shutterstock.com
StoryEditor

Aj kurča môže chutiť inak. Inšpirujte sa týmito exotickými receptami

12.03.2020, 09:00
Recepty a tipy
Aj vy ho máte rada, manžel tiež neprotestuje a deti iné ani nechcú zjesť? Tak aby sa nezunovalo, pripravte im ho napríklad s vôňou exotiky.

Kuracie prsia v sezamovo-mandľovej kruste

chicken in almond crust shutterstock.com

Čas prípravy: 30 minút
Potrebujeme na 4 porcie:
500 g kuracích pŕs
200 g bieleho jogurtu
200 g mandlí
2 PL sezamových semienok
2 PL strúhaného parmezánu
1 PL medu
rastlinný olej
mleté čierne korenie
soľ

Postup:
Kuracie mäso nakrájame na väčšie kúsky. Jemne naklepeme. Mandle sparíme vriacou vodou, olúpeme a nasekáme alebo rozmixujeme na väčšie kúsky. Jogurt zmiešame s medom, so soľou, s korením a so strúhaným parmezánom. Kuracie kúsky namočíme v jogurtovej marináde a necháme aspoň 30 minút odležať. Mäso vyberieme a obalíme v zmesi mandlí a sezamu. Rukou dôkladne popritláčame, aby sa mandle lepšie prichytili. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C dochrumkava. V polovici pečenia môžeme otočiť. Podávame so studenou paradajkovou omáčkou alebo smotanovo-bylinkovým dipom.

Kuracia tikka masala

chicken tikka masala shutterstock.com

Čas prípravy: 35 minút
Potrebujeme na 4 – 5 porciÍ:
500 g vykostených kuracích stehien/ kuracích pŕs
1,5 PL mletej rímskej rasce
1,5 PL mletej červenej papriky
1 PL mletého koriandra
2 kurkumy
1/2 ČL čili
2 väčšie paradajky
1 veľkú cibuľu
6 strúčikov cesnaku
2 PL strúhaného čerstvého zázvoru
4 PL masla ghee
4 PL nasekanej koriandrovej vňate
145 g bieleho smotanového jogurtu
200 ml šľahačkovej smotany
trstinový cukor
citrón
soľ

Postup:
Rascu, papriku, mletý koriander, kurkumu a čili zmiešame. Do jogurtu pridáme polovicu zmesi korenia, 3 nasekané strúčiky cesnaku, 1 PL zázvoru, 3 PL citrónovej šťavy, soľ a rozmiešame. Marinádou zalejeme kuracie mäso, ktoré sme zbavili kože a nakrájali na väčšie kúsky, a dobre premiešame. Všetky kusy mäsa musia byť marinádou dôkladne obalené. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na 4 až 8 hodín. Mäso vyberieme z marinády, narýchlo ugrilujeme alebo osmažíme na panvici a odložíme nabok. Ghee alebo 3 PL masla a 1 PL rastlinného oleja roztopíme na veľkej panvici. Na plátky nakrájanú cibuľu opražíme do sklovita. Pridáme zvyšok nasekaného cesnaku a zázvoru. Po 2 – 3 minútach praženia prisypeme zmes korenia, ktorá nám ostala, a opäť minútku opražíme. Do cibuľového základu pridáme nakrájané paradajky. Necháme variť na strednom ohni, až kým sa neodparí väčšina tekutiny. Hotovú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Primiešame šľahačkovú smotanu, dochutíme soľou a v prípade potreby zjemníme cukrom. Mäso vložíme do omáčky a varíme domäkka. Posypeme nasekaným koriandrom.

Kurací steak s kuskusom a grilovanou zeleninou

chicken with couscous shutterstock.com

Čas prípravy: 30 minút
Potrebujeme na 4 Porcie:
4 kuracie prsia
200 g kuskusu
4 paradajky
2 papriky
6 strúčikov cesnaku
1 červenú cibuľu
1 PL medu
2 PL olivového oleja
2 dcl svetlého piva
20 g zázvoru
olivový olej
mleté čierne korenie
balzamikový ocot
soľ

Postup:
Med, nastrúhaný zázvor, pivo, soľ, korenie a olej rozmiešame. Kuracie prsia umyjeme, osušíme, prekrojíme na tenšie plátky, vložíme do marinády a necháme minimálne hodinu, ideálne cez noc marinovať. Mäso vyberieme z marinády, necháme odkvapkať a grilujeme asi 10 – 15 minút. Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky, cesnak olúpeme a v celku dáme na grilovaciu panvicu/tácku, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme korením a ugrilujeme. Hotovú zeleninu osolíme a pokvapkáme balzamikovým octom. Kuskus zalejeme osolenou vriacou vodou v pomere 1 : 2. Prikryjeme pokrievkou a necháme odpočívať 5 – 7 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:23