shutterstock.com
StoryEditor

Poznáte naše tradičné jedlá z regiónov Slovenska? Názvy mnohých z nich znejú priam exoticky

29.07.2019, 19:00
Recepty a tipy
Vyberme sa spolu od západu na východ, aby sme si priblížili tradičné slovenské jedlá.

Na úvod skúste odpovedať na otázku, či by ste vedeli, keď už nie uvariť, tak aspoň pomenovať minimálne jedno tradičné jedlo z vášho regiónu. Zrejme sa už dnes v rodinách bežne nevaria, skôr si ich nechávame na zvláštne chvíle či výnimočné rodinné stretnutia. Na Veľkú noc, Vianoce, svadbu alebo nejakú rodinnú oslavu. Tak schválne, či ich nájdete medzi tými, ktoré sme spolu s etnologičkou a historičkou Katarínou Nádaskou vytypovali my.

Záhorie
Z bohatého výberu tradičných záhoráckych jedál treba spomenúť šaščínsku poléfku, čo je hustá strukovinová polievka s domácimi rezancami, džgance – jedlo z varených zemiakov, muácené erteple, čo je hustá zemiaková kaša so slaninkou, či fazuľovú omáčku prezývanú fazula na husto. Omáčka z čerstvých uhoriek, tzv. oharková omáčka, sa jedla na studeno, a omáčka z trniek, akýchsi malých slivák rastúcich na Záhorí, sa zase jedla na sladko. Azda najslávnejší záhorácky koláč je trdelník, existuje však láté trdlo, čo je trdelník, ktorý sa pečie na plechu, a klasický skalický trdelník, ktorého cesto sa namotáva na trdlo a vzniká tak pečivo s dierou v strednej časti. Z koláčov ešte spomeňme podkovy, čo sú kysnuté koláče do tvaru podkovy plnené makom alebo orechami, alebo mrkevník, teda mrkvový koláč.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Trdelnik ?

Príspevok, ktorý zdieľa Ana Cartaxo (@ana_cartaxo1),


Bratislava a okolie
K tradičnej malokarpatskej kuchyni patrí popri klasickej husacine alebo kačacine s lokšami alebo knedľou, zapíjanej vínom, napríklad sedliacka fazuľová polievka, kukuričné pagáčiky, špenát z repného lístia, kapustový puding, štrúdľa na najrozličnejšie spôsoby vrátane slanej zemiakovej, krupicový koláč, hroznový koláč, stracené kura, čo je vlastne bezmäsitá plnka z rožkov, pečené vinárske slimáky a z nápojov napríklad agátový nápoj.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Photoshop,sta je to?. #fensistrudla #strudel #poppyseedstrudel #strudla #strudlamak #bake #sweets #topiseuustima

Príspevok, ktorý zdieľa FENSI ŠTRUDLA ??? (@fensistrudla),


Podunajsko
Obyvatelia sa venovali poľnohospodárstvu, zeleninárstvu a ovocinárstvu. Chovala sa tu kvalitná hydina, najmä husi a kačky. Významným doplnkom v strave bol rybolov. Obyvatelia varili z rôznych druhov zeleniny a mäsa, veľká časť ľudí má maďarskú národnosť a maďarské vplyvy badať aj v gastronómii, takže je bohatá na štipľavé príchute a pije sa k nej víno. K tradičným jedlám patria napríklad langoše, ktoré však nemajú tvar kruhu, ale podobajú sa skôr praclíkom, halászlé, čo je vlastne maďarská rybacia polievka, ktorá sa môže variť z viacerých druhov rýb, ale jej základom je vždy ryba, cibuľa a mletá paprika. Častými pokrmami bývajú tiež guláš, perkelt, paprikáš a segedínsky guláš.


