Katka Kincelová
StoryEditor

Skutočný príbeh: Dieťa, ktoré operovali skôr, než sa narodilo

10.12.2018, 09:00
Príbehy
Sebastián je chlapček, ktorému boli hneď na štarte rozdané nie práve najlepšie karty. No zároveň je aj dôkazom, že človek a medicína sú schopné zvrátiť osud. Operovali ho totiž, ešte kým bol v maminom brušku.

Keď máte jedno úplne zdravé dieťa a opäť otehotniete, ani vám nenapadne, že tentoraz by nemuselo ísť všetko tak hladko. Stalo sa tak aj v prípade Katky Krajčoviechovej, ktorá sa v 17. týždni tehotenstva pri bežnom Tripple teste dozvedela, že s jej bábätkom zrejme nie je všetko v poriadku. Pre mladú rodinu zo Stupného pri Považskej Bystrici to bol šok. Genetické a ultrazvukové testy odhalili rázštep chrbtice dieťaťa a lekári mladým manželom navrhovali ukončenie tehotenstva. Túto myšlienku však rodičia odmietli. Nielen preto, že sú veriaca rodina, ale najmä preto, že po dlhých rozhovoroch dospeli k názoru, že to spoločne zvládnu, a chlapčeka sa teda aj tak rozhodli priviesť na svet. Od toho dňa začali zisťovať o diagnóze čo najviac.

Operácia priamo v maternici
Na internete narazili na meno MUDr. František Horn – ide o lekára, ktorý je známy tým, že operuje bábätká s rázštepom chrbtice do 24 hodín po narodení. „Doktora Horna sme sa rozhodli kontaktovať. Okamžite sa nás ujal a prijal nás doslova s otvorenou náručou. Dohodli sme sa, že rodiť budem v Bratislave, aby mohol syna hneď operovať. No o krátky čas sa opäť ozval, že má pre nás ponuku, ktorú by bolo dobré zvážiť. Išlo o unikátnu operáciu vo Švajčiarsku, ešte kým je dieťatko v maternici. Hoci u nás sa zatiaľ fetálna chirurgia vôbec nerobí, vo svete s ňou majú skúsenosti,“ rozpráva sympatická Katka. Dostali teda možnosť, aby sa ich dieťaťu pomohlo ešte pred jeho narodením, aby sa čo najskôr začalo vyvíjať správne. „Obaja sme sa rozhodli, že ideme do toho, že nemáme čo stratiť,“ svorne hovoria sympatickí rodičia. Úžasné bolo, že všetky náklady spojené s operáciou aj pôrodom pokrývala Všeobecná zdravotná poisťovňa, v ktorej je Katka poistená. Rodina bola rozhodnutá vziať si úver či predať dom, no, našťastie, nič z toho nebolo potrebné.

Prvá Slovenka
Operácia v Zürichu trvala vyše troch hodín a ukázalo sa, že poškodenie chlapčeka je rozsiahlejšie, ako lekári predpokladali, poškodených mal až 6 stavcov. Napriek tomu všetko dopadlo dobre a mamička sa zo zákroku rýchlo zotavila a po troch týždňoch ju prepustili do domácej liečby. Katka bola iba 48. žena, ktorá takúto operáciu podstúpila, a úplne prvá Slovenka. Tehotenstvo potom normálne pokračovalo a do Švajčiarska sa vrátila dva týždne pred plánovaným cisárskym rezom, aby jej dieťa priviedli na svet rovnakí lekári, ktorí ho aj operovali.

Bude chodiť
Koncom januára 2017 sa narodil maličký Sebastián, chlapček, ktorý bol operovaný ešte počas vnútromaternicového vývinu. Ak by zákrok nepodstúpil, trpel by inkontinenciou a bol by navždy na vozíku. „Vďaka operácii hýbe nohami a vieme, že chodiť bude. Má ešte iba rok, oproti rovesníkom je však len mesiac pozadu. Aby sme posúdili inkontinenciu, je ešte priskoro, ale aj táto oblasť vyzerá veľmi nádejne,“ konštatujú šťastní rodičia. S chlapčekom, samozrejme, chodia na rehabilitácie, každý deň s ním cvičia či chodia plávať. Musia mu teda venovať viac starostlivosti, ako by to bolo v prípade, keby bol úplne zdravý. Futbal možno nebude hrať v desiatich rokoch ako iní chlapci, ale až ako dospelý. Medzi ľuďmi s rázštepom chrbtice sú úspešní umelci, právnici či lekári a on by vďaka unikátnemu zákroku na tom mal byť fyzicky oveľa lepšie než bežný pacient s touto diagnózou. Vďaka operácii, ktorej sa mu dostalo najskôr, ako je to v súčasnosti možné, pravdepodobne prežije plnohodnotný život s minimálnymi následkami. Keď si uvedomíme, že lekári odporúčali, aby sa vôbec nenarodil, je to zázrak.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pribehy, menuAlias = pribehy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:55