Petra Hurbanová
StoryEditor

Peťa (31) dlhodobo bojovala s nadváhou. V plavkách ju už niekoľko rokov nikto nevidel!

14.06.2020, 14:00
Príbehy
Všetko sa to začalo tým, že nárazovo a nekontrolovateľne pribrala neuveriteľných 50 kg po tom, ako jej zlyhal metabolizmus pre problémy so štítnou žľazou. Jej váha sa nezastaviteľnou rýchlosťou vyšplhala zo 72 na 123 kg.

Prinášame vám inšpiratívny príbeh dvadsaťosemročnej Peti, ktorá dlhodobo bojovala s nadváhou. V redakcii ju veľmi dobre poznáme, líči a skrášľuje ženy, o ktorých píšeme v magazíne. Takže sme Peťu sledovali takpovediac „live“. Každá jej zmena, či každé stratené kilo bolo cítiť hlavne z jej výrazu. Vždy bola veselá, no s ubúdajúcimi kilami stúpala jej radosť ešte viac! A my ju za to obdivujeme, s akým odhodlaním a pevnou vôľou si išla za svojím snom.

Všetko sa to začalo tým, že nárazovo a nekontrolovateľne pribrala neuveriteľných 50 kg po tom, ako jej zlyhal metabolizmus pre problémy so štítnou žľazou. Jej váha sa nezastaviteľnou rýchlosťou vyšplhala zo 72 na 123 kg.

Lekári jej nastavili liečbu, ktorá problém so štítnou žľazou vyriešila, no prebytočné kilogramy jej zostali. Preto neustále hľadala spôsob, ako sa ich čo najrýchlejšie zbaviť.

Keď Peťa otehotnela jej váha sa udržiavala na 112 kilogramoch. Neskôr sa jej podarilo váhu znížiť na 102 kg. Stále však nebola spokojná, že jej číslo na váhe ukazovalo trojciferné číslo.

Kedy si si povedala, že a dosť, stačilo! Bol to nejaký dôležitý moment, ktorý o tom rozhodol?
Bolo to tento rok na jar, povedala som si, že rok 2017 bude môj prelomový. Hlavným dôvodom sú moje dve maličké deti a keďže chcem byť aktívnou mamou a ísť im príkladom nemohla som to už nechať tak. Keď chcem aby boli moje deti zdravé a spokojné, musím byť aj ja, nie nadarmo sa hovorí, že dieťa je odrazom rodiča, tak som sa do toho naplno pustila.

Prezradila si nám, že v plavkách ťa za posledných 5 rokov nikto nevidel..
Áno, môžem otvorene priznať, že som sa za svoje telo aj hanbila. Síce sa mi nikto neposmieval, manžel mi vravieval, že má ľúbi takú aká som, no ja som proste vedela, že to chcem zmeniť. Teraz sa teší z mojej premeny som nou, neustále si ma obzerá a teší sa, že má doma „laňku“.

Akými všetkými možnými diétami si si prešla?
Diét bolo veľmi veľa, kapustová diéta, uhorková diéta, rôzne jedálničky, delená strava, ktorá sa vlastne teraz stala mojim životným štýlom. Podarilo sa mi schudnúť tak 4 kg, no stále to nebolo ono, zastavilo sa to a ja som potrebovala schudnúť oveľa viac.

Ako si to teda dokázala?
Každá diéta ma niečo naučila a ak som aj pribrala naspäť, tak to bolo kvôli mne, nie kvôli diéte. Mňa najviac nakopla diéta Nutrifood, s ktorou sa mi podarilo dostať sa na vysnívaných 88 kg. Vždy je to o nás, už si teraz musím dávať veľký pozor, čo zjem lebo je jasné, že ak človek začne jesť ako pred tým, tak priberie. Momentálne sa zdravo stravujem a nové recepty čerpám od fitnes trénerky Dominiky Kid Kovácsovej.

Akú zmenu teraz na sebe pociťuješ najviac?
Som ešte veselšia ako pred tým, pokojnejšia, no najviac sa teším zlepšeniu zdravotnej stránky. Mám oveľa viac energie, stíham s deťmi, mám lepšiu kondíciu a tento rok som dokonca zdolala aj Sparťana-náročný prekážkový beh.

Pred tým mi totižto robilo problém ísť do kopca, bola som hneď zadýchaná, kŕče v nohách, spotená, no skrátka úplne zle. Sparťana som mala vysnívaného. Išla som do toho s obrovským strachom a rešpektom, ale aj s veľkým odhodlaním a radosťou.

Neuveriteľný zážitok, obrovská radosť a tá hrdosť na samú seba sa nedala ani opísať. Odporúčam každému nastaviť si takéto ciele na každý rok, stále vás to bude motivovať ďalej.

Máš nejaký svoj ďalší cieľ?
Zhodiť ešte 10 kg a na budúci rok absolvovať všetky tri sparťanské preteky a tiež zabehnúť môj prvý maratón v živote.

Čo považuješ za svoju najväčšiu výhru?
Moja najväčšia výhra je pre mňa to, že som to zvládla aj napriek pokušeniam a nástrahám, ktoré to počas diéty na mňa skúšali, ale neuspeli. Aj napriek pochybnostiam na začiatku už teraz verím, že to naozaj dokáže každý, kto si to v hlave správne nastaví. Robím to iba pre seba, pre svoje zdravie, pre svoje telo a to sa mi teraz veľmi odvďačuje.

Určite si musela zmeniť celý svoj šatník. O koľko čísiel si sa "zmenšila?"
Z veľkosti 48/50 som išla na 42, aktuálne. Môj šatník je momentálne úplne prázdny. (Smiech). Všetky veci som vyhodila, nechala som si jedny rifle na pamiatku, že už nikdy viac tak vyzerať nebudem. Ešte stále si neviem zvyknúť na to, že už si môžem obliecť aj pekné veci a nie len tie v "plus size". Aj keď prídem do obchodu a vidím peknú vec, hovorím si, že veď takú veľkosť pre mňa určite nemajú a potom si uvedomím, že už bez problémov oblečiem č.42. Je to skvelý pocit, môj sen bol kúpiť si opäť biele rifle a už ich aj mám!

Každému, kto sa odhodláva môžem odkázať jediné- majte rada samú seba, iba vtedy to pôjde a neváhajte investovať do seba a svojho zdravia. Veď zdravie máme len jedno!

Petra Hurbanová Petra Hurbanová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:58