shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú najčastejšie chyby pri varení. Ako zachrániť katastrofy v kuchyni?

14.10.2019, 16:00
Recepty a tipy
Aj majster tesár sa utne a pri varení to platí dvojnásobne.

Stačí chvíľka nepozornosti a zrazu sa z chutnej lahôdky môže stať nejedlá pohroma. Neraz sa už každému stalo, že presolil polievku alebo nechal variť ryžu dlhšie, ako bolo treba. Pozrite sa na zoznam tých najčastejších kuchynských chýb spolu s návodom, ako ich pri ďalšom varení napraviť.

Zelenina na pare


Problém

Je ťažké vedieť odhadnúť, kedy sa uvarí zelenina na pare. Trik spočíva v sledovaní farby, pričom na okrajoch zeleniny sú tmavšie miesta.  Čo však robiť, ak ju prevaríte?

Ako to napraviť?

Prevarená zelenina nie je práve najlákavejšia, začína sa pomaly podobať na kašu. Rýchlo ju ponorte do studenej vody, ako píše time.com. Tým sa okamžite zastaví proces varenia a zabráni sa zmene textúry. Posypte ju potom nejakým syrom a grilujte pár minút, kým sa syr nerozpustí.

Ak ste kúsky zeleniny veľmi prevarili, čím stratili svoju formu, môžete ich použiť ako pyré a servírovať ako prílohu k hlavnému jedlu.

Príliš veľa korenia


Problém

Niekedy to jednoducho neodhadneme a do pokrmu pridáme viac než štvrtinu lyžičky kajenského korenia.

Ako to napraviť?

Korenie je zradné. Aj niektorí profesionálni kuchári stále nevedia, aké množstvo korenia dodá pokrmu tú správnu chuť. Stačí to trochu prehnať a jedlo sa zrazu zmení na horiace peklo. Napriek tomu existuje niekoľko kreatívnych spôsobov, ako napraviť vzniknutú katastrofu. Ak sa to hodí, skúste do jedla pridať niečo sladké - cukor, džem alebo sušené ovocie. Čo sa týka krémového jedla, skúste obyčajný jogurt alebo kyslú smotanu, aby sa vyrovnali chute.

Príliš veľa cukru


Problém

Cukor je skvelý, no akonáhle do dezertu pridáte väčšie množstvo, jeho chuť už nie je taká príjemná.

Ako to napraviť?

Bohužiaľ, ak máte upečený koláč, situáciu už moc nezachránite. No nabudúce tomu môžete zabrániť, a to ochutnávkou cesta. Ak zistíte, že je príliš sladké, pridajte doň trochu kyseliny - citrón alebo limetku alebo nejaký kyslý mliečny výrobok (kyslá smotana alebo jogurt) na vyrovnanie chuti.

Príliš veľa soli


Problém

Aj správne množstvo soli ťažko odhadnúť, keď každému vyhovuje niečo iné. Aj vy si osolíte porciu jedla ešte pred tým, ako ju ochutnáte? Nezúfajte, ak to so soľou preženiete už pri samotnom varení.

Ako to napraviť?

Podľa toho, čo sa do vášho jedla hodí najviac, skúste v ňom povariť očistený zemiak, mrkvu alebo kôrku chleba. Potom vyberte a pokrm ochutnajte. Je stále príliš slaný? Zrieďte ho vodou. No nezabúdajte, že ide o krajné riešenie, keďže musíte nanovo dochucovať koreninami.

Pripálený hrniec


Problém

Nočná mora aj pre šéfkuchárov. Poškodí hrniec a dodá jedlu horkastú chuť spáleniny.

Ako to napraviť?

Jedlo preložte do čistej nádoby. Pripálené jedlo na dne hrnca však nevyškrabkávajte. Hrniec nechajte odmočiť. Pokrm varte ďalej v novom hrnci, no pridajte doň pohlcovač pachu: mrkvu alebo krajec chleba. Neskôr potom vyberte. Tieto potraviny dokážu absorbovať zápach z pripáleniny.

Lepkavá ryža


Problém

Lepkavá ryža vznikne vtedy, ak ste ju dlhšie varili vo väčšom množstve vody.

Ako to napraviť?

Ak nie je príliš prevarená, opláchnite ju pod prúdom studenej vody, aby sa oddelili zrná. Prehnali ste to? V tom prípade je najlepšie previesť ju do kaše alebo pudingu.

Rozvarené, premočené cestoviny


Problém

Uvariť cestoviny nie je ťažké. No chvíľka nepozornosti môže spôsobiť doslova pohromu.

Ako to napraviť?

Nikto nemá rád rozvarené a premočené cestoviny. Ohrejte panvicu a poduste cestoviny s olivovým olejom po dobu niekoľkých minút. Nevarte ich však príliš dlho. Vašim zámerom je povariť už prevarené cestoviny a len spevniť ich vonkajšiu štruktúru.

Mäso ako podrážka


Problém

Varíte mäso, no stále je tvrdé, prípadne má "gumovitú" konzistenciu ako žuvačka?

Ako to napraviť?

Pridajte jednu z ingrediencií: sódu bikarbónu, prášok do pečiva alebo pár kvapiek octu. Zmäknutie mäsa taktiež docielite pridaním alkoholu. Je na vás, či sa rozhodnete  použiť pivo, červené víno alebo slivovicu. Výsledkom bude nová príchuť, ale aj vôňa.

Jedlo je príliš horké


Problém

I dávka vitamínov a minerálnych látok v šaláte môže mať trpkú príchuť.

Ako to napraviť?

Príprava na prvý pohľad jednoduchého jedla sa vám môže vymknúť z rúk.  Zachráňte šalát z ružičkového kelu s horkejšou chuťou. Skúste pridať trochu čerstvej citrónovej šťavy a muškátového orieška, aby ste tým vyvážili chuť. Po horkej zeleniny nebudú ani stopy, čo zamaskuje kyslosť citróna, zatiaľ čo muškátový oriešok dodá šalátu orechovú príchuť.  Ako bonus, pridajte nasekané orechy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 22:12