Horná Nitra
Medzi tradičné jedlá tohto regiónu patria slepačia polievka, ovocná zemiaková polievka, fazuľová polievka, ale trebárs aj višňová polievka, kukuričná alebo krúpová kaša, makové a orechové slíže. Z cestovín sa robia ešte šiflíky, čo sú vlastne fliačky robené buď s kapustou, alebo napríklad aj s tvarohom. Zo sladkých jedál spomeňme napríklad šmýkance, čo sú nočky s tvarohom, orechami alebo makom, alebo tradičné šišky. Obľúbené sú tiež prívarky, napríklad zo štiavu, zelenej fazuľky, tekvicový prívarok, šošovicový prívarok. Pred Veľkou nocou sa na južnej časti západného Slovenska pripravovalo tradičné sladké kašovité jedlo zo šťavy naklíčených obilovín s názvom kalkýš, ktoré sa vytvára pridaním vody a múky k naklíčeným zrnám a následným pečením. Typická je domáca ovocná pálenka prompai.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Slivková sezóna sa pomaly rozbieha a kedže ste mi naposledy pripomenuli, že cestoviny sa dajú urobiť aj tradične, dala som na vás ?? . Rezance s makom, slivkami a hnedým maslom. Mňam. S tým maslom som objavila ameriku, viem:) ale doteraz som ho nezvykla robiť je to pre mňa úplná pecka. Jemne oriešková chuť v kombinácii so slivkami je totiž najviac. A ak si chcete pripomenúť takéto retro cestoviny tiež, na 2 porcie budete potrebovať: . . 300 g cestovín tagliatelle @panzani_czsk 100 g masla 3 - 5 sliviek alebo blumov mletý mak + práškový cukor podľa chuti . . Postup: Najdôležitejšie je maslo. V hrnci s hrubým dnom alebo dobrej liatinovej panvici zohrajte maslo a na malom plameni nechajte asi 10 minút, kým nezačne bublať a nevytvoria sa v ňom také hnedé kúsky. Medzi tým si uvarte cestoviny podľa návodu, pokojne aj v slanej vode. K zhnednutému maslu pridajte na mesiačiky nakrájané blumy a maslom ich pekne pooblievajte a nechajte mierne zmäknúť. Potom do panvice pridajte uvarené cestoviny, dobre všetko premiešajte a podávajte posypané mletým makom zmiešaným s cukrom. . . Ja som na ozdobu použila ešte zopár černíc, a slivky som použila preto, aby vyvážili svojou mierne kyslou chuťou sladký mak. . . Čo vy na to? Komu som práve urobila na tanier plný makových rezancov chuť? . . #mak #makoverezance #rezance #brownbutter #dnesjem #malysviatok #panzaniczsk #spolupraca #slovakblogger #foodblogger #blogersre #nudlesmakem #poppyseed #poppyseeds #dnesvarim #maslo #sladke #foodgallery_cz #spolupristole #natanieri #onmytable #slowfoods #foodphotographyandstyling #foodfluffer #slivky #svestkysmakem

Príspevok, ktorý zdieľa Lapetit.sk (@lapetit.sk),


Kysuce
Na Kysuciach sa z polievok varili napríklad pohánková, fazuľová, ktorá môže byť obohatená údeným mäsom a sušenými slivkami, hubová, mlieková, ale tiež napríklad polievka z kvaky, tzv. kvačková, polievka z kozieho mäsa, alebo tiež baraní či kozí guláš. Na Kysuciach sa varila aj tradičná rýchla slovenská polievka čír, ktorá sa pripravovala ráno pred cestou na pole, ktorej názov je odvodený od prítomnosti cestoviny – číra. V sezóne sa do polievky pridávali aj čerstvé huby, napr. kuriatka. Tradičné mäsové jedlo sú tzv. polešniky na kapustnom liste a ide vlastne o kapustné listy plnené mletým mäsom. Zo zemiakov a z maku, orechov alebo tvarohu sa vyrábalo jedlo zvané pučky, zo sladkých jedál spomeňme ešte napríklad cestovinové jedlo s lekvárom – lekvárové trhance, z koláčov napríklad lekvárové kachličky, čo je kysnutý mrežovník plnený lekvárom. Typickým nápojom je borofkové alebo čučoriedkové víno.


Tekov
K tradičnej kuchyni Tekova môžeme z polievok zaradiť napríklad mliečnu, hrachovú alebo kyslú fazuľovú polievku so sušenými slivkami, z omáčok sa varila napríklad cibuľová alebo kôprová, z tradičných zemiakových jedál spomeňme napríklad krumpľovú fučku, ktorá sa robí z uvarených popučených zemiakov rozmiešaných s múkou a navrchu je posypaná upraženými drobnými kúskami slaninky. Jedlo stvorené pre milovníkov jednoduchosti. Z mäsa sa jedávala plnená sliepka, husacia pečienka, perkelt z domáceho zajaca alebo údené mäso, ktoré sa robilo s varenou kapustou. Obľúbené sú tiež osúchy, pupáky, lokše a z koláčov bábovka prezývaná kugluf alebo kysnutý zdobený neplnený koláč, takzvaný radostník.


