shutterstock.com
StoryEditor

Odborníci potvrdzujú, že pitie kávy ľuďom v mnohých smeroch prospieva. Toto ste o káve určite nevedeli

30.07.2019, 17:00
Recepty a tipy
Čo nám môže dať? Sústredenie. Rýchlosť. Lepšie reakcie. A dokonca aj zdravie. Nie nadarmo sa vraví, že kým ráno nevypijeme svoju pravidelnú šálku kávy, nie sme to my. Káva je naša prirodzená voľba, beznádejná láska, ktorá sa každý deň prebúdza spolu s nami a s ktorou dokážeme vášnivo flirtovať až do večera.

Legenda o kozách
Ťažko si dnes môžeme predstaviť, ako kedysi vyzeral svet bez kávy. Legiend, ktoré sa viažu k momentu, keď človek spoznal jej kúzlo, je niekoľko, nám sa však páči tá, ktorá sa vracia až do 9. storočia, k starým kávovým lesíkom Etiópskej vysočiny. Tu pásaval svoje kozy pastier Kaldi. Jedného dňa si všimol, že jeho stádo je po skonzumovaní drobných bobúľ z kávových stromov oveľa živšie, zvieratá mali dokonca toľko energie, že sa v noci nechceli uložiť na spánok. A tak, keď pastier oboznámil s tým, čo zažil, opáta z miestneho kláštora, ten dal z bobúľ pripraviť teplý nápoj, ktorý ho udržiaval v bdelosti aj počas dlhých hodín večernej modlitby. Rovnaký účinok sa dostavil aj u mníchov a rehoľníkov, ktorí si nový nápoj veľmi rýchlo obľúbili. Odtiaľ bol už len krôčik k tomu, aby sa raz jedna vetvička s kávovými plodmi zatúlala do ohňa, skadiaľ sa začala šíriť omamná vôňa, a keď mnísi zuhoľnatené zrnká pozbierali, rozomleli a pripravili z nich svoj milovaný nápoj – zrodila sa naozajstná pochúťka, ktorá mala ľudstvu obrátiť život naruby.

coffee cup shutterstock.com

Káva, coffee, café
Jedno z najviac používaných a najuniverzálnejších slov na svete, ktorému rozumie na prvé počutie azda každý, má paradoxne nejednoznačný a tak trochu zahmlený pôvod. Jedni veria, že káva dostala svoje meno podľa regiónu Kaffa v Etiópii, kde sa pôvodne pestovala, iní zas tvrdia, že pravdepodobne pochádza z arabského gahwat al-bünn, čo znamená „víno z bobúľ“. V starej Osmanskej ríši nazývali čierny nápoj „kahve“, a tak sa môžeme iba domnievať, od ktorého slova sa neskôr odvíjali všetky názvy pre kávu v ďalších krajinách: v angličtine je to coffee, v poľštine kawa, Španieli majú svoje café, Holanďania zas koffie, Švédi chodia na kaffe, Fíni na kahvi a Gréci pijú silné kaféo. Mimochodom, vedci prišli na to, že pravidelná šálka varenej gréckej kávy môže za dlhovekosť obyvateľov gréckeho ostrova Ikaria, kde žije v porovnaní s ostatnou európskou populáciou oveľa viac ľudí starších ako 90 rokov.

Káva je ovocie
Azda každý vie, že káva rastie ako plodina na vždyzelených kríkoch, ktorým sa im najlepšie darí v teplých oblastiach medzi obratníkom Raka a Kozorožca, a že to, z čoho sa lúhuje obľúbený nápoj, je kávové zrnko. Asi málokto však tuší, že káva je vlastne ovocie. Kávové bobule, ktoré nazývame aj čerešne kávovníka, sú vlastne plody, ukrývajúce vnútri dužinu (tá sa nespracúva) a dve semienka otočené k sebe – kávové zrnká. Bobuľa kávovníka môže mať rôznorodú farbu od žiarivo červenej cez oranžovú alebo žltú, čerstvé zrnká kávy sú však pred tým, ako sa ďalej spracúvajú, svetlozelenej alebo sivej farby. Plody kávovníka dozrievajú 9 – 14 mesiacov a úroda sa zberá viackrát v roku, kto však počas zberu natrafí na plod len s jedným zrnkom kávy, má šťastie na kávovníkovú „perlu“.

