Hoci mnohé chladničky majú vo dverách vyčlenený priestor na ukladanie vajíčok, neriaďte sa tým. Tento priestor neposkytuje v skutočnosti žiadne výhody pre zachovanie čerstvosti vajíčok. Tie majú byť po správnosti uložené v zadnej časti chladničky na poličke, kde je teplota pre udržanie ich čerstvosti optimálna, uvádza portál eggs.ca.shuttterstock.com
StoryEditor

15 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vajíčkach

04.06.2019, 12:30
Recepty a tipy
Sú cenovo dostupné, bohaté na živiny, plné kvalitných bielkovín. Úžasne chutia, v lámaní potravinových mýtov sú hotovými rekordérmi a najlepšie je, že sa ľahko kombinujú s inými potravinami. Aj samotné sú však od prírody dokonalým jedlom.

Výživná potravina
Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny vôbec. Sú prirodzeným zdrojom mnohých dôležitých výživných látok vrátane vysokokvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov.
Jedno vajce denne
Výskumy potvrdzujú, že cholesterol vo vajíčkach má iba nepatrný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi dospelého človeka, štyri vajcia týždenne, ktoré odborníci považujú za „akurátnu“ dávku, vám teda určite neuškodia.
Symbol života
Vajíčka, ktoré neodmysliteľne patria k jari, všeobecne symbolizujú nový život, plodnosť, úrodu a znovuzrodenie. Veľkonočné vajíčka poznali už v starom Egypte.

Prepeličie vajíčka
S hmotnosťou 10 – 12 g a dĺžkou okolo 3 cm sú najmenšie z bežne dostupných vajec. Majú zaujímavú, fľakatú škrupinku a pod ňou tuhšiu blanu, rozbíjajú sa teda oveľa ťažšie ako slepačie vajcia. Odporúčame škrupinu „naťuknúť“ nožom a blanu opatrne narezať.
Varenie prepeličích vajec
Má svoje vlastné pravidlá. Vajíčka izbovej teploty vložte do vriacej vody a potom počítajte: 2 minúty a máte minivajíčka na hniličku, 3 minúty a budú natvrdo. Uvarené vajíčka sa ťažšie šúpu, vyzbrojte sa preto trpezlivosťou.
Chutia báječne!
Ak nenecháte variť prepeličie vajíčka pridlho, odvďačia sa vám príjemne smotanovou chuťou, jemnejšou a menej aromatickou ako slepačie vajcia.
Kačacie vajce
Veľkosťou sa najviac približuje k slepačiemu, obsahuje však dvojnásobné množstvo cholesterolu.
Pštrosie vajce
Nahradí 25 až 30 slepačích vajec. Váži okolo 2 kíl a natvrdo by ste ho varili hodinu a štvrť. Pod škrupinku sa mu bežným spôsobom nedostanete, musíte použiť „donucovacie“ prostriedky, napríklad vrták. pštrosie vajce shutterstock.com

Ako dlho vajce vydrží?
V chladničke približne 28 dní, uvarené spotrebujte najlepšie do týždňa.
Domáci test čerstvosti
Ak si nie ste istí dátumom spotreby, otestujte vajce jednoduchým spôsobom. Ponorte ho do nádoby s vodou a ak klesne ku dnu, je čerstvé. Keď vajce vypláva na hladinu, určite je staršieho dáta.
Hnedé alebo biele?
Na farbe vajíčka nezáleží, na chuť a kvalitu vajíčka nemá farba jeho škrupinky žiaden vplyv.
Prečo to ide tak ťažko?
Čím čerstvejšie vajíčko, tým ťažšie ho po uvarení ošúpete. Po týždni sa už škrupinka od samotného vajíčka oddeľuje celkom ľahko.

Pozrite si video s tipmi, ako čo najjednoduchšie ošúpať vajíčko

Energia na celý deň
Vedeli ste, že slepačie vajce obsahuje 6 gramov vysoko kvalitných bielkovín? Ak si dáte vajce na raňajky, dávka proteínov vám pomôže udržať si energiu a duševnú rovnováhu počas celého dňa.
Nepriberiete
Jedno stredne veľké slepačie vajce má okolo 75 kalórií a obsahuje iba 11 gramov tukov na 100 gramov svojej hmotnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:48