shutterstock.com
StoryEditor

Milujete talianskú kuchyňu? Milujete LASAGNE? Potom skúste tieto štyri recepty

28.08.2019, 16:10
Recepty a tipy
Už na ne nemusíte chodiť iba do reštaurácie. Pripravte si ich aj doma. Čisto zeleninové, s cestovinovými plátmi a šunkou či s bravčovým ragú. Bon Appetit!

Baklažánové lasagne s bulgurom a rajčinami
Príprava: 40 minút & Varenie: 20 minút & Pečenie: 20 – 25 minút

eggplant lasagna shutterstock.com

Potrebujeme na 4 porcie:
2 väčšie baklažány
olivový olej
4 – 6 rajčín
1 červenú cibuľu
2 hrnčeky bulguru
1 malú cibuľu
1 ČL rímskej rasce
1/2 ČL papriky
1/2 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL mletej škorice
soľ
3 – 4 hrnčeky zeleninového vývaru
100 g strúhaného parmezánu

Postup:
Rúru rozohrejme na 180 °C. Na rozpálenom oleji dozlata osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme bulgur, korenie, osolíme a zalejeme horúcim vývarom. Vývar necháme vsiaknuť asi 30 minút.
Medzitým nakrájame jeden baklažán na tenké pozdĺžne plátky, druhý na kolieska. Plátky osolíme, aby pustili šťavu. Osušíme ich papierovými utierkami, potrieme olivovým olejom a ugrilujeme. Odložíme bokom. Rajčiny a červenú cibuľu pokrájame na plátky.
Do zapekacích misiek pre jednu osobu rozdelíme vo vrstvách pozdĺžne pokrájané kúsky baklažánu, vystriedame s bulgurom, kolieskami baklažánu, rajčín a cibule. Zakončíme baklažánom, posypeme parmezánom a dáme zapiecť na asi 20 – 25 minút do rúry.

Lasagne s rajčinami, paprikami, baklažánom a cuketou
Príprava: 35 minút & Pečenie: 30 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maaike Dijkstra (@mijnvoedingscoachdelft),

Potrebujeme na 4 – 6 porcií:
500 g čerstvých plátov lasagní
120 g strúhaného parmezánu
čerstvo odtrhnuté lístky tymianu
Na zeleninovú omáčku:
olivový olej
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
6 – 8 rajčín
2 červené papriky
1 cuketu
1/2 baklažánu
pár vetvičiek čerstvého tymianu a bazalky
soľ a korenie
2 PL rajčinového pretlaku

Postup:
Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Rajčiny sparíme, olúpeme, rozkrojíme na polovice a šťavu z nich vytlačíme do misky. Dužinu nasekáme nahrubo. Papriky rozkrojíme, vyberieme stopku a vnútro a nakrájame na kúsky. Cuketu aj baklažán nakrájame. V hrnci rozpálime olej, na ňom dozlata usmažíme cibuľu a cesnak. Pridáme papriku, cuketu a baklažán, pretlak, soľ, korenie, bylinky, šťavu vytlačenú z rajčín a podusíme. Keď už bude zmes takmer vydusená, pridáme rajčiny a už len prehrejeme. Vyberieme stonky byliniek.
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Do porcelánového pekáča rozložíme lasagne, prekryjeme vrstvou zeleniny, posypeme trochou parmezánu a opäť prekryjeme cestovinovými plátmi. Takto pokračujeme ešte dvakrát, posledná vrstva bude už len z cestovinových plátov, posypaná parmezánom a tymianom. Dáme zapiecť asi 30 minút.

Náš tip:
K usmaženej cibuli a cesnaku môžeme pridať nakrájané šampiňóny. Premiešame a 5 –10 minút podusíme. Pridávame ako ďalšiu vrstvu na zeleninu, navrchu dozdobíme a zapečieme.


Lasagne s cuketami, šunkou, orechmi a petržlenom
Príprava: 30 minút & Pečenie: 25 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FOOD APPRECIATION | Australia (@food.appreciation),

Potrebujeme na 4 porcie:
400 g balenie cestovinových plátov lasagní
3 stredne veľké cukety
200 g plátkov šunky
200 g syra pizza mozzarella
80 g zmesi orechov (píniové, lieskové, mandle)
veľkú hrsť hladkolistého petržlenu
soľ a korenie
olivový olej

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Cesto na lasagne predvaríme vo veľkom množstve osolenej vody podľa návodu. Hotové ich vytiahneme, rozložíme na čisté utierky, aby sa nezlepili. Cuketu nakrájame na tenké plátky. Syr nahrubo nastrúhame a petržlen a orechy nahrubo nasekáme. V miske zmiešame syr, orechy a petržlen. Osolíme, okoreníme.
Dno zapekacej misy pokropíme olivovým olejom a vyložíme plátkami cesta. Na ne dáme pár plátkov šunky, cukety, pokropíme olivovým olejom a posypeme trochou syrovej zmesi. Takto pokračujeme, až bude misa plná a všetky suroviny spotrebované. Dáme zapiecť na 25 minút do rúry.

Lasagne s bravčovým ragú
Príprava: 30 minút & Varenie: 50 minút & Pečenie: 20 minút

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mikkel Bækgaard's Food Blog (@mikkelsmadblog.dk),

Potrebujeme na 4 porcie:
12 plátov sušených lasagní
300 g mletého bravčového mäsa
1 malú cibuľu
1 strúčik cesnaku
2 stopky zeleru
80 ml mlieka
150 g syra na strúhanie
soľ a korenie
olivový olej
pár lístkov šalvie
+ na ozdobu

Postup:
Cibuľu a cesnak nadrobno nasekáme, zeler nakrájame na malé kocky. V hrnci rozpálime trochu oleja a na ňom dozlata osmažíme cibuľu aj s cesnakom. Pridáme zeler a niekoľko minút smažíme. Potom pridáme mäso a opekáme, až kým nezmení farbu. Osolíme, okoreníme. Podlejeme mliekom, pridáme nadrobno nasekanú šalviu a dusíme asi 40 minút, kým sa všetka tekutina neodparí a mäso je mäkké.
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Cesto na lasagne predvaríme vo veľkom množstve osolenej vody podľa návodu. Hotové vyberieme a rozložíme na čisté utierky, aby sa pláty nezlepili. Nastrúhame syr. Plech na pečenie vyložíme papierom. Naň rozložíme 4 pláty cesta, na každý dáme trochu ragú, zasypeme syrom a prekryjeme ďalším plátom. Toto zopakujeme ešte raz. Zakončíme plátom cesta a posypeme syrom. V rúre krátko zapečieme, prenesieme na taniere, ozdobíme bylinkami a podávame.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:16