Pixabay
StoryEditor

Šľahačková roláda, na ktorej si pochutia aj celiatici. Hotovú ju budete mať za pár minút

20.07.2019, 14:00
Recepty a tipy
Ak ste celiatici alebo sa vyhýbate múke z iného dôvodu, táto roláda je pre vás ako stvorená. Funkciu múky totiž plní kakao, takže si nemusíte lámať hlavu ani nad alternatívnymi múkami.

Na 1 roládu potrebujeme:
5 vajec
3 lyžice trstinového cukru
2 lyžice kakaa

Na plnku potrebujeme:
250 ml šľahačkovej smotany
125 g tvarohu
2 – 3 lyžice cukru (medu)
ovocie – napríklad broskyne, ríbezle

Postup:
Bielky vyšľaháme s dvomi lyžicami cukru a štipkou soli dotuha. V druhej miske vymiešame žĺtky s lyžicou cukru a s kakaom. Tieto dve hmoty opatrne spojíme. Plech s klasickými rozmermi vystelieme papierom na pečenie, ktorý pre istotu ešte potrieme maslom, aby sme mohli roládu bez problémov rolovať. Vzniknuté cesto rozotrieme na pripravený plech, vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 5 – 7 minút. Nepečieme ho pridlho, aby nevyschlo. Keď je korpus upečený, vyberieme ho von a hneď zrolujeme tak, že zároveň odstraňujeme aj papier na pečenie. Zavinutú roládu prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Kým korpus odpočíva, vyšľaháme si šľahačku, pridáme tvaroh a med (cukor), ochutnáme, a keď sa nám zdá dostatočne sladká, môžeme ňou potrieť mierne vychladnutú rozvinutú roládu. Posypeme ju ovocím, môžeme použiť broskyne, maliny, jahody, ríbezle, černice, banány. Fantázii sa medze nekladú. Roládu zavinieme a odložíme na chladné miesto aspoň na 2 hodinky. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a ovocím.

Pixabay

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:09