shutterstock.com
StoryEditor

Nostalgia v kuchyni. Pripravte si tie najlepšie medovníčky ako od babičky

02.12.2019, 16:00
Recepty a tipy
Našli sme babičkine poklady! Poďme si pripomenúť obľúbené klasické medovníčky, ktoré vedeli najlepšie upiecť práve naše staré mamy.

Babičkine medovníčky
Príprava: asi 90 minút + zdobenie + deň na odležanie cesta

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ?????? ? (@miriam.padejova),

Potrebujeme na 35 ks:
Na cesto:
500 g hladkej múky
100 g práškového cukru
50 g medu
50 g masla
1 vajce
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL perníkového korenia
štipku soli
štipku citrónovej kôry
Na polevu:
100 g práškového cukru
1 bielok

Postup:
Do rajnice nalejeme med, pridáme maslo a pri miernej teplote necháme za stáleho miešania rozpustiť. Primiešame cukor, sódu, korenie, vajce, citrónovú kôru a štipku soli. Keď bude zmes spenená, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Potom do nej postupne zapracujeme múku a miesime, kým nemáme hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň jeden deň v chlade odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na plát v hrúbke asi štyri milimetre a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Kladieme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 165 °C do svetlozlatistej farby. Upečené medovníčky prenesieme na tácku a necháme vychladnúť.
Bielok s práškovým cukrom miešame do zhustnutia. Potom polevou naplníme papierové kornútiky a podľa vlastnej fantázie medovníčky vyzdobíme. Necháme zaschnúť, narovnáme najlepšie do plechovej škatuľky a necháme rozležať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Perníčky od srdce (@marcela.mullerova),

Náš tip na domáce perníkové korenie:
Potrebujeme na 500 g múky: 3 klinčeky, 1 ČL mletej škorice, 2 guľôčky nového korenia, 1 ČL citrónovej a pomarančovej kôry, 1 ČL mletého anízu. Postup: Korenie, ktoré je vcelku, dôkladne rozdrobíme v mažiari. Potom preosejeme cez jemné sitko a zmiešame so sypkým korením a kôrou z citrusov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:41