shutterstock.com
StoryEditor

Chladné mesiace sú už tu. Tieto drinky vás prehrejú do špiku kostí a navyše chutia božsky!

25.10.2019, 18:00
Recepty a tipy
Autor:
Fit život
A sú tu chladné mesiace roka. Ak sa chcete poriadne zohriať, stavte nielen na horúcu sprchu, hrubú deku, ale aj na chutné drinky.

Zázvor je naj
Je na vrchole rebríčka prírodných ohrievačov. Oprávnene. Vonia po citróne, no chutí poriadne ostro. Môže za to látka gingerol, ktorá sa štruktúrou podobá kapsaicínu v čili papričkách a piperínu v čiernom korení. Práve vďaka nim má zázvor protizápalové a protibakteriálne vlastnosti, navyše zlepšuje trávenie, mierni kašeľ, zaháňa hnačku a v krvi znižuje hladinu zlého cholesterolu. Ak sa chcete poriadne prehriať, do litra vriacej vody nasypte dve lyžice strúhaného zázvoru, desať minút lúhujte a vypite čo najteplejší. Zunoval sa vám čistý zázvorový čaj? Pridajte doňho dve lyžice sušenej mäty piepornej, pár kvapiek citrónovej šťavy a lyžicu medu. Lieči aj čerstvý koreň, ktorý si nastrúhate a položíte na jazyk. Nechajte ho chvíľu pôsobiť a až potom pikantnú zmes prehltnite. „Vyštípe“ vám boľavé hrdlo a rozpáli celé telo. Vynikajúcim bojovníkom proti zimným neplechám je aj mrkvová polievka s troškou zázvoru. Chutí, zahreje a posilní. Jeho pikantnosti sa neobávajte, žalúdku neublíži. No len vtedy, ak to s jeho množstvom príliš nepreháňate. V primeraných dávkach trávenie naopak naštartuje a odoženie aj nevoľnosť.

ginger shutterstock.com

Hrejivá lipa
Kvetmi a listami lipy malolistej sa ľudia liečili odpradávna. Pomáhali si ňou najmä pri liečbe popálenín, neskôr sa zistilo, že odháňa aj bolesti hlavy, pomáha pri kŕčoch, kašli či epilepsii. Lipa obsahuje veľké množstvo antioxidačných látok, ktoré ničia nebezpečné voľné radikály a zlepšujú celkový zdravotný stav. Má tiež silné protizápalové účinky, zmierňuje bolestivé príznaky dny a artritídy. To však nie je všetko. V prvom rade je skvelým prírodným vnútorným ohrievačom. Preto si začiatkom leta kvety lipy malolistej si nazberajte a nasušte do zásoby. V zime sa vám určite zídu. Naordinujte si ich pri prechladnutí alebo iných zimných neduhoch. V tom prípade konajte rýchlo. Len čo vás v nose podozrivo zašteklí, pripravte si voňavý čaj. Lyžičku sušených kvetov lipy zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody, nechajte lúhovať päť až desať minút a pite trikrát denne čistý alebo osladený medom. Ten ešte posilní ozdravný účinok čaju. Med však doňho pridávajte až po miernom vychladnutí, vysoká teplota by ho mohla znehodnotiť. Ak môžete, lipový čaj posrkávajte zababušený v posteli. Dobre sa vďaka tomu vypotíte, navyše vás môže oslobodiť aj od vysiľujúceho dráždivého kašľa a následkom jeho popíjania býva aj lepšie trávenie. Chcete zmenu? Lipu v rovnakom pomere skombinujte s kvetom bazy čiernej. Alebo si pripravte protichrípkový kúpeľ. Potrebujete dvesto gramov sušeného lipového kvetu, ktoré vsypete do piatich litrov vriacej vody, necháte postáť dvadsať minút a vlejete do vane. Po maximálne štvrťhodinovom kúpeli sa zabaľte do deky a relaxujte. Teplo a oddych vírusy priam neznášajú.

