shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú miesta, ktoré treba jednoducho zažiť!

30.05.2019, 12:59
Recepty a tipy
Dosť bolo miest, ktoré sú zaplavené davmi turistov. Objavujte tie, kde je história nespochybniteľná, príroda nedotknutá, atmosféra nezabudnuteľná a gastronómia neopísateľná.

ALBÁNSKO - neobjavený raj 
Krajina, ktorá susedí s niekoľkými štátmi bývalej Juhoslávie a Gréckom, je ešte stále zahalená rúškom tajomstva a ako turistická destinácia bola dlho ignorovaná. V porovnaní s ostatnými štátmi Európy patrí medzi tie najchudobnejšie. Viac ako polovica obyvateľstva sa živí poľnohospodárstvom, problémom je nielen nezamestnanosť, ale i korupcia a organizovaný zločin. Nedajte však na informácie, ktoré sa šíria. Obraz si urobte sami. Albánsko rozhodne patrí medzi krajiny, ktoré urobia dojem, a oplatí sa ho spoznať.

KRAJINA ORLOV
Ak vám prestali chutiť miesta, kde sa to turistami len tak hmýri, zbalte kufre a dosýta si užite nádhernú a nedotknutú panenskú prírodu, 2 000 metrov vysoké hory, ktoré sú len 20 km od pobrežia, priezračné vody dvoch morí, klenot medzi jazerami Komani či prameň Syri i Kalter, Albánsko – neobjavený raj v ktorom sa môžete vykúpať. Krajina orlov je zmesou moslimskej a kresťanskej kultúry a protikladov, ktoré je zbytočné si predstavovať. Treba ich zažiť! Vedľa seba uvidíte roľníka s dreveným pluhom, ale i mercedesy na cestách.

Komani lake shutterstock.com

MESTO, HORY ČI MORE?
Viac ako 70 % krajiny tvoria hory, niektoré sa tiahnu až k pobrežiu. Tri najväčšie balkánske jazerá Prespanské, Ohridské a Skadarské by ste do svojho dovolenkového itinerára mali zaradiť tiež. Albánska riviéra so svojimi 180 bezoblačnými dňami na pobreží Iónskeho mora je samostatnou kapitolou. Podnebie krajiny s hlavným mestom Tirana je subtropické len na pobreží, hornaté vnútrozemie sa vyznačuje kontinentálnym počasím s väčšími výkyvmi. Ak okrem prírodných krás radi spoznávate aj históriu, nevynechajte Tiranu s pamiatkami okolo Skanderbegovho námestia či bunk´art, ktorý nechal postaviť diktátor Enver Hodža v prípade útokov. Pozornosť pútajú miesta z čias antiky Butrint aj Apolónia, rovnako starobylé mestá Gjirokastra, Berat, Drac, Leža ci Skadar. Neveríte si, že trafíte? Ak sa Albánca spýtate na cestu, buď vám ju opíše extrémne podrobne, alebo pôjde s vami až do cieľa, len aby ste sa nestratili.

GURMÁNSKE HODY
Albánska kuchyňa je veľmi podobná tej balkánskej, tešiť sa teda môžete na poriadne hody. Ak sa nebojíte nových chutí a kombinácií, vyskúšajte smažené mäsové guľôčky gofta, tavë kosi alebo tavë elbasani – baraninu s jogurtom, albánsky kebab sufflagë či miestnu špecialitu fërgesë tirane. Nezľaknite sa, ide o pečené mäso, vnútornosti s vajcom a rajčinami. Ako dezert si dajte albánske pusinky tulumba, byrek či kadaif vyrobený z filo cesta. Hroznová pálenka raki, ale i miestne vína budú dokonalou bodkou niekoľkochodového menu. Vaše cestovatelské srdce stále piští po netradičných zážitkoch a miestach, ktoré ostatní cestovatelia ešte nezaradili na listinu „must see“? Odleťte do pohostinného Gruzínska a vlakom si pokojne užite dobrodružstvá v Rumunsku.

