shutterstock
StoryEditor

Nakopne vám mozog. Prečo by ste si mali dopriať čokoládu?

29.11.2019, 08:00
Recepty a tipy
Pristupujete k výskumom o čokoláde s rezervou, pretože sa občas zdá, že sa vedci len snažia zdôvodniť svoju vášeň ku kakau?

Čokoládu raz týždenne

"Zistili sme, že ľudia, ktorí si doprajú čokoládu aspoň raz týždenne, majú lepšie výsledky v kognitívnej oblasti než tí, čo ju nejedia nikdy. Je to významné číslo a dotýka sa to hneď niekoľkých kognitívnych schopností," uviedol pre Independent americký psychológ. K týmto výsledkom došli aj po odtienení faktorov ako vek, vzdelanie a rizikové faktory pre obehový systém.

Podľa výsledkov zverejnených v časopise Appetite mali ľudia pravidelne konzumujúci čokoládu lepšiu vizuálne-priestorovú pamäť, mali väčšiu pracovnú pamäť, lepšie výsledky pri pozorovaní a hľadaní či v abstraktnom myslení. To sa podľa Crichtonovej môže prejaviť pri vykonávaní bežných denných úloh ako zapamätanie si telefónneho čísla a nákupného zoznamu alebo na schopnosti robiť dve veci naraz.

Trio vedcov sa ale nenechalo výsledkami ukolísať a preverilo aj kauzalitu výskumu. Či to vlastne nie je celé naopak - nevyberajú si osoby s lepšími kognitívnymi schopnosťami čokoládu (zo zatiaľ neznámeho dôvodu)? Druhý výskum s tristo účastníkmi to ale nepotvrdil. "Naša štúdia rozhodne ukazuje, že kognitívne schopnosti neovplyvňujú preferenciu pre čokoládu, ale že čokoláda ovplyvňuje kognitívne schopnosti," dodáva k dátam Elias.

Viac krvi do mozgu, lepšia koncentrácia

Presný princíp zatiaľ nie je vedcom známy, ale vďaka predchádzajúcim skúmaniam čokolády a kakaa majú aspoň niekoľko možných scenárov. Podľa nich majú flavonoidy obsiahnuté v kakau pozitívny vplyv na prísun krvi do mozgu, čo zlepší jeho výkon. V kakau sú obsiahnuté aj metylxantíny, ktoré majú stimulačný efekt (nájdete ich aj v káve či čaji) a zlepšujú koncentráciu.

Tím odborníkov je rozhodnutý vo svojom výskume pokračovať - ďalej sa chcú zamerať na rozdiel medzi mliečnou a horkou čokoládou, aj na rozdielne frekvencie jedenie čokolády. Elias totiž spočiatku predpokladal, že kvôli vysokému obsahu cukru bude čokoláda mozgu skôr na škodu. Chce preto overiť dáta aj u osôb, ktoré konzumujú čokoládu na kilá.

"Myslím, že teraz vám môžem potvrdiť, že môžete jesť malé množstvo čokolády bez výčitiek svedomia, pokiaľ nebudete nahrádzať zdravý a vyvážený životný štýl," uzatvára svoj výskum americký psychológ Merril Elias.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:42