profimedia
StoryEditor

Dokonalá chuť spojenia medu a karamelu. Pripravte si tradičnú marlenku aj doma

27.12.2021, 11:00
Recepty a tipy
Nič sa nevyrovná medovo- karamelovej chuti domácej marlenky, ktorej príprava vôbec nie je zložitá. Vyskúšajte si pripraviť toto sladké pokušenie aj doma.

Budete potrebovať

Cesto:

100 g masla (Hera)

150 g kryštálového cukru

600 g hladkej múky

3 PL medu

1 PL octu

1 PL sóda bikarbóna

2 vajíčka

Plnka:

1,5 konzervy karamelového salka

250 g masla

1,5 karamelového pudingu

1 PL medu

50 ml mlieka

 

Postup

Múku si rozdeľte na 500 g a 100g. V hrnci nad parou roztopte maslo, pri rozpúšťaní môžete pridať cukor a med. V menšej šálke si rozmiešajte sódu bikarbónu a ocot. Keď ocot so sódou vyšumí, nalejte ho do zmesi, ktorú majte celý čas nad parou. Šľahajte ju ručným mixérom cca 5 minút. Popri šľahaní pridajte do zmesi rukou vyšľahané vajíčka. Na sporáku zvýšte teplotu a vareškou miešajte hmotu pokiaľ sa neurobí pena. To, kedy bude zmes hotová, zistíte podľa zhnednutia. Odstavte cesto z ohňa a nechajte ho chvíľku vychladnúť.

Do vychladeného cesta postupne primiešajte múku (500 g), podľa hustoty cesta uvidíte či bude ešte potrebných ďalších 100 g múky. Cesto by malo byť vláčne a nemalo by sa trhať. Keď je hotové, nechajte ho 1 až 2 hodiny postáť. Cesto si rozvaľkajte na 5 rovnomerných kusov, každý popichajte vidličkou. Orežte ich na potrebný rozmer a odkrojené kraje upečte samostatne, pretože ich budete potrebovať na posypanie. Vložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180°C do zlato-hneda.

Plnku si pripravíte tak, že si uvaríte puding s mliekom a medom. Keď vychladne, vmiešajte doň maslo a karamelové salko. Upečené pláty natrite plnkou, taktiež potrite boky a aj vrchný plát. Upečenými okrajmi z cesta posypte vrch marlenky a nechajte postáť pri izbovej teplote minimálne 4 hodiny. Prajeme vám dobrú chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:39