Ilustračné fotodreamstime.com
StoryEditor

10 krokov, ako vybrať dobré víno

09.02.2018, 14:31
Recepty a tipy
Tápete pri výbere vína? Poradíme vám, kde víno nakupovať a ako ho správne servírovať.

  1. Zabudnite na predsudky

Najbezpečnejším riešením ako pri výbere víne nešliapnuť vedľa je navštíviť špecializovanú vinotéku a nechať si poradiť vyškoleným personálom. Somelier, pozná charakter a vlastnosti jednotlivých vín a dokáže ich zladiť s konkrétnym jedlom,“ hovorí Beáta Vlnková Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. A nielen to, pomôže vám vybrať najvhodnejšie víno v požadovanej cenovej kategórii.

  1. Navštívte vinára

Alternatívou vinotéky je návštevy skúseného vinára. Informácie o konkrétnom víne tak získate z prvej ruky. Dozviete viac o tom, ako vinár víno vyrobil, aký bol ročník, či a ako dlho môžete víno skladovať a k čomu ho odporúča podávať.  

  1. Pozor na výpredaje

Dobré víno sa dá nájsť aj v supermarkete. Základné informácie o obsahu fľaše prezradí etiketa. Napríklad z akej odrody alebo odrôd bolo víno vyrobené, akostné zatriedenie vína, ročník, obsah zvyškového cukru a alkoholu, či pôvod vína s označením výrobcu. Nevýhodou je, že neviete ako dlho bolo víno vystavené v regáloch, ako bolo skladované a ani s výberom vám nemá kto poradiť. „Pozor aj na vína vo výpredaji, ktoré je potrebné zvyčajne rýchlo vypiť, upozorňuje Beáta Vlnková.

  1. Koľko stojí kvalita?

Zdanlivo jednoduchá otázka nemá jednoznačnú odpoveď. Cenu vína totiž ovplyvňuje viacero faktorov. Odráža sa v nej napríklad to, či bolo víno oberané ručne, alebo strojom, či dozrievalo v barikovom sude alebo v nereze, ako dlho bolo uskladnené v archíve atď. „Do úvahy treba brať cenu fľaše, zátky a kde je ešte samotný obsah? Ťažko povedať, od akej cenovej hladiny sa začína skutočná kvalita, možno od desať eur...,“ vysvetľuje Beáta Vlnková.

  1. Drahšie neznamená lepšie

Automaticky neplatí, že čím je víno drahšie, tým bude kvalitnejšie. „Pri drahších vínach nárast cien nepôjde priamo úmerne kvalite, tu ako pri iných produktoch platíte aj za značku a meno,“ hovorí skúsená somelierka. Zásadne pritom neodporúča kupovať drahé vína v supermarkete. „S ich výberom by vám naozaj mal pomôcť somelier,“ prízvukuje B. Vlnková.

  1. Sviežosť na úvod

Víno je ideálnym sprievodcom prakticky každého jedla a hodí sa aj na úvod stolovania. Vhodným aperitívom je mladé, svieže biele suché víno alebo suché ružové víno. Tiež suché sherry alebo tokajské samorodné suché víno. Samozrejme aj sekt alebo šampanské. „V žiadnom prípade nie, destilát s vysokým obsahom alkoholu,“ upozorňuje somelierka.

  1. Vek má prednosť

Pri servírovaní vína sa spravidla postupuje od ľahkých bielych vín k ťažším bielym, od ľahkých červených k ťažším červeným. „Staršie víno by sa malo piť po mladom sviežom, nie naopak,“ upozorňuje B. Vlnková. A čo podávať ako digestív? Portské víno, tokajské alebo slamové vína.

  1. Iné víno, iný pohár

„Ideálne je mať doma aspoň jeden druh kalichov na sekt, dva druhy kalichov na biele víno a dva kalichy na červené vína – jeden na vína typu Bordeaux a jeden na vína Burgundského typu,“ vysvetľuje prezidentka someliérov. Poháre, pochopiteľne, nalievame iba do jednej tretiny, aby sme víno mohli jemne „rozvíriť“ a uvoľniť tak jeho arómy.

  1. Nepodceňujete teplotu

Aj kvalitné víno môžeme pokaziť zlým skladovaním a nesprávnym podávaním. Čo sa týka teploty servírovania, tá je pri bielych vínach iná, než pri vínach červených a ružových. Pri bielych vínach by sa mala pohybovať medzi od 9 – 11 °C. Sladšie biele vína je možné podávať aj pri vyšších teplotách, t.j. okolo 15°C. Vlastnosti a charakter červeného vína najlepšie vyniknú pri teplote 17 – 18 °C.  látkam. Pri ružových vínach je optimálnou teplotou 13 - 14 °C.

  1. Z vína hlava nebolí

Príjemná oslava sa na druhý deň neraz zmení na „bolehlav.“ Na vine nie je priveľa vína, ale málo vody. „Pili ste málo vody a organizmus je dehydrovaný. Za každým kalichom vína by mal nasledovať pohár vody,“ uzatvára prezidentka Asociácie someliérov SR.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:03