lipa shutterstock.com

S bazou sa vypotíte
Baza je užitočné prírodné liečivo. Nájdete v nej vitamíny skupiny B, céčko, antioxidačné flavonoidy a množstvo ďalších cenných látok, ktoré z nej robia špičku v liečbe prechladnutí a rôznych viróz, tiež angíny, zápalu priedušiek aj dutín. Čaj z kvetov bazy vás prehreje a vy sa poriadne vypotíte. Aj preto je skvelým prostriedkom na zníženie horúčky. Môže vás zbaviť aj hlienu v dýchacích cestách, pretože povzbudzuje vykašliavanie. Vtedy si varte čaj, samotný alebo v kombinácii s lipovými kvetom či žihľavou. Aj sirup z kvetov je vhodným liekom na spomínané neduhy. Zmiešajte ho s citrónom a takto ochutený sirup konzumujte aj trikrát denne po lyžičke. Alebo ho vlejte do bazového čaju. Ten si pripravíte z dvoch lyžičiek usušených kvetov, desať minút lúhujte a pite horúci. Najlepšie teplý dva- až trikrát denne. Keď si ho už uvaríte, časť si odložte na naparovanie pri bolestiach hlavy alebo zápaloch dutín. Čaj vám pomôže nielen pri prechladnutí, ale pôsobí i močopudne. Preto si ho nasaďte pri problémoch s močovými cestami, no tiež pri zápche. Baza patrí medzi mierne prírodné laxatíva.

Zahrievacia špička
Chcete vyskúšať niečo silnejšie? Na prípravu super zahrievacieho nápoja potrebujete 10 klinčekov, 5 guľôčok čierneho korenia, lyžičku strúhaného zázvoru, medu, mletej škorice, mäty a citrónovej šťavy. Klinčeky, čierne korenie, zázvor a škoricu zalejte pol litrom vody a po zovretí ešte päť minút povarte. Odstavte, pridajte mätu, zamiešajte a ešte desať minút prikryté lúhujte. Preceďte, oslaďte medom, pridajte citrónovú šťavu a čaj pite čo najteplejší. Ak si ho dáte, majte po ruke aj náhradné oblečenie. Poriadne sa po ňom spotíte, tiež vám prekrví sliznice a uvoľní hlieny v nosových dutinách aj v dýchacích cestách.

Materina dúška a kamilka
Ak sa chcete zahriať, stavte aj na starú dobrú materinu dúšku a rumanček. Siahnite po nich pri prechladnutiach a iných chorobách typických pre chladné mesiace. Obe bylinky sú zahrievacie a keď ich zmiešate v pomere 1 : 1, vytvoria voňavý a lahodný mok. Prehreje, pomôže pri chorobách dýchacích ciest a tiež pri problémoch s trávením. Povzbudzuje vylučovanie hlienu, vykašliavanie a uvoľní hladké svalstvo priedušiek, čím sa dýchacie cesty stávajú priechodnejšími. Pomôže aj pri bolestiach hrdla, najmä ak sú spojené s pocitom suchej sliznice. Ak vás niečo z toho trápi, 1 lyžičku sušených kvetov rumančeka a 1 lyžičku sušenej vňate materinej dúšky zalejte šálkou vriacej vody, lúhujte 10 až 15 minút a po miernom vychladnutí čaj oslaďte medom. Pite dvakrát denne.

materina duška shutterstock.com

Rozmarín alebo škorica?
Zahreje a prekrví vás aj rozmarín. Na prípravu čaju potrebujete hrsť lístkov a liter vriacej vody. Lúhujte päť až desať minút a pite ho aj vtedy, ak vás často zmáha únava. Nepopíjajte ho však dlho. Ako jedna z mála byliniek dvíha tlak. Zahrieva a zdraviu prospieva i škorica. Vďaka nej vám poklesne aj hladina zlého cholesterolu a triglyceridov v krvi. Škoricu si dožičte aj vtedy, keď vás pravidelne trápi plynatosť alebo ste diabetik 2. typu. Pozitívne reguluje hladinu cukru v krvi. Navyše mierne znižuje krvný tlak a poradí si aj s plesňovými chorobami. Pridávajte si ju do medu, kakaa, kávy alebo si pripravte škoricový čaj. Potrebujete 2 polievkové lyžice mletej škorice, liter vody a 10 minút lúhovania.

Čili
Nepriateľom chladu sú aj pálivé papričky. Môže za to kapsaicín, ktorý podporuje fyziologickú tvorbu tepla. Táto pikantná látka povzbudzuje krvný obeh, zlepšuje prekrvenie krvných vlásočníc nôh a rúk, pretože rozširuje cievy. Má významný protizápalový účinok a chráni tiež pred onkologickými diagnózami. Uľaví vám od bolesti hlavy, pozitívne vplýva na žalúdok a črevný trakt, znižuje hladinu zlého cholesterolu. Má tiež antibakteriálne účinky a posilňuje celkovú imunitu. Ak sa chcete poriadne prehriať, jedávajte jedlá s prídavkom čili. Pridať si ho môžete aj do čierneho čaju. Takáto kombinácia vás preberie, zahreje a rozveselí. Kapsaicín totiž provokuje tvorbu endorfínov, ktoré navodzujú dobrú náladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:46