shutterstock.com
StoryEditor

Ryža chutnejšie a bezpečnejšie. Pripravte si ryžu tak, aby vám neuškodila

25.09.2019, 16:00
Recepty a tipy
Autor:
Fit život
Ryžu môžeme zaradiť k jednej z najobľúbenejších potravín. Poznáme viacero druhov ryže, ktoré sa líšia farbou, tvarom, veľkosťou, vôňou aj chuťou. Pokrmov, ktoré sa z nej dajú vyrobiť, je rovnako nespočetne veľa. Prílohy, hlavné jedlá, polievky, predjedlá aj dezerty. Dnes si predstavíme tie menej tradičné druhy, aby sa aj tie v našich kuchyniach udomácnili.

Odkiaľ sa vzala
Ryža je obilnina a tvorí asi 1/5 kalorickej výživy človeka, preto patrí k najdôležitejším potravinám sveta. Pre 2/3 obyvateľstva je základnou potravinou. Najväčšími pestovateľmi sú Afrika, Ázia a Austrália. V základe rozlišujeme 2 druhy ryže – ryžu austrálsku a ryžu ázijskú. Z nej sa rokmi vytvorilo asi 40 000 odrôd ryže.
Druhy ryže: 
Podľa veľkosti rozlišujeme ryžu dlhozrnnú, strednozrnnú a krátkozrnnú. Dlhozrnná obsahuje málo škrobu – amylopektívnu, preto sa nelepí – patria sem ryža Basmati, jazmínová a americká ryža. Strednozrnná obsahuje viac škrobu – z druhov sem radíme Carnaroli a Arborio. Krátkozrnná má škrobu najviac a je najlepivejšia – sem patria sladká ryža, japonská a americká. Ryža, ktorá sa viac lepí a rozvára, má vyšší glykemický index, preto pre diabetikov sú najvhodnejšie dlhozrnné druhy. Všetky druhy ryže sú bezlepkové. Podľa farby zasa rozoznávame ryžu bielu, hnedú, červenú, zelenú a čiernu. Tradičná a najrozšírenejšia biela ryža obsahuje najmä škrob, pri výrobe sa zbavuje šupky a klíčkov. Naopak, naturálna ryža obsahuje okrem škrobu aj dôležité živiny, ktoré sú obsiahnuté hlavne v šupke a klíčkoch – preto je nutrične omnoho výživnejšia, avšak ťažko stráviteľnejšia. Práve netradičným druhom ryže, ktoré obsahujú viac vitamínov a minerálov v porovnaní s bielou ryžou a sú ľahko stráviteľné, by sme v našom jedálničku mali dať prednosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pride Of India (@pridetea),

  • Basmati ryža
    je najkvalitnejším druhom ryže. Pestuje sa hlavne v Himalájach v Indii a Pakistane. Basmati je štíhla ryža s dlhým zrnom. Je veľmi jemná, ľahko stráviteľná, po uvarení sypká, s jemnou orieškovou príchuťou a krásnou vôňou. Nezameniteľnú chuť a vôňu získava počas dvojročného sušenia. Má nízky glykemický index, obsahuje vitamín B, meď, horčík.
  • Jazmínová ryža
    alebo voňavá thajská ryža je dlhozrnná ryža s tenkým snehovo bielym zrnom. Seje sa ručne a zalieva ju výlučne dažďová voda. Má krásnu jemnú kvetinovú vôňu. Nevonia však po jazmíne, ako by mohlo vyplývať z jej názvu, ale po pandanových listoch, ktorých vôňu celá rastlina získava prirodzene. Jazmínová ryža môže byť biela alebo hnedá. Pestovateľmi sú hlavne Thajsko, Kambodža, Laos a Vietnam. Rovnako ako Basmati má nízky glykemický index, je bez tuku, obsahuje vitamín B, železo, draslík, fosfor.
  • Sladká ryža
    je druhom krátkozrnnej ryže. Zrno obsahuje veľa škrobu a pri varení sa jeho štruktúra narušuje, preto sa rozvára. Pri varení je lepkavá a používa sa najmä na prípravu dezertov. Pestuje sa najmä v juhovýchodnej, vo východnej a v južnej Ázii.
  • Arborio a Carnaroli
    je ryža so stredne dlhým zrnom. Obidva druhy obsahujú veľa škrobu, preto sa pri varení stávajú krémové. Pestujú a konzumujú sa najmä v Taliansku, kde sú základom ich typického krémového risotta.
  • Divoká ryža
    alebo indiánska, ako sa jej hovorí, sa mylne radí k druhom ryže. Nejde o ryžu, ale sú to plody semien vodnej trávy. Často sa primiešava k iným druhom ryže, preto ju môžete kúpiť ako mix alebo aj samostatne. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, vitamín B, horčík a železo.

Ako si správne pripraviť ryžu, aby nám neškodila?

Suroviny:
1 diel ryže
5 – 10 dielov vody
nerafinovaná soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Pred prípravou ryžu poriadne niekoľkokrát premyjeme v miske, nie sitku, kým voda nie je číra. Následne ju zalejeme vodou a necháme celú noc v chladničke odstáť. Ráno pred varením ju znova viackrát premyjeme. Namáčaním ryžu zbavíme obávaného arzénu, ktorý sa do nej dostáva pri používaní hnojív a pesticídov. A hoci sa z nej vyplavia aj iné hodnotné látky, je lepšie to spraviť ako nespraviť. Ryžu môžeme variť s tukom alebo bez neho. Ryžu premiestnime do hrnca, pridáme tuk, soľ, koreniny a zalejeme ju 5 až 10 dielmi vody. Čím väčší diel vody použijeme, tým viac arzénu sa z vody vyplaví. Varíme približne 13 minút, následne prebytočnú vodu zlejeme podobne ako z cestovín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:02