Hont
Región na severe lemujú Štiavnické vrchy, na východe Krupinská planina, na juhozápade zasahuje do Podunajskej nížiny. Medzi jedlá tradičnej hontianskej kuchyne patria napríklad rascová polievka rosťovka, polievka z nakvasenej múky, resp. chlebového kvásku kyseľ, mliečna polievka s kôprom zvara, ale aj kapustnica či tekvicová polievka. Omáčky sa robili napríklad štiav zo šťavelu, kôprová omáčka či šalátová omáčka k mäsu, zo sladkých jedál spomeňme párance – známe cestovinové jedlo posypané makom, sľúkové gombovce, čo sú ovocné zemiakové guľky, či jedlo z kukuričnej krupice a maku známe pod názvom škorce. Ani v tomto regióne nemôžu chýbať obľúbený makovník, orechovník, tvarožník, ale ani lekvárnik či kapustník. Zo studených jedál stojí za zmienku aj inde populárna huspenina.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Uplynulý víkend sa v meste #Myjava konal 60. ročník medzinárodného folklórneho festivalu, na ktorom sa po prvýkrát používal LEN jednorazový EKOLOGICKÝ RIAD ♻️ Veľmi sa tešíme z tejto iniciatívy organizátorov nezaťažovať životné prostredie ďalším zbytočným plastom? Je to úžasný pocit vidieť, že je nás čoraz viac ?? #nejemzplastu . Za parádnu ? ďakujeme našim priateľom z @pukanske_parance, ktorí na festivale servírovali ich dobroty v našich miskách z cukrovej trstiny, ktoré sú kompostovateľné aj v bežnom domácom komposte. ? . #kompostovatelnyriad #bionela #kompostovatelne #kompostujeme #ekoriady #eki #eco #ekomisky #myslimekologicky #parance #pukanskeparance #folklornyfestival #compostablebowl #madefromplants #plantsnotplastic #stopsingleuseplastic #savetheplanet #dnesjem #traditionalfood #slovakiatraditionalfood #folklorefestival #sustainability #compostable

Príspevok, ktorý zdieľa Bionela (@bionela.eu),


Turiec
Osobitosťou obyvateľov Turca bola domáca výroba liečivých olejov, kozmetiky a pochutín do jedál a ich podomový predaj. Turčianske olejkárstvo a šafraníctvo bolo známe v západnej Európe, Rusku, na Balkáne, dokonca aj v Egypte. K jedlám tradičnej turčianskej kuchyne sa zaraďujú hrachová polievka, bryndzová polievka s kôprom, boršč, zakáľačková kapustnica, v polievkach sa používali turčianske mrvance z múky, vody a bielka. Rezance sa napríklad jedávali so slivkovým lekvárom a škvarkami, zo sladkých jedál spomeňme ešte napríklad hruškové pirohy alebo tiež žgance, čiže zemiaky s makom a maslom. Medzi koláčmi nájdeme napríklad obľúbený mrežovník, ale aj bryndzový kysnutý koláč bjaľoš. Tradičný nápoj je hriatô, čo je vlastne pálenka so slaninou.


Horehronie
V tradičnej horehronskej kuchyni by sme našli napríklad bryndzovú polievku demikát, z hríbov sa varil hríbový paprikáš, zo zemiakov, slaninky a z kyslej kapusty sa robili tzv. pohorelské guľky, z baraniny sa varil baraní guláš v kotlíku alebo vnútornosti, baranie drobky sa piekli, varili alebo zaprávali. Piekol sa tzv. biely koláč, čo je biely kysnutý koláč z chlebovej múky, bryndzovníky – kysnuté koláčiky plnené bryndzou, či škvarkovníky – pagáčiky s oškvarkami. Z nápojov spomeňme hriatô s medom – tvrdý alkohol, do ktorého sa vleje med pri miernom zahrievaní nad plameňom, alebo pálenka na slanine – tvrdý alkohol, do ktorého sa vleje masť zo slaniny pri miernom zahrievaní nad plameňom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Na Valentýna by to chtělo nějaký dortík. Nebo aspoň nějakou srdcovku. Tady je: Oškvarkový pagáčik (SK). Tenhle je dle jedné maďarské receptury, kterou právě testuji. Klasické těsto na pagáčiky (mouka, mléko, zakysaná smetana, vajíčko, sůl, droždí) ale bez brambory a s přidáním kapky vína a kousku másla. Miluju Rakousko-Uhersko. A hlavně ty vrstvy proložené mletými škvarkami. Hezkého Valentýna všem! ? — No cake today. Just something better. Oškvarkové pagáče (SK??). It’s all about layers. This is a very traditional pastry from Austria-Hungarian Empire times. Enhanced dough (ap flour, milk, sour cream, yeast, egg, salt and a pinch of wine and butter). Laminated with minced pork cracklings. Happy Valentine’s Day! ? — #oskvarkovepagace #skvarkovepagace #praveupeceno #rakouskouhersko #rakuskouhorsko #slovensko #slovakia #slovenskejedlo #najlepsiepagace #slovakiapastry #thebakefeed #thefeedfeed #pastry #cracklings #porkcracklings

