Milan Junior
Zdroj: Dušan Kittler

Tipy a rady aj do vašej kuchyne od tímu relácie Moja mama varí lepšie ako tvoja

OBĽÚBENÁ kulinárska šou má už dokopy päť sérií. Veríme, že vďaka nej svoje znalosti varenia zlepšilo už množstvo divákov. Rovnako ako jej moderátor. Veď posúďte sami...

Milan Junior Zimnýkoval

  • Ak chcete niečo pripraviť na masle a nechcete, aby zhorelo, najskôr rozohrejte olej a až potom doň pridajte maslo.
  • Na panvici neopekajte veľa kusov mäsa naraz. Pridávajte ich postupne alebo ich radšej robte na dvoch panviciach súčasne. Inak totiž môžu pustiť šťavu a začať sa dusiť. Musíte ich opiecť sprudka a rýchlo, aby zostali šťavnaté.
  • Korenie pridávajte až ku koncu varenia, aby nezhorklo, a ideálne čerstvé.
  • Ak chcete dať jedlu bylinkovú príchuť, pridajte bylinku na maslo roztopené na menšom ako na strednom stupni. Dajte ho bokom a až následne použite pri varení. Tuk totiž viaže vôňu a chuť bylinky.
  • Ak máte kuracie prsia s kožou, začnite ich piecť z tej strany, na ktorej je. Mäsku to pomôže. A to isté platí aj pri rybe.
  • Keď chcete zemiakovú kašu, uvarené zemiaky najprv popučte, až potom pomixujte. Len nie tyčovým mixérom! Pustili by škrob a kaša by bola lepkavá.
  • Ak máte kaše viac, rozdeľte si ju na viac častí a rôzne ich dochuťte. Napríklad wasabi, chrenom či špenátom. Alebo namiesto masla do nej pridajte avokádo, ktoré je tukové a navyše kaši dodá inú chuť.
  • Keď chcete tekvicovú kašu, tak ju radšej robte zo zapečenej tekvice ako z varenej. Ak sa totiž suroviny upečú, živiny v nich zostanú a aj lepšie chutia.
  • Ak sa vám „sekne“ smotanová omáčka, počkajte, kým trochu vychladne, pridajte do nej pár kociek ľadu a potom ju rozmixujte mixérom typu nutribulet alebo takým, v ktorom robíte shake. Pridajte zopár kociek ľadu a vymixujte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan ZIMNÝKOVAL (@zimnykoval),

Marek Ort

  • Základom pri varení je dávať suroviny na rozpálenú panvicu a do rozpálenej rúry.
  • Ochutnávajte jedlo počas varenia, iba tak ho môžete dobre dochutiť.
  • Radšej varte z čerstvej sezónnej zeleniny, prípadne chladeného mäsa ako z mrazených produktov. Ak ich predsa len použijete, najskôr ich rozmrazte pri izbovej teplote, až potom z nich varte. Ak by ste ich varili zmrazené, znehodnotili by sa.
  • Je dôležité nakrájať suroviny na rovnaké veľkosti – či už zeleninu alebo mäso, a to preto, aby sa všetky uvarili za rovnaký čas.
  • Cesto na domáce cestoviny je správne vyvaľkané vtedy, keď cezeň dokážete prečítať noviny.
  • Ak jedlo presolíte, pridajte doň surový zemiak a vyvarte ho v ňom. Zemiak soľ vtiahne do seba.
  • Ak nejakú ingredienciu spálite, pripravte ju nanovo, lebo inak celé jedlo pokazí chuť spáleniny.
  • Ak sa vám zrazí majonéza pri jej príprave, pridajte do nej žĺtky a trochu oleja a všetko poriadne zamiešajte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MarekOrtSefkuchar (@marekortsefkuchar),

Martin Korbelič

  • Sú rôzny typy cibúľ – biela, žltá, červená a šalotka, a každá by sa mala používať na iné jedlá. Šalotka je vhodná na minútky, pretože má jemnú konzistenciu a nie je aromatická. Na dlhšie varenie sú vhodné žltá alebo biela cibuľa a do šalátov zase červená, pretože má sladšiu chuť a je jemná.
  • Keď nechcete, aby vás pri krájaní cibule štípali oči, dajte ju na chvíľu do mrazničky alebo počas jej krájania máčajte nôž do vody.
  • Krémové polievky, omáčky či kaše môžete zahusťovať zeleninou, striedkou chleba alebo nastrúhaným surovým zemiakom. Keď ho nastrúhate (približne v polovici varenia jedla), varte ho o niečo dlhšie, aby sa poriadne rozvaril. Šťavou, ktorá vám ostane po strúhaní zemiaka, môžete zahustiť napríklad soté.
  • Ak máte v chladničke stvrdnutý syr, namočte ho na čas do mlieka. Zmäkne a môžete ho nastrúhať napríklad do omáčky alebo na zapekané jedlo.
  • Všetky zeleninové šupky (zo zemiakov, mrkvy, petržlenu…) sa dajú výborne použiť. Poumývajte ich, nechajte vysušiť a môžete ich fritovať. Vzniknú vám geniálne čipsy! Ak nemáte fritézu, osmažte ich na panvici na poriadne rozohriatom oleji.
  • Vanilkový cukor si môžete vyrobiť sami. Keď do cukru vložíte vanilkový struk, cukor natiahne jeho arómu aj chuť.
  • Keď grilujete alebo varíte zeleninu, začnite vždy od najtvrdšej. Ak robíte soté, je lepšie pripraviť zvlášť mäso a zvlášť zeleninu, ktorá, ak ju robíte spolu s mäsom, sa zvykne rozvariť. Následne ich zmiešajte a prehrejte.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Korbelic (@korbelic_martin),

Zuzana Sabolová

  • Ak sa chystáte piecť múčnik, do ktorého patrí maslo, dajte predtým maslo do mrazničky. Po vybratí ho jednoducho nastrúhate, rýchlejšie sa roztopí a lepšie sa spojí s múkou.
  • Ak nechcete prísť o zázvor z jeho výrastkov, nešúpte ho nožom, ale lyžičkou.
  • Ak sa chystáte krájať čili, potrite si ruky rastlinným olejom. Zabránite tak vsiaknutiu šťavy z čili do kože.
  • Nezbavujte sa nálevu zo zaváraných uhoriek. Ak z neho lyžičku pridáte do kokteilu Bloody Mary (z vodky, paradajkového džúsu, soli, čierneho korenia a tabasca), dosiahne vynikajúcu chuť. Nálev však môžete využiť aj na prípravu kuracieho či bračového mäsa. Ak ho v ňom necháte 30 minút odležať, mäso si uchová šťavnatosť.
  • Hosťom servírujte večeru na horúce taniere! Buď ich tesne pred použitím umyte v horúcej vode, alebo ich nastohované zohrejte na 30 sekúnd v mikrovlnej rúre. Keď sa chystáte servírovať studené nápoje alebo dobre vychladené gaspacho, nechajte poháre alebo misky v mrazničke cez noc. Servírujte do nich hneď po tom, ako ich z nej vytiahnete. 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzanka Sabolova (@sabolovazuza),

Horúce novinky

Nechajte si posielať emailom prehľad horúcich noviniek, nových trendov a chutných receptov.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.