shutterstock.com
StoryEditor

Ostali vám z leta zásoby ovocia a byliniek? Pripravte si domáce liečivé sirupy

04.11.2019, 13:00
Recepty a tipy
Často boli jediným liekom, ktorý mali naši predkovia k dispozícii. Pripravme si naše domáce liečivé sirupy aj my.

Zákon zachovania sirupu

  • Ak pri príprave sirup varíme, udržujeme čo najnižšiu teplotu, aby cukor nezačal karamelizovať a sirup nezhorkol.
  • Poháre, do ktorých sirup plníme, musia byť dokonalo umyté a vyvarené či vyparené vriacou vodou.
  • Sirup lejeme do nádob ihneď, nečakáme, kým vychladne. Len tak dôjde k tzv. sterilizácii bez obalu.
  • Nádoby ihneď uzavrieme a uchovávame na tmavom a chladnom mieste.
  • V prípade väčších zásob môžeme sirupy ešte zavariť.
  • Po otvorení uchovávame sirup v chladničke. Vydrží asi mesiac.
  • Výhodné sú menšie poháre – ak sirup spotrebúvame pomaly, nebude hroziť, že sa pokazí napríklad celý litrový pohár.


Tipy, ako na to:
1. Za studena pripravujeme sirupy z ovocia, ale aj z bylín, ktorých listy obsahujú dostatok vody. Tento postup zachováva najviac zdraviu prospešných látok. Do pohára nasypeme 1 – 2 cm hrubú vrstvu ovocia či bylín, na ktorú navrstvíme rovnaké množstvo cukru. Postup opakujeme, kým pohár nenaplníme, končíme vrstvou cukru. Pohár zavrieme a uložíme na tmavé a chladné miesto. Po 4 – 6 týždňoch vznikne sirupovitá hmota, ktorú ešte prelisujeme či prepasírujeme cez sito. Nemusíme konzervovať, ale uskladníme na tmavom a chladnom mieste.

2. Zo silného nálevu alebo odvaru z bylín či kvetov sa sirup robí najčastejšie. 600 – 700 g cukru rozmiešame v 0,5 l nálevu. Cukor v náleve rozpúšťame na miernom ohni a ihneď nalejeme do pohárov.

3. Z tinktúry, ktorú môžeme mať buď domácu, alebo kúpenú v obchode. Tinktúru rozmiešame vo vode a zmiešame s cukrom v pomere 4 : 6 v prospech cukru. Zahrievame na 80 – 90 °C. Lieh z tinktúry sa počas zahrievania odparí, takže sa nemusíme báť obsahu alkoholu.

4. Zo šťavy robíme najmä ovocné sirupy. Čerstvú šťavu zmiešame s cukrom (opäť v pomere 4 : 6) a necháme prejsť miernym varom. Horúcu tekutinu ihneď plníme do pohárov.


Púpavový sirup/med

Potrebujeme:
asi 300 púpavových kvetov
1 kg cukru
2 citróny

Postup:
Púpavové kvety neumývame, aby sme zachovali čo najviac peľu. Zalejeme ich litrom vody a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme na kúsky nakrájané citróny a necháme 24 hodín lúhovať. Na druhý deň zmes precedíme do hrnca, dôkladne vytlačíme a do vzniknutej šťavy prisypeme cukor. Roztok privedieme do varu a varíme podľa toho, aký hustý sirup či med chceme – pokojne dve až tri hodiny. Hotovú tekutinu lejeme do pohárov a hneď uzatvárame. Používame rovnako ako med: na chlieb s maslom alebo napríklad do čaju.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lulu Záchenská (@luluzachenska),

Medovkovo-mätový sirup

Potrebujeme:
zväzok mäty a medovky
2 l prevarenej vody
1 kg kryštálového cukru
2 citróny (alebo vrecúško kyseliny citrónovej)

Postup:
Mätu a medovku umyjeme, natrháme lístky a prelejeme vychladnutou prevarenou vodou. Necháme lúhovať 48 hodín. Na druhý deň tekutinu precedíme a cez plátno vlejeme do hrnca. Pridáme cukor a nakrájané citróny alebo kyselinu. Zahrievame na miernom plameni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Nakoniec tekutinu privedieme do varu a necháme asi dve minúty prebublávať. Ihneď plníme do pohárov a zatvárame. Sirup je skvelým základom obľúbených domácich limonád. V zime zas môže poslúžiť proti kašľu alebo pri osladení čaju.

Ríbezľový sirup

Potrebujeme:
2 kg ríbezlí
3 kg cukru

Postup:
Otrhané a umyté ríbezle nasypeme do veľkého hrnca a dobre premiešame s 200 g cukru. Prikryjeme utierkou (stiahneme ju povrázkom alebo gumou okolo hrnca) a necháme 4 dni odležať v chlade. Asi po 12 hodinách vždy premiešame a znovu prikryjeme. Po štyroch dňoch by mala vzniknúť šťava, ktorú získame tak, že zmes necháme prekvapkať cez plátno. Môžeme aj mierne prepasírovať, aby sme jej získali čo najviac. Šťavu zlejeme do hrnca, pridáme zvyšok cukru a za stáleho miešania privedieme do varu. Ihneď plníme do pohárov. Vďaka vysokému obsahu cukru nebude sirup kyslý. Je skvelý na domáce limonády alebo neriedený na ozdobenie cheesecakov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Jacka (@jana_jacka),

Černicový sirup

Potrebujeme:
2,5 kg černíc na šťavu
1,5 l vody
asi 1 kg cukru (na liter šťavy)
šťavu z 1 citróna

Postup:
Černice opatrne umyjeme a roztlačíme. Pridáme vychladnutú prevarenú vodu, premiešame a necháme 24 hodín odstáť. Na druhý deň prepasírujeme cez husté sito alebo plátno a pridáme cukor. Nemusíme ním šetriť, pretože chuť černíc nie je príliš výrazná. Poriadne premiešame a za stáleho miešania ohrejeme na 80 stupňov. Teplotu udržujeme asi 10 minút a potom plníme do pohárov. Okrem limonády môžeme sirup použiť ako základ sladkých omáčok či na dochutenie dezertov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ~ Patrícia ~ (@patriciaplankova),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:29