unsplash.com
StoryEditor

Kráľovské jedlo na tanieri: Chutná kačka s jablkovou omáčkou nič nepokazí

04.11.2021, 09:00
Recepty a tipy
Neviete čo máte zvoliť na slávnostný obed v nedeľu? Vyskúšajte kačku s lahodnou jablkovou omáčkou.

POTREBUJEME

veľký plech

SUROVINY

1 celá kačka bez drobov, morská soľ, čierne korenie, 1 hrsť čerstvého tymiánu, 2 cibule, 200ml bieleho suchého vína, 150ml vody, 500g jabĺk, 100g masla, 2 lyžice trstinového cukru, šťava z 2 citrónov, 10 lokší, 2 hrste šalátu mix, olivový olej

POSTUP

Kačiču si ideálne deň pred varením pripravíme. Nasolíme ju a necháme ju odležať v chladničke. Na druhý deň ju položíme na plech, okoreníme a do vnútra naukladáme tymián. Obložíme ju cibuľami nakrájanými na väčšie kusy a podlejeme ju vínom a vodou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňoch cca 1,5 až 2 hodiny. Kačicu počas pečenia pravidelne podlievame s jej výpekom.

Jablká si ošúpeme a nakrájame ich na tenké plátky. V stredne veľkom kastróle roztopíme 50g masla. Prisypeme cukor a na miernom ohni pomaly rozpustíme. Pridáme nakrájané jablká, premiešame a varíme. Po cca 10 minutách pridáme zvyšok masla a zalejeme citrónovou šťavou. Pod pokrievkou dusíme aspoň 30 minút, kým sa jablka rozvaria. 

Lokše zohrejeme na suchej panvici z oboch strán. Kačiču podávame s hotovými lokšami, jablkovou omáčkou a miešaným šalátom, ktorý pokvapkáme cintrónovou šťavou a olejom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:22