shutterstock
StoryEditor

Pomáha, či škodí? Prečítajte si, ako hodnotia vplyv mlieka na pleť odborníci

21.11.2019, 11:00
Recepty a tipy
Autor:
iDnes
Mlieka je plný internet - najmä to kravské a výrobky z neho majú v poslednej dobe zlú reputáciu. Výživoví poradcovia, dermatológovia, niektorí odborníci a mnoho laikov mu prisudzujú najrôznejšie zdravotné ťažkosti vrátane zhoršeného akné.

Mesiac bez mlieka aj syra
Nemožno dať všeobecné odporúčanie, koľko mlieka môžeme alebo by sme mali denne vypiť, pretože každé telo reaguje na rôzne potraviny inak, myslí si Pajič. "Ak chcete zistiť, ako na mlieko reaguje vaša pleť, skúste ho aspoň na 14 dní vysadiť, potom uvidíte výsledky," odporúča.

Práve to urobila Maria Del Russo, kozmetická redaktorka amerického webu Refinery29. Bez mlieka a mliečnych výrobkov "vydržala" dokonca celý mesiac, aby zistila, ako sa zmena jedálnička prejaví na jej mierne problematickej pleti. Milovníčka syra začala experimentovať s vegánskymi alternatívami, miesto parmezánu si na cestoviny sypala lahôdkové droždie - a nadšená nebola. "Chutilo to a páchlo úplne ako nohy," sťažuje sa vo svojom článku.

Zmenu však pocítila doslova na vlastnej koži. "Po dvoch dňoch som už mala na mliečne výrobky menšiu chuť, bola som menej nafúknutá, nebolelo ma brucho a po jedle som sa necítila tak preplnená," opisuje. "A aj keď mi zostávalo len pár dní do začiatku periódy, moja pleť vyzerala celkom dobre. Dokonca trochu žiarivejšie."

Počas ďalších týždňov si vraj zmeny začalo všímať aj okolie. "Pupienky sa zmenšili, pleť som mala viditeľne menej zapálenú, na dotyk hladšiu a na pohľad rozjasnenú. Úplne dokonalá nebola, ale zlepšenie bolo neprehliadnuteľné, "píše Del Russo. K mliečnym výrobkom sa vrátila, ale obmedzila ich a snaží sa voliť len tie organické - podľa niektorých (nepotvrdených) teórií totiž za zhoršenie pokožky môžu hormóny, ktoré sa do nich pridávajú.

Nejde len o mlieko
Ak budete chcieť nasledovať redaktorku, nepočítajte so zázrakom a nezabúdajte na to, že mlieko a výrobky z neho pleti väčšinou neškodia len samy o sebe. "Je to len jeden dielik skladačky. Mnoho ľudí reaguje podobne napríklad na cukor, "popisuje svoju skúsenosť newyorská dermatologička Jeannette Grafová.

Radek Pajič do skladačky pridáva aj ďalšie vplyvy. "Okrem iných potravín alebo spôsobu ich spracovania to môže byť napríklad stres, únava, nečistoty v ovzduší alebo tiež hormonálna antikoncepcia," zhŕňa tie najčastejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:22