shutterstock
StoryEditor

Práve talianske rizoto. Vyskúšajte ho a už nikdy nebudete chcieť žiadne iné!

15.09.2019, 17:00
Recepty a tipy
Hubová sezóna je v plnom prúde! Využite tak lesné dobroty a doprajte si kúsok talianskej kuchyne priamo u vás doma.

Príprava: 35 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g čerstvých lesných húb alebo čerstvých kúpených hlív a šampiňónov
1 kg ryže typu Arborio
3 šalotky
4 strúčiky cesnaku
4 PL olivového oleja
2 vetvičky čerstvého tymianu
6 dl zeleninového vývaru
5 dl bieleho vína
1 ČL soli
štipku čerstvo zomletého bieleho korenia
250 g masla
100 g čerstvých špenátových listov
100 g nastrúhaného parmezánu

Na 1 PL olivového oleja speníme šalotku, pridáme najemno nasekaný cesnak a trochu tymianu. Keď bude šalotka orestovaná, pridáme ryžu a zarestujeme. Ryžu podlejeme vínom, necháme odpariť a zalejeme polovicou vývaru tak, aby tekutina mierne presahovala množstvo ryže. Pridáme soľ a čerstvo zomleté biele korenie. Talianske rizoto je iné v tom, že v hrnci čoskoro ubudnú koreniny, preto sa počas varenia musí postupne dolievať vývar. A počas varenia neustále kontrolujeme, či už je ryža uvarená. Medzitým si nahrubo nakrájame očistené huby.

Do panvice dáme 1 PL olivového oleja, pridáme cesnak, vetvičku tymianu. Tymian nebudeme vkladať do rizota, len krásne prevonia nakrájané huby. Nakoniec vložíme nakrájané huby a orestujeme. Ryžu miešame a prilievame vývar, až kým rizoto nemá tú správnu konzistenciu. Keď už bude len krôčik od toho, aby bola ryža hotová, primiešame orestované huby a necháme ich ešte päť minút pod pokrievkou dôjsť.
Nakoniec do rizota primiešame čerstvé lístky špenátu, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť ďalších päť minúť. 

Ak ryža vsiakla zvyšok oleja a vývaru, pridáme ešte trochu vývaru, maslo a nakoniec parmezán. Rizoto naservírujeme na tanier, tie najväčšie gurmánky ho môžu poliať trochou exkluzívneho hľuzovkového oleja a spolu s obyčajnými smrteľníčkami ho posypať ešte nastrúhaným parmezánom.

shutterstock

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 11:28