shutterstock.com
StoryEditor

Prinášame vám recept na najdokonalejšie palacinky, aké ste kedy jedli

15.09.2019, 09:00
Recepty a tipy
Kto by nemal rád palacinky? Najmä deti a Francúzi ich priam milujú. Šarmantní obyvatelia krajiny galského kohúta doviedli tenučké kruhy jemného cesta k úplnej dokonalosti.

Pripravujú ich v sladkej aj slanej variante s rôznymi náplňami. Azda najznámejšie sú Crêpes Suzette poliate pomarančovým karamelom. Na raňajky sa podávajú galettes so šunkou, syrom a vajíčkom. Kým základom cesta sladkých crêpes je pšeničná múka, slané galettes sa pripravujú z pohánkovej múky. Tá je nielen bezlepková, ale aj zdravá a navyše dáva palacinkám špecifickú chuť. Vyskúšajte recept, ktorý je kombináciou sladkých crêpes a pohánkovej múky z galettes. Už samotná príprava je zážitkom. Vôňa kokosu, jabĺčok a karamelu je úžasná.

Suroviny (na 8 palaciniek)

170 g pohánkovej múky hladkej

30 g strúhaného kokosu

400 ml mlieka

1/2 ČL prášku do pečiva

2 veľké vajcia

3 PL javorového sirupu

1 PL kokosového oleja (roztopeného)

štipka soli

kokosový olej na pečenie

Postup:

V mlieku rozmiešame vajíčka a javorový sirup. Postupne pridávame múku, zmiešanú s kokosom, práškom do pečiva a soľou. Miešame až kým nevznikne hladké cesto a necháme chvíľku postáť. Cesto nalejeme naberačkou na rozpálenú panvicu, ktorú sme potreli trochou oleja a krúživým pohybom rovnomerne rozlejeme po celej ploche. Cesta by nemalo byť veľa, aby palacinka nebola príliš hrubá. Ak je cesta málo a nepodarí sa nám ho rozotrieť, trochu pridáme. Vo chvíli, keď palacinka stuhne a uvoľní sa od panvice, môžeme ju obrátiť. Pri pečení treba byť trpezlivý a piecť pomalšie na nižšom stupni. Palacinky výborne chutia s karamelizovanými jabĺčkami, džemom alebo klasicky s tvarohom a ovocím.

Karamelizované jablká

Suroviny

100 g masla

70 g trstinového cukru

4 jablká

1 PL kokosu

50 ml vody

citrónová šťava

Postup:

Na suchej panvici necháme rozvoňať kokos (pozor, aby sa nepripálil), pridáme maslo, na kocky nakrájané jablká a cukor. Dusíme na miernom plameni, až kým ovocie zmäkne a šťava začne karamelizovať. Ak jablká pustia málo šťavy, pridáme vodu a necháme prevrieť. Hotové jablká dochutíme citrónovou šťavou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 06:00