Katka Kincelová
StoryEditor

Zhodli sme sa, že pred Vianocami by bolo pekné pustiť pár tajomstiev do sveta. Tak toto sú tie naše

11.12.2019, 14:00
Recepty a tipy
Vianočné recepty s príbehom. Všetky ich máme. My v redakcii aj vy doma. Pripravujú sa podľa jedinečnej receptúry, viažu sa k spomienkam a často aj k vtipným príhodám. A najmä nás spájajú s najbližšími.

Deniska a medové rezy

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa tinkinerecepty (@tinkinerecepty),

Potrebujeme:
30 dag práškového cukru
4 celé vajcia
60 dag hladkej múky
12 dag masla
1 KL sódy bikarbóny
5 PL medu
Plnka:
1 l mlieka
3 Zlaté klasy
1 vanilkový cukor
30 dag práškového cukru
38 dag masla
Postup:
Cesto: Múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a maslo spolu premiešame. Pridáme vajíčka a med. Pripravíme si cesto, ktoré rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky. Opatrne každú časť vyvaľkáme a na vymastenom plechu pečieme na 210 stupňoch asi 5 minút. Plnka: Z mlieka, vanilkového cukru a zo Zlatého klasu si pripravíme puding. Ten necháme vychladnúť. Zatiaľ si vymiešame maslo s cukrom, do ktorého postupne pridávame vychladnutý puding. Medové pláty rovnomerne naplníme plnkou a následne zákusok zaťažíme, aby zmäkol. Na ďalší deň oblejeme čokoládou, rozkrájame a môžeme podávať :-).

Príbeh:
Medové rezy sú neodmysliteľnou súčasťou našich tradičných Vianoc. Môj dedko bol vášnivý cukrár, babka je zasa zberateľka receptov. Aj tento zdedila ešte po svojej babke. Vôňa medových plátov značí v našej rodine blížiace sa Vianoce. Každoročne nám dedko vypekal túto pochutinu, teraz prebrala po ňom štafetu babka. Vždy, keď sa položia na štedrovečerný stôl, pripomínajú nám jeho a krásne chvíle, ktoré sme spolu prežili.

Katka a vianočné bomby

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sweet ‘Fit (@_sladkosti_bez_cukru),

Potrebujeme:
250 g piškót (ja používam Marína keksy)
4 PL rumu
4 PL malinovej šťavy (alebo sirup podľa chuti)
100 g kryštálového cukru
1 dl vody
60 g masla
30 g kakaa
50 – 70 g mletých orechov
pokrájané figy a hrozienka
kokos

Postup:
Marína keksy rozvaľkáme alebo pomelieme na prášok. Pridáme rum a malinovú šťavu. V inej miske vymiešame maslo s kakaom, orechmi, hrozienkami a figami. Keď sa nám všetko pekne spojí, prisypeme obsah misky s keksami. Zmiešame. Vodu s cukrom uvaríme a potom postupne prilievame do zmesi. Najprv prilejeme polovicu a vymiešame. Podľa potreby ešte prilievame, ale nie je nutné ju použiť celú. Finálna masa musí byť kompaktná, aby sa z nej dali vytvarovať guľky s priemerom asi 2 – 3 cm. Guľky nakoniec obalíme v kokose, poukladáme do papierových košíčkov, dáme na par hodín do chladničky a môžeme servírovať.

Príbeh:
Keď som mala asi 13 – 14 rokov, dostali sme taký najjednoduchší automatický plastový foťák na film a s bratom sme v jednom predvianočnom čase vyfotili asi 3 filmy. Na samé blbosti. Po ich vyvolaní sme si prezerali fotky a strašne sme sa smiali na jednom bratovom portréte, kde pózuje práve pri príprave týchto vianočných bômb. Sedel za stolom, bomby pred ním, jednu odhryznutú držal v ruke a priblblý výraz k tomu :-). Tak sme sa na tom bavili celý rok, že na ďalšie Vianoce sme fotku pri príprave bômb museli zopakovať. Posadali sme si do podobnej scény a už aj so mnou sme sa spolu s bratom cvakli. Pôvodnú fotku sme pritom držali v ruke. Takto sa odvtedy fotíme každý rok :-).

Klaudia a vianočná hríbová polievka

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa JaN.eGo (@jan.ego),

Potrebujeme:
50 g sušených húb
1 cibuľu
kúsok masla
200 ml kyslej smotany
soľ
5 bobuliek celého čierneho korenia
bobkový list
1 – 2 PL octu
2 PL hladkej múky
vodu

Postup:
Sušené hríby, najlepšie dubáky, najprv opláchneme a necháme namočené vo vode asi 2 hodiny, pokým nezmäknú. Pridáme pokrájanú cibuľu, posolíme, pridáme čierne korenie, bobkový list a varíme asi 30 minút. Kyslú smotanu zmiešame s hladkou múkou. Za neustáleho miešania pridáme zátrepku so smotanou, maslo a podľa potreby dolejeme vodu a dovaríme. Nakoniec po prevarení odstavíme z ohňa a podľa chuti dochutíme octom alebo ešte dosolíme.
Môj tip: Polievka je najchutnejšia, keď sa podáva hneď po uvarení. Na ozdobu môžeme použiť opražené, na kocky nakrájané rožky.

