StoryEditor

Osemnásťročné dievča po smrti zachránilo niekoľko životov

15.09.2015, 05:00
Príbehy
Osemnásťročná Hanka z Paty sa túžila stať doktorkou a pomáhať ľuďom. Sen sa jej napokon splnil.

Vďaka orgánom mladej študentky dnes žijú minimálne štyria ľudia.

Darovanie orgánov patrí u nás stále k tabuizovaným témam. Pritom každé áno darovaniu môže zachrániť až sedem životov. Iba jeden darca vie darovaním orgánov, ako sú napríklad srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas, pomôcť siedmim pacientom. To je prípad mladej Hanky. Ako povedala jej mama Andrea Tóthová, Hanka chcela byť lekárkou. V rámci prípravy na prijímačky však dostala meningokokovú meningitídu, hnisavý zápal mozgových blán. Ide o najrýchlejšie infekčné smrtiace ochorenie. „Dcéra nás v jedno ráno zobudila s teplotou a triaškou. Večer predtým ju škriabalo v hrdle,“ vysvetľuje Tóthová.

Hanke dávali hodinu života


Ako ďalej dodala, Hanka dúfala, že nebude chorá, pretože o týždeň ju čakali písomné maturity. Už o niekoľko hodín ju však odviezla sanitka do nemocnice na infekčné oddelenie s podozrením na zápal mozgových blán. Od bolesti hlavy až kričala. Otec ju vzal do náručia. „Povedala mu, že ohluchla a odpadla,“ pokračuje Hankina mama. V nemocnici rodičom potvrdili u dcéry najhorší typ zápalu mozgových blán a tiež im oznámili, že všetky orgány zlyhávajú. „Hanku previezli na ARO a dali do umelého spánku. Povedali nám, že jej zostáva hodina života,“ spomína si Tóthová. Hanka však bola bojovníčka a vydržala ďalších deväť dní. Ako ďalej dodáva, raz večer nám lekári zavolali, že orgány akoby zázrakom naskočili a ozdraveli. „Mozog bol však natoľko opuchnutý, že cievy, ktoré privádzajú krv do mozgu, boli úplne stlačené a bránili jej prívod doň. Mozog teda postupne odumieral a na deviaty deň nastala mozgová smrť,“ približuje mama študentky. Hanka stále dýchala, srdce jej bilo, ale mozog sa už neprebral.

Pomohla najmenej štyrom ľuďom


„Lekári prišli vtedy za nami a veľmi citlivo sa s nami porozprávali. Poprosili nás, či by sme darovali niektorý orgán,“ hovorí pani Tóthová. Ako kresťania sa obrátili na arcibiskupa, ten ich v rozhodnutí podporil. Tóthovci tak darovali všetky Hankine orgány. „Keď Hanka zomrela, našou veľkou túžbou bolo, aby už žiadny rodič nemusel prejsť stratou dieťaťa. V nemocnici nám povedali, že najmenej štyria ľudia budú vďaka Hanke žiť,“ upokojuje sa pani Tóthová. Podľa nej je dôležité o darcovstve orgánov hovoriť už v rodine. Pretože, ako ďalej spresnila, ak dôjde k hraničnej situácii, k úmrtiu dieťaťa, rodina v bolesti darcovstvo orgánov odmieta. „Keby sa o tom hovorilo, prišlo by im darovanie orgánov prirodzené,“ uzatvára pani Tóthová.

Najlepší sú Španieli


Slovensko výrazne zaostáva v odberovej aktivite v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami. Zmeniť túto situáciu má kampaň Sedem životov. Jej hlavné posolstvo je fakt, že darovaním orgánov môže jeden darca zachrániť až sedem ľudských životov. Na orgánovú transplantáciu čaká dnes u nás 443 pacientov, ktorých život závisí od darcov orgánov. „Darovanie a transplantácia orgánov je službou životu, ktorá predstavuje vysokú morálnu hodnotu. Nikto nepochybuje o tom, že transplantácie orgánov zachraňujú ľudské životy a dávajú šancu žiť tým, pre ktorých je transplantácia jedinou nádejou na život,“ hovorí prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti Zuzana Žilinská. Ako vysvetlil riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie Daniel Kuba, za posledných desať rokov nastal u nás  pokles či stagnácia v oblasti odberovej aktivity. Najvyšší podiel darovaných orgánov na počet obyvateľov má Španielsko (35,3 na milión obyvateľov). Po ňom nasledujú Chorvátsko, Belgicko, Malta a Portugalsko. Medzi krajiny, v ktorých sa robí najvyšší počet transplantácií, patria Česká republika (25,0 na milión obyvateľov), Francúzsko, Nórsko, Rakúsko či Taliansko.

Predpokladaný súhlas


V darcovstve orgánov platí na Slovensku princíp tzv. predpokladaného súhlasu. To znamená, že potenciálnym darcom je každý, kto počas svojho života neodmietol darovanie orgánov po smrti. „V praxi však pozostalú rodinu pred odberom orgánov informujeme o zámere odobrať z tela mŕtveho pacienta, orgán,“ ozrejmuje Zuzana Žilinská. Podmienkou na začatie odberu orgánov je úplná a nezvratná strata všetkých funkcií mozgu potenciálneho darcu - mozgová smrť.

Transplantácie na Slovensku v číslach


125 pacientov žije vďaka tomu, že im vlani transplantovali obličku

17 pacientom transplantovali v minulom roku srdce

23 ľuďom zachránila život náhrada pečene

165 pacientov vlani zachránili tým, že im transplantovali niektorý zo životne dôležitých orgánov

Zdroj: Slovenská transplantologická spoločnosť
 

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život, ktorý tiež vydáva skupina Mafra Slovakia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:02