shutterstock
StoryEditor

Prezrite si mýty o diétach a lepšom stravovaní, ktorým niektoré z vás veria dodnes

08.10.2019, 12:00
Recepty a tipy
Na raňajky müsli. Vynechať večere. Jesť iba zeleninu a ovocie. Alebo tmavé pečivo a light potraviny. Naozaj toto všetko platí, aby ste schudli? Nie, ani náhodou!

IDEÁLNE DIÉTNE RAŇAJKY SÚ MÜSLI
Skutočnosť: Müsli je pomerne zdravé, diétne ale spravidla nie je. S výnimkou neochutených cereálií obsahuje väčšinou veľa cukru. Po sladkom (chrumkavom) müsli dostanete navyše čoskoro hlad. Kalórií pritom majú také raňajky často viac než rovnaké množstvo čokolády. A napríklad kukuričné lupienky (cornflakes) navyše obsahujú nadmernú dávku soli, v tomto ohľade dokonca tromfnú aj zemiakové čipsy.

MÜSLI TYČINKY ALE DIÉTNE SÚ...
Skutočnosť: V obchodoch ich nájdete v regáloch so zdravou výživou a často majú na obaloch slová Light, Fitness či Twiggy, ale... Napríklad müsli tyčinky, diétne „vylepšené“ jogurtom, majú zhruba toľko kalórií a tuku ako stogramová porcia jablčného závinu.

JEDZTE IBA OVOCIE A ZELENINU
Skutočnosť: Ovocie má veľa vitamínov a takmer žiaden tuk, ale obsahuje často veľa tzv. rýchlych sacharidov. Fruktóza (ovocný cukor), ktorú nespálime hneď pri výdaji energie, sa premieňa na tuk a ukladá v tukových tkanivách. Napríklad stredne veľký banán má okolo 17 g fruktózy, čo zodpovedá 4 kockám repného cukru. Kalorickejšie než banán sú z ovocia len datle (30 g fruktózy) a avokádo (8 g fruktózy, ale 14 g tuku). Na druhej strane – šesť banánov má toľko kilojoulov ako jeden kúsok pizze. Zjete na posedenie šesť banánov? A u avokáda ide o prospešné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Takže ovocie určite áno, ale skôr dopoludnia.

NAJHORŠIE JE KNEDLO-VEPŘO-ZELO
Skutočnosť: Dvadsať deka vlašského šalátu s dvoma rožkami má v sebe viac kalórií ako sviečková na smotane s piatimi knedľami. A ešte dvakrát kalorickejšie je kung-pao – jedna porcia zodpovedá dvom porciám ovocných knedlí s tvarohom.

KEĎ VYNECHÁM TUK, SCHUDNEM
Skutočnosť: Určité množstvo „správneho“ tuku (nenasýtených mastných kyselín – rybí tuk, rastlinné tuky) je pre telo dôležité: bráni cievnym a srdcovým chorobám. A navyše: vo väčšine nízkotučných a light potravinách je tuk nahradený cukrom.

GREPY DOKÁŽU SPAĽOVAŤ TUKY
Skutočnosť: Neexistujú, žiaľ, žiadne „zázračné“ potraviny, ktoré by magicky rozpúšťali tuky (okrem grapefruitov, citrónov či zeleru sa často uvádzajú aj morské riasy). Áno, majú nízku hladinu kilojoulov a vďaka horkastej chuti grepu aj lepšie zaženiete chuť na sladké, ale to je asi tak všetko.

VYNECHAŤ JEDNO JEDLO DENNE
Skutočnosť: Naopak. Ideálne je jesť sedemkrát denne, ale malé porcie. Organizmus má totiž „pamäť“. A keď niektoré jedlo pravidelne vynechávate, telo má tendenciu ukladať si zásoby energie na „horšie časy“, samozrejme, vo forme tuku. Po každom jedle sa potom navyše zhruba na dve hodiny rozbehne metabolizmus o 20 až 30% rýchlejšie. Vôbec najhoršie je ale vynechávať raňajky – cez noc sa totiž metabolizmus oproti „normálu“ spomalí až o 5% a touto rýchlosťou „ide“ až do prvého jedla.

NAPOSLEDY JESŤ O SEDEMNÁSTEJ
Skutočnosť: Ak chodíte spať o ôsmej, potom áno. Ale inak? Naozaj myslíte, že je zdravé byť bez jedla ďalších tucet hodín? Pokiaľ telo nedostáva svoj prídel živín, začne si vytvárať zásoby na horšie časy a pripravovať sa na dlhšie hladovanie. Jesť sa teda má aj večer, zhruba tri hodiny pred spaním, a večera by mala byť ľahká (zelenina a bielkoviny).

PRI SEXE SA CHUDNE
Skutočnosť: Aby človek pri milovaní naozaj schudol, musel by mať sexuálny apetít šimpanza bonobo, ktorý „to“ dokáže robiť až 60-krát denne, alebo leva, ktorého milostné radovánky trvajú niekedy celých päť dní a nocí.

PITIE PRI JEDLE SPOMALÍ ZAŽÍVANIE
Skutočnosť: Vedci sa naopak zhodujú, že pitie počas jedla tráveniu napomáha. Výnimkou je alkohol.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:21