shutterstock.com
StoryEditor

Trendové hamburgery. Doma vás vyjdú lacnejšie

10.06.2019, 11:00
Recepty a tipy
Vznikli v polovici 19. storočia v Amerike z nevyhnutnosti, aby sa stihli robotníci naobedovať počas krátkej prestávky. Vy si ich môžete VYCHUTNAŤ pokojne .

Hamburgery s marinovanou cibuľkou

Čas prípravy: 25 minút

1 porcia obsahuje: 2 915 kJ/696 kcal

POTREBUJEME na 4 porcie:

NA CIBUĽKU:

2 červené cibule

80 ml červeného vínneho octu

5 g soli

80 g cukru

NA HAMBURGERY:

8 lyžíc majonézy

nastrúhanú kôru z 1 citróna

čerstvú šťavu z 1/2 citróna

2 žemle na hamburgery

4 plátky slaniny

800 g mletého hovädzieho mäsa

soľ

čerstvé mleté čierne korenie

olej

1 šalát Little Gem

100 g hermelínu

hamburgery Kulinárske štúdio MAFRA Print

  1. Cibuľu olúpeme, nakrájame na tenké kolieska a v miske ich premiešame s octom, so soľou a s cukrom. Majonézu zmiešame s citrónovou kôrou a so šťavou.
  2. Žemle rozpolíme a pečieme ich so slaninou na plechu s papierom na pečenie pri 180 °C asi 5 minút. Z mäsa vytvarujeme guľôčky a medzi dlaňami ich jemne stlačíme.
  3. Mäso osolíme, okoreníme a opečieme v rozpálenej panvici z oboch strán, z každej asi dve minúty. Žemle vyberieme z rúry a mäso aj so slaninou pečieme ešte asi 5 minút.
  4. Žemle natrieme majonézou, obložíme šalátovým listom, naň položíme mäso, kúsok hermelínu a marinovanú cibuľku. Priklopíme druhou polovicou žemle a podávame.

Šampiňóny portobello à la hamburger

Čas prípravy: 35 minút

1 porcia obsahuje: 1 152 kJ/275 kcal

POTREBUJEME na 4 porcie:

8 veľkých hnedých šampiňónov portobello

2 strúčiky cesnaku

1/2 lyžičky morskej soli

3 lyžice olivového oleja

mleté čierne korenie

2 červené papriky

1 lyžicu červeného vínneho octu

1 červenú cibuľu

8 zelených papričiek

8 plátkov anglickej slaniny

200 g kozieho syra vo valčeku

hamburger Kulinárske štúdio MAFRA Print

  1. Šampiňóny očistíme a necháme si z nich len klobúky. Cesnak olúpeme, nakrájame nadrobno, zmiešame so soľou a premiešame s 2 lyžicami oleja. Cesnakovým olejom potrieme hlavičky šampiňónov a posypeme ich čiernym korením.
  2. Červené papriky opekáme na grile zo všetkých strán, kým sa na nich začnú tvoriť tmavé pľuzgieriky. Potom ich dáme do misy, zakryjeme fóliou a necháme spariť. Nakoniec ich olúpeme, odstránime z nich semienka a dužinu nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich zvyškom oleja a octu.
  3. Hlavičky šampiňónov položíme na horúci gril a pomaly ich opekáme z každej strany asi 5 minút. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Zelené papričky umyjeme a osušíme. Kolieska cibule, papričky a plátky slaniny tiež opečieme na grile.
  4. Kozí syr nakrájame na kolieska. Štyri ogrilované klobúky šampiňónov obložíme červenou paprikou, slaninou, kozím syrom, cibuľou a zelenými papričkami. Priklopíme ich zostávajúcimi klobúkmi šampiňónov.

Teľací hamburger so šalotkou a syrom

Čas prípravy: 40 minút

1 porcia obsahuje: 2 250 kJ/537 kcal

POTREBUJEME na 4 porcie:

12 šalotiek

2 lyžice olivového oleja

700 g mletého mäsa z teľacieho pleca

3 lyžice strúhanky

soľ

mleté čierne korenie

80 g syra brie

4 plátky slaniny

4 žemle

4 lyžice hrubozrnnej horčice

2 hrsti rukoly

hamburger Kulinárske štúdio MAFRA Print

  1. Šalotky olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Opečieme ich na rozohriatom oleji dozlata a necháme schladiť. Mleté mäso vložíme do misy. Pridáme strúhanku, soľ, čierne korenie a premiešame.
  2. Z mäsovej zmesi vytvarujeme štyri rovnako veľké burgery. Uprostred každého prstom vyhĺbime priehlbinu. Vložíme do nej kúsok syra a uzavrieme ho mäsom tak, aby ho nebolo vidieť.
  3. Naplnené burgery dáme na rozohriaty gril. Pečieme ich z každej strany asi 5 minút pod zavretým krytom grilu. Pred koncom pečenia pridáme na gril plátky slaniny a necháme ich opiecť. Žemle rozkrojíme na polovice a na dolné časti rozotrieme po lyžici horčice, pridáme rukolu, mäso, plátok slaniny a šalotku. Hotov éhamburgery môžeme podávať napr. s tvarohovým dipom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:03