Unsplash
StoryEditor

Tradičné jedlo, ktoré by mala vyskúšať každá gazdinka aspoň raz. Bryndzové pirohy v kvásku

21.08.2019, 10:30
Recepty a tipy
Bryndzu nemusíte jesť len na haluškách a so slaninkou. Prinášame niekoľko osvedčených receptov, ako si túto lahôdku vychutnať aj inak.

Cesto:
400 g špaldovej hladkej múky
150 g špaldovej celozrnnej múky
250 g zemiakov uvarených v šupke
200 g vody
1 vajce
1,5 ČL soli
1 ČL sladu

Náplň:
250 g bryndze
100 g zemiakov uvarených v šupke
1 ČL kurkumy
kyslá smotana (v prípade tuhšej konzistencie bryndze)

Dresing:
3 PL hustého bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
čerstvý kôpor (podľa chuti)
soľ (podľa chuti)

Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Na pracovnú dosku si dáme navážené múky do jednej kôpky. Urobíme v nich jamku a dáme do nej vajcia, vodu, slad a nastrúhané zemiaky. Dookola na múku dáme soľ.
Rukami spracujeme pevné a pružné cesto. Vymiesené cesto necháme na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou, aby si chvíľu oddýchlo. Pripravíme si náplň zmiešaním nastrúhaných zemiakov, bryndze a kurkumy. V prípade, že je bryndza tuhšia a zmes sa nechce spojiť, pridáme trochu kyslej smotany.
Pár minút odležané cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pracovnú dosku predtým trochu pomúčime, aby sa cesto neprilepilo. Kolieskom alebo pohárom s priemerom 8 cm vykrajujeme kolieska. Do stredu každého dáme aspoň 1 ČL náplne. Cesto s plnkou preložíme na polovicu a kraje spolu prstami poriadne zlepíme.
Pripravené pirohy varíme vo vriacej vode. Počas varenia ich sem-tam premiešame. Uvarené plávajú po hladine.
Uvarené pirohy polejeme olivovým olejom a pripravíme si dresing. Ošúpaný cesnak pretlačíme cez lis, kôpor nasekáme najemno. V miske zmiešame všetky pripravené suroviny s jogurtom a podľa chuti osolíme. Chutia dokonale s dresingom, no pre „mäsožravých“ je super doladením slaninka. unsplash

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:05