shutterstock.com
StoryEditor

Zdenka sa rozhodla zatočiť s kilami navyše nie diétami, ale jedením!

04.12.2019, 15:00
Príbehy
„Kedysi som si v rannom zhone hodila do úst sotva kúsok suchého rožka a naliala do seba kávu, dnes vychutnávam každý kúsok a glg,“ tvrdí štíhla výrobná pracovníčka.

Pochopila som, hoci mi to trvalo, že bez jedla sa môj organizmus nikdy nenaštartuje na dobré spaľovanie. Čím viac som si odopierala, tým som bola tlstejšia. Prečo? Pretože keď človek celý deň poriadne neje a potom sa večer napráska všetkým možným, telo si odloží „energiu“ v podobe tuku do zásoby a začne priberať. Som toho živým príkladom. Dlhé roky som nejedla pravidelne, a tak som aj vyzerala. Hrozne.

Telo neoklameš
Rokmi sa zhoršil aj môj zdravotný stav. Začala som mať migrény, problém s tlakom, bolel ma žlčník. „Musíte schudnúť!“ prikázala mi lekárka. „Veď ja som vôbec neprejedám! Najem sa len večer,“ oznámila som jej. „Čože? To nemyslíte vážne?!“ zhrozila sa. Ihneď ma odporučila dietológovi, ten mi naordinoval vyvážený jedálny lístok plný živín a rozkázal mi jesť päťkrát denne. „Ako to zvládnem, keď nemám čas?“ zauvažovala som nahlas. „Pre seba a svoje zdravie si musíte vždy nájsť čas. A s pribúdajúcimi rokmi dvojnásobne!“ zdôraznil mi odborník na výživu.

Pustím sa do toho
Cestou domov som si uvedomila, že má pravdu. Neustále len obskakujem okolo iných, strachujem sa, čo a ako bude, či ma nevyhodia z práce, driem v dvoch zamestnaniach, aby som sa mala trošku lepšie po finančnej stránke a výsledok? Zničené zdravie a postava. Koniec! Jedného večera som si povedala stop! Vzala som do rúk jedálny lístok a od nasledujúceho rána som sa začala podľa neho stravovať. Bolo to ťažké, dala som si rožok s nátierkou a cereálnu kávu bez cukru, ale osladenú medom. Keďže som nebola naučená na ranné jedenie, doslova ma naplo. Lenže zo dňa na deň sa všetko zlepšovalo. Za mesiac som schudla o dve kilá. „Nie je to málo?“ spýtala som sa na kontrole. „Nie, je to ideálne znižovanie hmotnosti s trvalým efektom, je to v podstate zmena životného štýlu,“ vysvetlil mi dietológ.

Ide to aj s plným žalúdkom
Keďže úspech sa dostavil aj ďalší mesiac, zapáčilo sa mi to a k správnemu stravovaniu som pridala aj športovanie, respektíve, pravidelné prechádzky. O mesiac bolo dole päť kíl! „Takže to naozaj funguje!“ potešila som sa. O rok som už vyzerala naozaj dobre. Cítila som sa ako znovuzrodená. A tým, že športovať som začala intenzívne, môžem si ráno dopriať aj malé prehrešky v podobe nutelového chlebíka (samozrejme, raz za čas) či praženice so slaninkou. Skrátka, rána sú u mňa plné hodovania. Na obed si dávam zväčšia mäsko na prírodno s ryžou alebo so zemiakmi, no od druhej popoludní zvažujem, čo dám do žalúdka. Snažím sa, aby to už bola len zelenina a chudé mäso. Vzdala som sa aj chleba a pečiva. Doprajem si ich iba dopoludnia. Vyskúšajte to i vy. Možno vám to tiež pomôže.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:01