Príspevok, ktorý zdieľa Mario Mjankov (@mariomjankov),


Orava
Typické boli pre ňu boli údené oštiepky a figúrky z ovčieho syra, ktoré sa vyrábali na salašoch. Významnou pestovanou plodinou bol ľan, ktorý na Orave podmienil vznik tkáčskeho remesla a výrobu oleja. Z minerálnych vôd sa na hornej Orave získavala soľ. K tradičným jedlám patrili: chlebová polievka, čo je hustá polievka z opraženého chleba, kapustnica s krúpami, údeným mäsom a hubami alebo kapustnica s údenou rybacinou, ale tiež polievka zo sušených sliviek alebo z hrušiek. Z kvasenej kapusty sa tiež jedol tzv. goralský prívarok, kapustové halušky alebo strapačky s kapustou. Základ tvoria uvarené halušky zo zemiakového cesta, ktoré sa miešajú s dusenou nakrájanou kyslou kapustou a malými kúskami praženej slaniny, resp. oškvarkami. Obľúbený bol ovsený, jačmenný a žitný chlieb, ale tiež chlebová placka s rascou a so slaninkou moskoľ či chlebová kysnutá placka – posúch. Piekli sa, ako inak, kapusníky z kysnutého cesta plneného kyslou kapustou.


Novohrad
Darilo sa tu obiliu, boli tu aj rozsiahle vinohrady. Ako tradičné jedlo novohradskej kuchyne sa spomínajú z polievok napríklad čičerová polievka – cícerová hustá polievka, kyslastá chlebová polievka kyseľ, polievka z bryndze demikát, polievka z jačmenných krúpov loházka alebo hustá fazuľovo-zemiaková polievka strapkáč. Zo zemiakov sa varili napríklad dupčiaky, čo sú dlávené zemiaky, do ktorých sa dá kyslá kapusta a najlepšie chutia s kyslým mliekom. Omáčky sa robili napríklad jablková alebo šípková, z koláčov spomeňme napríklad bryndzovník, jablčník, čerešňový koláč s orechmi, obľúbeným fašiangovým jedlom boli chrapne, v masti vyprážané cukrovinky. Z nápojov stojí za zmienku napríklad trnkové víno.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Posledne dni fasiangoveho obdobia ... #fasiangy #fanky #bake #sweets recipe thanks to @anitalianinmykitchen

Príspevok, ktorý zdieľa Lenka Balajová (@nur_elbe),


Gemer
Chovali sa tu ovce a na stole sa pomerne často objavovala jahňacina. Nechýbali však ani mliečne výrobky, napríklad polievka z kyslého mlieka. Z polievok ešte spomeňme ovocnú polievku z dulí, kyslú polievku zo zemiakov a s octom, baraniu polievku či vianočný kyseľ – vianočnú kapustnicu s údenou baraninou a so šťavou z kyslej kapusty, zahustenú zemiakmi. Tradičné sú gemerské guľky – jedlo baníkov a drevorubačov zo zemiakov a prerasteného údeného mäsa. Z kukuričnej krupice sa robili tzv. škorce s makom, z cesta vyformované malé kúsky, uvarené a posypané makom. Z hladkej chlebovej múky sa piekli kysnuté posúchy, kysnutý bol aj hubovník – slaný koláč plnený hubami. Za zmienku stojí tzv. gója rožňavských Rómov – tradičné rómske jedlo, ktoré sa robí tak, že do bravčových čriev sa naplní ryža, zemiaky a dá sa to zapiecť. Z nápojov bola obľúbená už klasická hriata pálenka.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