Príbeh:
Vianočná hríbová polievka sa u nás traduje na sviatočnom stole z generácie na generáciu a bez nej si už doma Vianoce nevieme predstaviť. Chutné sušené dubáčiky nám vždy pred Vianocami posielala rodina zo stredného Slovenska. Jej úžasná vôňa a chuť nám aj počas roka pripomenie tieto najkrajšie sviatky roka. Je to jedna z najlepších polievok, ktoré som kedy jedla.

Bronka a orechová torta

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Každé jedlo je príbeh. (@yedlo.sk),

Potrebujeme:
200 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
300 g mletých vlašských orechov
8 vajec
1 PL kakaa
rum
marhuľový džem
čokoládu na varenie a horkú čokoládu – pol na pol
Plnka:
1 l mlieka
3 vajcia
3 Zlaté klasy
100 g kryštálového cukru
60 g masla

Postup:
Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom a pridáme preosiatu múku s kakaom, pridáme 150 g orechov a zamiešame. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver opatrne primiešame k cestu. Vylejeme do dobre vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 1 hodinu. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame dlhým nožom na tri rovnaké korpusy. Plnka: V mlieku rozmiešame 50 g cukru, Zlaté klasy a žĺtky a na ohni za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť, pridáme zmäknuté maslo a spojíme šľahačom. Bielky vyšľaháme dotuha so zvyškom cukru a opatrne primiešame do plnky.
Ukladanie: Korpusy pokvapkáme rumom, potrieme džemom a plnkou, uložíme na seba a celú tortu potrieme dokola plnkou a obsypeme orechmi, aj po krajoch. Na vrch torty navrstvíme čokoládu roztopenú v parnom kúpeli a na vrch ešte vysypeme orechy. Dáme do chladničky na pár hodín, aby sa lepšie krájala.
Príbeh:
Vianoce u nás vždy znamenali aj to, že nám babina pripravovala fantastickú orechovú tortu. Recept zdedila od svojej mamy, ktorá ho mala po svojej babičke, a tak mala táto torta viac ako storočnú tradíciu. Mne sa zatiaľ pôvodný recept nepodarilo nájsť a navyše som ešte malá pani cukrárka, takže som na babininu tortu stále nedorástla. Robila ju krásne vysokú a pekne ozdobenú... My sme len spoločne so sestrou z chuťových pamätí vyšpekulovali tento recept a myslím, že ho budem tiež robiť každé Vianoce, lebo chutila a je ORECHOVÁ :-). A možno sa mi raz podarí spraviť i tú pôvodnú, že raz na to proste dorastiem...
Môj tip: Namiesto čokolády použite čokoládovú polevu na samotný vrch a ozdobte tortu celými vlašskými orechmi.

Saška a vianočná kapustnica

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TREZOR - Coffee*Wine*Bistro (@trezorcoffeewinebistro),

Potrebujeme:
údené kosti
údené mäso
1 kg kyslej kapusty
2 nožičky jemne pikantnej domácej klobásy
3 strúčiky cesnaku
2 cibule
2 hrste sušených húb
4 sušené slivky
1 veľký zemiak
bobkový list
1 ČL kaviáru
čierne korenie
nové korenie
soľ
vegetu
červenú papriku
bravčovú masť
kyslú smotanu

Postup:
Najemno nakrájanú cibuľu opražíme na bravčovej masti do sklovita. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásku a tú prudko opečieme. Na ňu položíme polovicu (1 kg) kyslej kapusty aj s vodou z kapusty a premiešame, poprášime červenou paprikou a necháme chvíľu dusiť. Po asi 20 minútach pridáme kosti, údené mäso, druhú polovicu kapusty a podlejeme vodou. Necháme variť a po polhodinke pridáme cesnak, zemiak, bobkový list, čierne korenie, nové korenie. Varíme až do finále (dohromady asi 3 hodiny), 40 minút pred koncom dosolíme, dochutíme troškou vegety a pridáme kaviár, huby a slivky. Podávame s kyslou smotanou.

Príbeh:
Týmto spôsobom varievala kapustnicu mama môjho bývalého priateľa a keď už na nič iné, aspoň na toto jedlo mám peknú spomienku a varím ju tak aj ja. Robila ju pomaly a používala len tie najlepšie ingrediencie, ktoré pridávala pekne postupne. Kaviár, ktorý sa pridáva na záver, bol pre mňa spočiatku trošku netradičný a zvláštny, no bez neho to jednoducho nie je ono.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 10:05