Po vode a čaji nám najviac chutí káva
Poďme si spolu trochu pocestovať po svete, samozrejme, so šálkou dobrej kávy v ruke. Tušili ste, že kávovníky sa pestujú vo vyše 50 krajinách sveta? Alebo že každučký rok vypije obyvateľstvo tejto planéty viac ako 400 miliárd šálok kávy? Káva patrí spolu s čistou vodou medzi najobľúbenejšie nápoje ľudstva, a tak nečudo, že nám to množstvo námahy, zbieranie vedomostí a starostlivosť o kávovníky, kávové zrná i kávu stoja za to. Do kolobehu pestovania, spracovania, transportu i obchodovania s kávou sú zapojené milióny ľudí, čoho výsledkom je produkcia dovedna 8 miliónov ton kávových zŕn ročne. Tie putujú spracované do kaviarní a domácností celého sveta, avšak využívajú sa i vo farmácii a v kozmetike. A teraz si tipnite, ktoré krajiny patria k najväčším producentom kávy. Ak hádate, že rebríčku vládne Brazília, vaše vedomosti sú správne, na ďalších miestach sú Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia a ďalšie...

Arabica alebo Robusta?
Dva najznámejšie druhy kávovníkov vyvolávajú večnú dilemu, ktorý z nich produkuje chutnejšiu, lepšiu a kvalitnejšiu kávu. Ktorá teda vedie? Arabica je vo svete obľúbenejšia, tvorí až 70 % celosvetovo spotrebovanej kávy a aj keď má v sebe menej kofeínu a na pestovanie je oveľa náročnejšia ako Robusta, oplýva väčšou škálou príjemných chutí. Robusta má však svojich skalných priaznivcov, ktorým vyhovuje jej zemitá, horkejšia chuť a trikrát väčšie množstvo kofeínu. Rozdiel medzi zrnami týchto káv je zjavný aj na pohľad, Arabica má o čosi väčšie zrnká so zakrivenou ryhou uprostred, zrnká kávy Robusta majú ryhu uprostred celkom rovnú. Rozdiely badať i v hodnote oboch káv – Arabica sa vo všeobecnosti vyznačuje vyššou cenou – avšak v kaviarňach zvyčajne dostanete kávu pripravenú zmiešaním Robusty a Arabicy v rôznych pomeroch, čím sa dosahuje vyváženejšia a chuť a harmónia vôní.

Balzacova závislosť
Francúzsky spisovateľ Honoré de Balzac bol vraj vyhláseným milovníkom kávy. Pracoval v neskutočnom tempe a aby sa udržal pri zmysloch, „dopoval“ sa kofeínom až z 50 šálok kávy denne, takže ju vlastne pil prakticky bez prestávky. A ako v skutočnosti vyzeral jeho štandardný pracovný deň? Keď večer o šiestej zjedol ľahkú večeru, uložil sa na spánok a budík si nastavil na jednu hodinu ráno. V čase, keď väčšina ľudí oddychuje, sadol si za písací stôl a nevstal, kým nebolo 8 hodín ráno, doprial si krátky „šlofík“ a potom opäť pokračoval v písaní. Neprestal, kým neboli 4 hodiny popoludní. Medzitým, samozrejme, neustále sŕkal zo šálky, do ktorej si dolieval svoj obľúbený životobudič.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

