou lekárskou asociáciou, 42 % žien pripustilo, že by nosili topánky, ktoré majú radi, aj keby sa v nich necítili dobre a 73 % sa priznalo, že už čelia zdravotným problémom, spôsobenými topánkami na vysokom podpätku.

Tipy ako predísť bolestiam

Neviete sa vzdať života na "vysokej nohe"? Doktori tvrdia, že treba dodržiavať určité opatrenia, ktoré zabránia zdravotným problémom a vďaka ktorým môžete tieto módne skvosty nosiť bez akýchkoľvek bolestí.

  • Najprv sa sústreďte na samotný výber topánok. Musia vám padnúť a mať správnu šírku, až potom prichádza na rad výška podpätku. Dajte prednosť radšej stabilnejším typom, ktoré pevne obopínajú nohu a držia členok napr. silnejšími remienkami. Týka sa to hlavne žien, ktoré nenosia často vysoké podpätky či z nejakého dôvodu ich doteraz nemali v šatníku.
  • Kúpte si topánky s podpätkom o 6 až 10 centimetrov vyšším, než ste zvyknutá. Noste hrubšie podpätky pre stabilitu. "Silnejšia päta vám poskytne lepšiu rovnováhu a môže pomôcť zmierniť tlak tým, že rozšíri váhu na nohách rovnomernejšie," tvrdí Dr. Morin.
  • Správna chôdza zabráni zraneniu či iným zdravotným komplikáciám. Pri chodení na podpätkoch sa narovnajte a stiahnite lopatky nadol, čím odľahčíte panvu i nohy. Nekrčte kolená. Nohy pokladajte pred seba, ako by ste išli po rovnej čiare. Dôležité je, aby ste pri chôdzi prepínali prsty a váhu postupne prenášajte zo špičiek na brušká chodidiel a až potom na päty.
  • Aj keď klasická vložka do topánok sa môže ukázať ako skvelý pomocník pri bolestiach v brušku chodidla, investujte do silikónových metatarzálnych vankúšikov. Vyzerajú ako vyrovnané gumené medvedíky, no vedia urobiť veľa - tlmia nárazy.
  • Podpätkové trápenie údajne ukončí aj iné riešenie. Stačí vám obyčajný leukoplast, ktorým si oblepte tretí a štvrtý prst na nohe. Medzi oboma vyššie uvedenými prstami je nerv, spôsobujúci bolesť. Ak sa držia pohromade, zmenší sa tlak na nerve. Vy tak vydržíte podpätky dlhšie. Treba si len dávať pozor na to, aby ste prsty nestiahli príliš silno. Prípadne sa poraďte so svojím lekárom, či je to vhodný spôsob.
  • Praktická rada na záver. Doprajte si malý oddych. Nenoste vysoké topánky vkuse celý deň, dajte si od nich prestávku, sadnite si na lavičku alebo ak máte možnosť vyzujte si ich. Vďaka niekoľkým prestávkami vaše nohy v nich vydržia oveľa dlhšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 23:37