shutterstock.com
StoryEditor

Recept na výbornú bezlepkovú makovú bábovku, podľa Mirky Kalisovej

13.10.2019, 13:15
Recepty a tipy
Vyskúšajte tento sladký recept. „Korpus je nadýchaný, jemný, šťavnatý a neodolateľný, naozaj som lepšiu makovú záležitosť nejedla," tvrdí Miriam.

Potrebujeme na jednu bábovku:
300 g pomletého maku (polovica modrého a polovica bieleho maku)
100 g na jemno pomletých mandlí
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
4 väčšie bio vajcia
100 g masla/ghee
120 g cukru z kokosových kvetov (alebo trstinového cukru) - množstvo je na každom podľa toho, koľko sladíte
100 g termizovaného tvarohu
štipka soli
zavárané alebo česrstvé čerešne (alebo slivky, višne..)

Postup:
Oddelíme bielky od žĺtkov a bielky so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Zmiešame pomletý mak s cukrom (ak použijete kryštálový trstinový cukor, tak ho meľte spolu s makom, kokosový je ľahšie rozpustný, takže ten mlieť netreba) so sódou bikarbónou, škoricou a spolu premiešame. Pridáme žĺtky, roztopené maslo, tvaroh a dobre premiešame na kompaktnú hmotu, ktorá nemá byť príliš tekutá, skôr hustá a tuhšia. Ak sa vám cesto zdá redšie, dosypte mleté mandle, ak tuhšie, dajte ešte tvaroh. Ak nemáte tvaroh, nahraďte ho jogurtom, kyslou smotanou, tým, čo máte poruke. Primiešame odkôstkované čerešne a nakrájané slivky a ešte raz premiešame. 

Do cesta potom vareškou opatrne vmiešame tuhý sneh, aby cesto ostalo nadýchané a tekutejšie. Nalejeme do maslom vymastenej a kokosom, kokosovou alebo polohrubou múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme do vyhriatej rúry na asi 175 stupňov a 40 minút. Kontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí. Korpus je nadýchaný, jemný, šťavnatý a neodolateľný, naozaj som lepšiu makovú záležitosť nejedla, zhodnotila Mirka. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:45