?“... como se uma jovem mulher só pudesse pensar em frivolidades, como se quase sempre não existisse um sentido profundo nos pensamentos de uma mãe de família.” ?A mulher de trinta anos, de Honoré de Balzac. Uma história sobre a complexidade dos desejos femininos e a pressão social - sempre existente - sobre a figura das mulheres. “A fisionomia das mulheres só começa aos trinta anos (...), na velhice, tudo na mulher falou, as paixões se incrustaram em seu rosto; ela foi amante, esposa, mãe...”. ?Quer saber mais sobre essa história?! Leia a resenha no Blog? O link está na biografia da página...? #literatura #livros #amulherdetrintaanos #amulherde30anos #balzac #honoredebalzac #balzaquianas #leituradomes #leituradasemana #leiamais

Príspevok, ktorý zdieľa Um Café e Um Livro, por favor! (@um.cafe.e.um.livro),

Diablov nápoj či čistá láska?
Je to tak, delíme sa na tých, čo kávu považujú za závislosť a zbytočný zlozvyk, a na tých, čo bez nej nevedia vydržať, a dokonca kávu a metódy jej prípravy považujú za akési „náboženstvo“. Je to tak oddávna, už v minulosti boli prvé kaviarne označované odporcami kávy za miesta, kde sa šíri neresť a popíja diablov nápoj, dokonca boli časy, keď do kaviarní nemali prístup ženy, pretože piť kávu bola výsada (nerestných?) mužov. Časy sa však zmenili a termín „kaviarenský povaľač“ už nie je vôbec hanlivý, skôr naopak, pričom z prípravy kávy sa stala sofistikovaná činnosť, ktorá vyžaduje množstvo znalostí a zručnosť. Šikovný barista (človek, ktorý sa špecializuje na prípravu kvalitnej kávy a nápojov, ktorých základom je espresso) je pre dobrú kaviareň nevyhnutnou „výbavou“ a mal by vám kávu nielen správne pripraviť, ale i naservírovať: na podnose, v šálke s podšálkou, k tomu lyžička, papierový obrúsok, cukor, mlieko a voda. Prečo? Aby ste si svoju pravidelnú šálku kávy mohli dokonale vychutnať...

Espresso je klasika
Pripravuje sa z približne 7,2 g kávy, extrakcia (lúhovanie) trvá 25 – 30 sekúnd a vo výsledku vytečie do šálky 25 – 30 ml horúceho nápoja. Klasické strojové espresso nevyžaduje veľkú námahu – stačí nám naň čerstvá káva, dobrý kávovar a mlynček, pričom o výsledku rozhoduje odroda kávy, hrúbka jej pomletia, správna dávka a čas extrakcie. Chuť a vôňu espressa ovplyvňuje aj šálka, do ktorej sa káva pripravuje: mala by byť nahriata, porcelánová a hrubostenná, aby dobre držala teplotu, so zaobleným tvarom, aby z nej nevyprchala intenzívna aróma. Na espresse by mala vzniknúť niekoľko milimetrov vysoká hustá pena hnedej farby, nazývaná crema, ak ho doplníte horúcou vodou v pomere 1:5, dostanete americano a z espressa sa ďalej dajú pridaním mlieka s penou či bez neho vytvárať ďalšie kávové nápoje: cappuccino, macchiato, latte macchiato, cafe latte a ďalšie. Okrem strojovej prípravy kávy sú u nás čoraz populárnejšie tzv. alternatívne metódy jej prípravy, napríklad pomocou aeropressu, v džezve, pomocou frenchpressu, chemexu či v mokka kanvičke.