I WANT TO BE BACK #gemerskegulky #gemer #rimavskasobota #hungarianfood #gulyka #gömör

Príspevok, ktorý zdieľa N (@nonoparis),


Spiš
K archaickým jedlám patrili napríklad kminovapolifka, čo bola polievka s kmínom, výborná pre dojčiace matky, či bryndzovapolifka. Dodnes sa jedávajú džatky, z popučených a s múkou zmiešaných zemiakov urobené halušky alebo malé guľky, ktoré sa zmiešajú so slaninkou opraženou na oškvarky. Zo zemiakových jedál sú tiež obľúbené pirogi, čiže pirohy, ale tiež nalešniky, jedlo podobné plackám, či zemiakový koláč gruľovnik. Z nápojov môžeme spomenúť medovkový čaj – mjontkový tej.


Šariš
Z ľudovej kuchyne Šariša spomeňme čir – rýchlu slovenskú polievku, ktorá sa pripravovala ráno pred cestou na pole a spomíname ju aj medzi tradičnými kysuckými jedlami. Tradičná regionálna polievka je napríklad kuľaša, ktorá sa často varila na večeru. Ide o zemiakovú kašu omastenú opraženou slaninkou, ku ktorej sa pije kyslé mlieko, alebo pre deti sa použilo spražené maslo a zapíjalo sa sladkým mliekom. Hustá a výdatná polievka je tiež kyšeľ, hustá omáčka žufka, ktorá sa nosila koscom na pole a pridával sa do nej tvaroh a v lete aj šalát, či fazuľa varená s hubami – fizoli s hubami. S fazuľami sa robila aj tzv. sciranka s fizolami – strúhané alebo sekané cesto s uvarenou fazuľou. Z kyslej kapusty sa varila kapušnica, z vody z kyslej kapusty zasa polievka mačanka. S kyslou alebo so sladkou kapustou sa robili aj tzv. trepanky, čo sú vlastne halušky. Aj koláče sa robili s kapustou, napríklad kapustnik – kysnutý koláč plnený kyslou kapustou, alebo kolač s kapustu – kysnutý slaný koláč s kyslou kapustou a so slaninkou. So Spišiakmi majú veľmi podobnú kuchyňu, aj tu jedávajú gruľovnik, nalešniky či džatky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#kapusnica

Príspevok, ktorý zdieľa Gabriele Crisman (@gabrisman),


Zemplín
Z mnohých tradičných jedál vyberáme ciberej – mliečnu zemiakovú polievku, boršč – polievku z červenej repy, obľúbenú najmä v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni, ktorej základom je vývar z kostí a mäsa a zmes osmaženej zeleniny. Z kyslej kapusty a kapustovej vody sa varí polievka juška, zo zemiakov, z fazule a vody z kyslej kapusty rosoľ alebo rosoľanka. Tu nevaria vianočnú kapustnicu, ale vianočnú juchu, hoci je to rovnaké jedlo. K archaickým jedlám patrí vianočná mačanka, omáčka alebo polievka, ktorá sa varila najmä v časoch, keď boli hlavnými surovinami v kuchyni kyslá kapusta a zemiaky. Táto špecialita dostala svoj názov podľa spôsobu jej jedenia. Ide o omáčku, do ktorej sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanky sa varili buď s mäsom, alebo bez neho. Je to neoddeliteľné jedlo štedrovečernej večere Rusínov, podáva sa s chlebom. Koločanka sa dá prirovnať k dnešným prívarkom, najvďačnejšími surovinami boli zemiaky, kapusta, fazuľa a mlieko. Jednou zo špecialít sú tatarčene pirohy, ktorých názov je odvodený od tatarky (pohánky), a jej názov je zas odvodený od Tatárov (pohanov), ktorí ju do našej kuchyne priniesli. Tradičným veľkonočným jedlom je veľkonočná paska – obradný koláč, ktorý sa podáva natretý s maslom a obložený varenou šunkou, vajíčkom natvrdo, hrudkou, cviklou s chrenom. Najtradičnejším jedlom na svadbe sú zase holubky – kapustné listy plnené mletým mäsom, ktoré sa podávajú ako posledné jedlo na svadbe.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:29