shutterstock.com
StoryEditor

Milujete polievky, no dochádza vám fantázia? Inšpirujte sa týmito netradičnými receptami

18.07.2019, 15:00
Recepty a tipy
To, že sú polievky zdravé a že parádne zahrejú, viete. To, že sa vám polievky môžu zunovať, lebo dookola pripravujete tie isté, chápeme. Nechajte sa preto inšpirovať týmito netradičnými. Budete ich milovať.

Syrovo-pórová polievka s mletým mäsom

cheese soup shutterstock.com

Príprava: 15 minút & varenie: 25 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
3 menšie cibule
3 póry
1 strúčik cesnaku
1l zeleninového vývaru
500 g mletého bravčového mäsa
400 g taveného syra
2 PL masla
2 PL octu
1 PL soli
1KL mletého čierneho korenia
Postup:
Pór a cibuľu očistíme a nakrájame na tenké krúžky. Pripravíme si hrniec, ktorý chvíľu necháme na sucho zohriať. Na masle potom pór s cibuľou opražíme dosklovita a pridáme mäso. Ochutíme korením a všetko spolu opražíme, na záver pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu smažíme. Pridáme 1 dcl vývaru, hrniec zakryjeme pokrievkou a chvíľku podusíme. Potom prilejeme zvyšok vývaru, osolíme a počkáme, kým polievka zovrie. Necháme v nej pomaly rozpustiť tavený syr, premiešame a necháme aspoň trikrát prejsť varom. V prípade, že sa veľa vývaru odparí, podlievame vodou. Polievku odstavíme, pridáme ocot a premiešame.

Paradajková polievka s kyslou smotanou

tomatoe soup shutterstock.com

Príprava: 20 minút & varenie: 30 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
1 l vody
2 kg paradajok
80 g slaniny
2 menšie cibule
2 strúčiky cesnaku
1 väčší zemiak
4 PL paradajkového pretlaku
250 g kyslej smotany
2 PL olivového oleja
1 PL soli
štipku sušenej bazalky
štipku mletého anízu
mleté čierne korenie
čerstvé lístky bazalky
Postup:
Slaninu a paradajky nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Zemiak nastrúhame na kašovitú zmes. Na olivovom oleji opečieme slaninu. Pridáme cibuľu a chvíľu opečieme. Primiešame pretlak a prelisovaný cesnak. Zakryjeme pokrievkou a chvíľu podusíme. Potom pridáme paradajky a bazalku, premiešame a podlejeme zohriatou vodou. Okoreníme a varíme na miernom ohni asi 15 minút. Polievku precedíme cez sitko, paradajky prepasírujeme a polievku dáme opäť variť. Pridáme nastrúhaný zemiak na zahustenie. Osolíme a necháme prejsť varom. Podávame s lyžicou kyslej smotany a lístkami čerstvej bazalky.

Mrkvová polievka s karí

carrot soup shutterstock.com

Príprava: 20 minút & varenie: 30 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
500 g mrkvy
1 väčšiu cibuľu
4 strúčiky cesnaku
1,5 l zeleninového vývaru
250 ml kokosového mlieka
2 PL kokosového oleja
1KL sójovej omáčky
1 PL medu
1 PL soli
2 KL karí korenia
mleté čierne korenie
trochu masla
čerstvé lístky trebuľky
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Na kokosovom oleji opražíme cibuľu do zlatista. Pridáme mrkvu, prelisovaný cesnak, karí korenie, med aj sójovú omáčku a chvíľu všetko restujeme. Podlejeme 2 dcl vývaru a pod pokrievkou necháme trocha podusiť. Potom dolejeme zvyšok vývaru, pridáme soľ a čierne korenie. Poriadne premiešame a varíme približne 30 minút. Keď mrkva zmäkne, mixérom celú zmes rozmixujeme do hladka a pridáme kokosové mlieko. Necháme aspoň trikrát prevariť. Polievku podávame ozdobenú čerstvými lístkami trebuľky.

Polievka z červenej šošovice

red lentil soup shutterstock.com

Príprava: 15 minút & varenie: 25 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
250 g červenej šošovice
1 menšia cibuľa
2 väčšie zemiaky
2 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
2 dcl sójového mlieka
3 KL mletej rasce
3 bobkové listy
1 PL soli
1 KL mletého čierneho korenia
čerstvé lístky koriandra
Postup:
Šošovicu hodinu pred prípravou polievky namočíme do vody. Cibuľu očistíme, ale necháme v celku, zemiaky očistíme a nastrúhame na kašovitú zmes. Dáme variť vývar spolu s prepláchnutou šošovicou a celou cibuľou. Po chvíli pridáme rascu, bobkový list, soľ a korenie, premiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec pridáme nastrúhané zemiaky a ešte asi 10 minút povaríme. Potom z polievky vyberieme vyvarenú cibuľu a bobkový list a zľahka premixujeme. Nakoniec pridáme sójové mlieko a necháme aspoň trikrát prevariť. Podávame s čerstvými lístkami koriandra.

Krémová brokolicová polievka s krevetami

broccoli shrimps soup shutterstock.com

Príprava: 10 minút & varenie: 40 minút
Potrebujeme na 8 porcií:
250 g čerstvej brokolice
5 menších zemiakov
200 g lúpaných kreviet
2 l zeleninového vývaru
200 g smotany na šlahanie
1 PL soli
čierne mleté korenie
muškátový oriešok
maslo
olej
chlieb na opekanie

Postup:
Brokolicu natrháme na ružičky, hlávky čo najviac skrátime od stonky. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Zeleninový vývar dáme variť spolu so zemiakmi aspoň na 30 minút. Potom pridáme brokolicu, osolíme a okoreníme. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. V prípade potreby podlejeme vodou. Polievku rozmixujeme do hladka. Nastrúhame do nej muškátový oriešok a premiešame. Smotanu v miske vymiešame s tromi PL polievky, aby oteplela a celý obsah do nej vlejeme. Necháme aspoň trikrát prevariť. Polievku odstavíme a pridáme trochu masla, ktoré necháme v polievke rozpustiť. Krevety opekáme na rozpálenom oleji, približne 3 minúty z každej strany. Chlieb nakrájame na malé kocky a opečieme na suchej panvici do chrumkava. Krevety uložíme do misky a zalejeme polievkou, na vrch nasypeme kúsky opečeného chleba.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 04:21