albanian food shutterstock.com

GRUZÍNSKO 
Víno sa pije do dna a gruzínska pohostinnosť je pomaly legendárna. Nie nadarmo jedno z miestnych prísloví hovorí „hosť je dar boží“. Krajinu, ktorá je ideálnym mixom prírodných krás, histórie a vynikajúceho jedla, odporúčame navštíviť práve počas letných mesiacov. Rozprestiera sa uprostred kaukazských hôr medzi Čiernym a Kaspickým morom a je dôležitou križovatkou Európy a Ázie. Hornatá krajina, ktorá zároveň leží pri mori, zažíva turistický rozmach a vôbec sa nie je čomu čudovať. Túry po kaukazských horách striedajú návštevy historických pamiatok či kúpanie v mori. A vďaka dostupnosti skutočne za pár eur.

georgian woman shutterstock.com

TOTO TREBA ZAŽIŤ!
Svoju cestu odštartujte v hlavnom meste Tbilisi. Staré mesto, ktoré sa tiahne až k prírodným údoliam, môže smelo svojou jedinečnou atmosférou a výhľadmi konkurovať mnohým európskym mestám. Prírodné divadlo na vás čaká severne od mesta a za zmienku stojí pevnosť Ananuri, úpätie hory Kasbegi, ale i „strieborné“ jazero Tobavarchkhili. V okolí hlavného mesta je možností na spoznávanie hneď niekoľko. Nasajte jedinečnú atmosféru koloniálneho mestečka Signagi s pohárom vína v ruke. Apropo, víno. Pri prílete a prechode cez pasovú kontrolu dostane fľaštičku gruzínskeho vínka každý turista. Tomu sa povie štýl! Posledné dni v Gruzínsku si určite užite pri mori a presvedčte sa o vyhlásenej pohostinnosti a výnimočnej kuchyni. More v Batumi je na povrchu sladké kvôli riečnemu prítoku, v blízkosti tureckých hraníc je veľmi obľúbenou aj pláž Sarpi. Z miestnych špecialít ochutnajte kacapuri, pečivo plnené syrom a pirohy plnené mletým khinkali. Chacha je čistá domáca ovocná pálenka a nezabudnite na víno. Gruzínsko je považované za kolísku vína, ktoré patrí medzi najlepšie na svete.

Tobavarchkhili shutterstock.com

RUMUNSKO
Ako prvé si vybavíte grófa Draculu a horský priechod Transfagarasan? Chudobná európska krajina na periférii je čoraz častejšie vnímaná ako turistická destinácia. A niet sa čomu čudovať. Rumunsko zaváňa dobrodružstvom a na tomto mieste sa oplatí odhodiť predsudky. Nachádza vo východnej Európe, obmýva ho Čierne more a paradoxne mu panuje južanský pokoj. Rumuni sú veľmi priateľskí a ak sa vám podarí dostať sa k nim na návštevu, budete sa cítiť ako králi. Jedinou prekážkou môže byt jazyk. S úsmevom a dobrou náladou si bez pochýb poradíte.

Romania shutterstock.com

TOTO MUSÍTE VIDIEŤ!
Krajina oplýva nielen históriu, hradmi a zámkami, ale i úchvatnou prírodou, ktorá je ako stvorená na kemping. Cez hory, lesy a pláne sa dostanete k jaskyniam, delte Dunaja a k Čiernemu moru. V oblasti Transylvánie nadobudnete pocit, že ste sa ocitli v stredoveku. Históriou a barokovým centrom dýchajú mestá Brašov, stredoveká Sighisoara, ale i Kluž a Sibiu. Hrad Bran, ktorý slúžil ako vojenská pevnosť neďaleko mesta Brašov, láka turistov ako sídlo legendárneho grófa Draculu. Najväčšiu turistickú atrakciu nemôžete vynechať rovnako ako návštevu hlavného mesta Bukurešť. Široký bulvár v parížskom štýle kontrastuje s historických jadrom, s kráľovským dvorom a množstvom pamiatok. Patríte medzi motoristických fajnšmekrov alebo len milujete dokonalé výhľady? Ak sa ocitnete v Rumunsku, jednou z vecí, ktoré musíte vidieť a zažiť, je najkrajšia cesta na svete. Transfagarasan prekonáva slávnu Transalpinu, jej dĺžka je úctyhodných 155 km a časť cesty na nachádza vo výške viac ako 2 000 metrov nad morom. Nečakané miesta ponúkajú nezabudnuteľné zážitky!

t

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:47