Pixabay
StoryEditor

Z týchto šalátov sa konečne najete! Ľahké jedlá, ktoré vám nepridajú na kilách, no zaručene zasýtia

14.07.2019, 19:30
Recepty a tipy
Šaláty jednoducho milujeme. Jedlá, ktoré nielenže vyzerajú dobre, ale sú aj nenáročné na prípravu, sú pre leto ako stvorené. Naša redakcia pre vás vyskúšala tie, ktoré vás navyše aj zasýtia.

ESQUITE

Esquite sa nepovažuje síce za šalát, avšak v Mexiku je to bežné pouličné jedlo, ktoré sa servíruje do plastových pohárikov. Vieme si ho pripraviť aj doma, dokonca nás plnohodnotne zasýti na niekoľko hodín.

Na 1 porciu potrebujeme:
1 balenie mrazenej kukurice alebo 2 celé kukurice;
2 – 3 lyžice majonézy;
1 – 2 citróny;
soľ;
strúhaný eidam alebo parmezán;
čierne korenie;
mletú červenú papriku;
čili;
ligurček.

Postup:
Uvaríme kukuricu. Ak ju uvaríme v celku, kukuričné zrná oddelíme nožom. Ak používame mrazenú kukuricu, môžeme ju rovno servírovať do misky. Do nej nalejeme 1 dcl vody, v ktorej sme kukuricu varili. Pridáme vyžmýkaný citrón, majonézu a koreniny podľa chuti. Vrch posypeme poriadnou vrstvou syru, premiešame a jeme za tepla.

Tip: V Mexiku sa do Esquite pridáva aj „epazote“ (mrlík voňavý). Ak ho nezoženiete, môžete kukuricu vyvariť so špenátovými listami a servírovať všetko dokopy.

ŠALÁT S GRILOVANÝM LOSOSOM

Potrebujeme:
100 g chladeného lososa;
50 g masla;
čerstvá bazalka;
1 strúčik cesnaku;
šťava z 1/2 citróna;
soľ;
mleté čierne korenie;
kvety tymianu.

Šalát:
Pripravíme si zmes rôznych šalátov podľa chuti. Ja som použila šaláty z našej záhrady: kučeravý šalát biely aj červený, dubček, perilu, kapucínku, bazalku, myzuna šalát, reďkovku, mladú cibuľku a mangold (iba stonku).

Zálievka:
3 PL olivového oleja;
šťava z 1 ks citróna;
štipka soli;
štipka čierneho mletého korenia;
1 KL trstinového cukru.

Postup:
Lososa si očistíme, umyjeme a usušíme. Následne ho pokvapkáme šťavou z citróna, posypeme soľou, mletým čiernym korením a necháme 10 min. odležať. Losos je pripravený na gril, ktorý dobre rozohrejeme, pokvapkáme olivovým olejom a po jeho bokoch položíme kvety tymianu, z ktorých nasiakne vôňu a chuť. Grilujeme 5 – 7 minút z každej strany. Medzitým si do misky natrháme šaláty, nakrájame reďkovku, cibuľku a zalejeme zálievkou. Z masla, bazalky a cesnaku si vyrobíme bylinkové maslo, ktoré použijeme na teplého lososa.

Pixabay

CESTOVINOVÝ ŠALÁT SO SURIMI TYČINKAMI

500 g cestovín
1 balenie surimi tyčiniek
2 väčšie biele papriky
1 väčšiu plechovku kukurice
400 ml majonézy
horčicu podľa chuti

Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode, do ktorej pri vretí nalejeme trocha olivového oleja. Cestoviny scedíme a dáme do misy vychladnúť. Zatiaľ si nakrájame surimi tyčinky a papriku na malé kocky, ktoré vysypeme na vychladnuté cestoviny, poriadne posolíme, pridáme kukuricu bez šťavy a premiešame. Zmiešame s majonézou, trochou horčice a dochutíme soľou.

TEPLÝ ORANŽOVÝ ŠALÁT

Potrebujeme:

1 ks zimnej tekvice
rukolu
syr feta
sójovú omáčku
korenie
soľ

Postup:
Tekvicu nakrájame, pokvapkáme sójovou omáčkou a dáme piecť do zmäknutia. Necháme trocha vychladnúť a zbavíme ju šupky. V mise ju zmiešame spolu s rukolou a feta syrom, okoreníme a osolíme podľa chuti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Roasted Pumpkin Panzanella ♡ - Tonight's dinner was a delicious flavour combination and an excuse to use the last bit of my sourdough loaf. But... by the time I had finished taking the photo, the brown butter vinegrette had started to solidify ? I warmed it up for 30 seconds in the microwave but that only lasted for so long and I was only able to get through half of the kale. If I were to make this salad again I would skip the brown butter and use Samin's olive oil based vinegrette. - Recipe - Roasted Squash, Sage and Hazelnut Panzanella (pg 232) from Salt, Fat, Acid, Heat by Samin Nosrat. This book was featured in November's #rainydaybitescookbookclub. I also added some goats cheese, because you know how much I love it! - - - - - #saminnosrat #saltfatacidheat #netflix #sourdough #panzanella #pumpkin #roastedpumpkin #squash #vegetarian #kalesalad #pumpkinsalad #vegetariandinner #brownbutter #goatscheese #breadporn #breadlife #sourdoughbread #imsomartha #totalcookbookaddict #cookbooks #food52 #thefeedfeed #f52grams #onmytable #foodglooby #beautifulcuisines #hautecuisines #lifeandthyme #thefeedfeedvegetarian

Príspevok, ktorý zdieľa Tamara Chadwick (@totalcookbookaddict),

CAESAR ŠALÁT  

Potrebujeme:
rímsky, prípadne ľadový šalát
2 kusy kuracích pŕs bez kože a kostí
2 – 3 plátky anglickej slaniny
cherry paradajky
1 stredne veľkú ciabattu alebo bielu francúzsku bagetu
1 PL olivového oleja
1 PL strúhaného parmezánu na ozdobu
soľ
mleté čierne korenie
francúzsky dresing

Postup:
1. Rímsky alebo ľadový šalát umyjeme a osušíme. Natrháme ho na menšie kúsky. Niekoľko lístkov dáme bokom na ozdobu na spodok šalátovej misy.
2. Na olivovom oleji opečieme pokrájanú slaninu. Vyberieme ju, osmažíme bagetku, ktorú odložíme nabok. Pečieme okorenené a osolené kuracie prsia a nakrájame na plátky.
3. Na šalát pridáme kúsky kuracieho mäsa, cherry paradajky, posypeme trochou parmezánu, pridáme dressing a osmaženú slaninku. Okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom.
Tip: Namiesto bagetky sa môžu použiť krutóny pokrájané na malé kocky. Tí, ktorí uprednostňujú diétnejší šalát, odporúčame namiesto slaninky dať nasucho opražené tekvicové alebo slnečnicové semienka.

VAJÍČKOVÝ ŠALÁT

Na 2 porcie potrebujeme:
6 vajec
1 veľkú cibuľu
6 sterilizovaných uhoriek
majonézu
čierne korenie
1 PL horčice
soľ
1 PL šťavy zo sterilizovaných uhoriek

Postup: Vajcia si uvaríme natvrdo a pokrájame na kocky. Najemno pokrájame cibuľu aj uhorku a pridáme k vajciam. Zálievku si pripravíme z majonézy, horčice, soli, korenia a zo šťavy z uhoriek. Vymiešanou zálievkou polejeme vajcia a podávame s pečivom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:12