Káva je viac ako drink
Odborné štúdie potvrdzujú, že pitie kávy ľuďom v mnohých smeroch prospieva. Tí, čo pijú aspoň jednu šálku kávy denne, ohrozuje menšie riziko krvácania do mozgu, pitie troch šálok denne dokonca znižuje riziko vzniku rakoviny pečene až o 50 percent a pravidelné pitie kávy pomáha predchádzať aj vzniku cukrovky 2. typu. Pitie kávy chráni pred zhoršujúcim sa zrakom a slepotou, pomáha zlepšovať športový výkon a u mužov vraj znižuje pravdepodobnosť erektilnej dysfunkcie. Vedci sa zhodujú, že kofeín pôsobí pozitívne na posilnenie pamäti a káva ako nápoj je výborné diuretikum a zdroj antioxidantov. Navyše stimuluje naše vylučovanie, pomáha produkcii žalúdočných štiav a žlče, chráni nás pred obličkovými a žlčovými kameňmi, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby a jej pozitívny vplyv cíti aj ľudia náchylní na depresie. Zabudli sme na niečo? Aha, ak pijete kávu bez mlieka, smotany či cukru, pijete vlastne nízkokalorický nápoj, pretože 100 ml kávy obsahuje len 1 – 2 kcal.

Športovci a kávičkári
Drina a pôžitok, to je kombinácia, ktorú si športovci, pijúci kávu, pochvaľujú. Naozaj má však pitie kávy pozitívny účinok na náš športový výkon? Kofeín ako povolená stimulačná látka dočasne potláča únavu a pomáha zlepšiť výkon, udržiava centrálnu nervovú sústavu v strehu a keď si šálku kávy doprajeme tesne pred športovým výkonom, naše svalstvo sa pomalšie unaví, dokonca aj spaľovanie tukov sa rozbehne na vyššie obrátky. Ďalšou pozitívnou správou je, že káva znižuje chuť na sladké jedlá a dokonca odďaľuje pocit hladu. Ideálny čas na konzumáciu kávy je teda ráno alebo pred tréningom, po cvičení, keď svaly potrebujú regeneráciu, na ňu radšej zabudnite. Vtedy si doprajte skôr vhodnú stravu a nejaký osviežujúci nápoj plný vitamínov, minerálov a enzýmov, aby sa vaše telo opäť zavodnilo. Kávičku si môžete znovu vychutnať približne hodinu-dve po výkone.

Zrnko k zrnku
– Vedeli ste, že v jednej šálke espressa sa ukrýva približne 40 mg kofeínu? Ak sa do nášho tela dostane dopoludnia, je to celkom v poriadku, vo večerných hodinách by však kávu mali oželieť ľudia náchylní na slabý spánok alebo citliví na kofeín.
– Kofeín z kávy začína v našom organizme pôsobiť približne desať minút po jej vypití.
– Káva podporuje aktivitu mozgu a zlepšuje koncentráciu.
– Brazília, známa ako najväčší svetový producent kávy, pustila pred rokmi do obehu poštovú známku s vôňou čiernej kávy.
– Najdrahšia káva na svete je Kopi Luwak, ktorá sa pripravuje z kávových zrniek, skonzumovaných a natrávených cibetkami. Či je jej chuť adekvátna cene, stojí za úvahu...
– Vo svete už existujú aj kúpele, kde sa môžete poriadne okúpať a oddýchnuť si „naložení“ vo vani plnej kávy.
– Ak by ste vypili počas jedného dňa sto šálok kávy, množstvo kofeínu, ktoré by sa tým dostalo do vášho tela, by vás mohlo zabiť.
– Káva americano dostala svoj názov počas druhej svetovej vojny, keď americkí vojaci dolievali príliš silné espresso vodou.
– Nadmerné pitie kávy nie je celkom bez rizika, pretože môže zvyšovať krvný tlak a nefiltrovaná káva môže u niektorých jedincov nepriaznivo zvyšovať hladinu LDL cholesterolu. Niektoré štúdie ukázali, že hodinu po vypití kávy hrozí vyššie riziko akútneho srdcového infarktu.
– Kofeín ohrozuje aj tehotné ženy (zvýšené riziko potratu) a takisto deti, u ktorých ešte nie je ukončený vývoj centrálneho nervového systému.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:07