MAKOVÁ VIANOČKAwww.pexels.com
StoryEditor

Chystáme sa na Veľkú noc: Fantastická vianočka s makovou plnkou

12.04.2019, 13:43
Recepty a tipy
Pripravte si tradičný veľkonočný recept našich babičiek.

Potrebujeme na 8 porcií:

500 g hladkej múky
200 ml mlieka
1 ČL soli
40 g droždia
110 g masla
60 g cukru
2 žĺtka

Na plnku:
200 g mletého maku
50 g cukru
40 g čerstvej strúhanky
300 ml vody
100 g hrozienok
2 PL rumu
štipku citrónovej kôry
Na potretie:
1/2 vajíčka
4 PL mlieka
hrsť mandľových plátkov

Postup:
V miske zmiešame polovicu vlažného mlieka so štyrmi lyžicami múky, rozmiešame v ňom droždie a necháme vzísť na teplom mieste. Do misy preosejeme zvyšnú múku, zamiešame do nej soľ, cukor, prilejeme kvások a zvyšné vlažné mlieko rozšľahané so žĺtkami. Premiešame, prilejeme rozpustené maslo a hnetieme, až kým získame hladké cesto. Zakryjeme utierkou, dáme na teplé miesto vykysnúť.

V hrnci privedieme do varu vodu s cukrom, primiešame mletý mak (ak budete kupovať hotový, počítajte s tým, že v ňom už býva cukor) a varíme pozvoľna asi 20 minút. Potom pridáme hrozienka, rum, citrónovú kôru, strúhanku a za stáleho miešania varíme pozvoľna do zhustnutia. Cesto po vykysnutí rozdelíme na tri časti a každú rozvaľkáme na úzky tenký plát. Ten potrieme plnkou tak, aby zostal asi dva centimetre široký okraj, a stočíme do valčeka. Valčeky stočíme do vrkoča. Potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom, posypeme mandľami a pečieme 45 minút pri teplote 170 °C.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:32